Annons
Annons
På Snerikes ska det ha förekommit bland annat offentlig urinering och vandalisering under Uppsalaekonomernas evenemang.
Foto: Therese Jansson

Oklart om Uppsalaekonomerna ska portas


Kuratorskonventet skjuter upp beslutet om avstängning av Uppsalaekonomerna, som anklagas för bland annat sexuella trakasserier, från nationerna. Men om ingen bättring sker ligger föreningen risigt till.

Under dagen har Ergo rapporterat om en studentförening under vars recentiorsverksamhet det har förekommit sexuella trakasserier, vandalisering och flera andra brott. Efter kuratorskonventets möte, där Snerikes och Östgöta nations motion om att porta föreningen från nationerna behandlades kan vi avslöja att det rör sig om Uppsalaekonomerna, som är en förening med kårstatus. Man beslöt att ge Uppsalaekonomerna till nästa möte på sig att inkomma med en åtgärdsplan.

– Vi begär att Uppsalaekonomerna kommer med en omfattande skriftlig åtgärdsplan senast 22 november. Med anledning av incidenterna kommer vi även att upprätta gemensamma förhållningsregler på nationerna för Uppsalaekonomernas del, säger curator curatorum Markus Sjölén Gustafson.

Beslutet att skjuta upp behandlingen av motionen var enhälligt och motiveras med att det vore ett väl hårt straff att stänga av föreningen. Från kuratorskonventets sida vill man hellre ge dem en chans att bättra sig.

– Men det hänger på att den här typen av incidenter upphör. Annars kommer de inte att få vara på nationerna. De är fortfarande under granskning, säger Markus Sjölén Gustafson.

Uppsalaekonomernas ordförande Hanna Jansson säger att hon utifrån omständigheterna är nöjd med dagens beslut.

– Vi är tacksamma över att kunna ha en konstruktiv dialog med nationerna. En skriftlig åtgärdsplan är rätt väg att gå. Sådana här incidenter är inte acceptabla och vi ska arbeta för att de aldrig inträffar igen. Redan när vi fick kännedom om händelserna tidigare i höst påbörjades en åtgärdsplan, säger hon.

Varför tror du att Uppsalaekonomernas fester har inneburit så många problem?

– Vi ser jätteallvarligt på det som har hänt. Det är ingenting som kännetecknar eller bör känneteckna oss som förening. Vi har många verksamheter som fungerar bra, det är festandet som har spårat ur. Exakt vad det beror på vill jag inte uttala mig om innan vi har utrett saken, säger Hanna Jansson.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…