Annons
Annons
Ligan gav sina kunder facit via hörsnäckor.
Foto: Wikimedia commons

Fuskliga åtalas av Ekobrottsmyndigheten


Flera myndigheter samarbetar för att stävja det organiserade fusket på högskoleprovet. Nu åtalar Ekobrottsmyndigheten en liga i Norrköping.

I våras togs tre män på bar gärning när de försåg högskoleprovskrivare med hörsnäckor där de kunde förses med facit. Verksamheten hade marknadsförts öppet i sociala medier och toppresultat på provet kostade 170 000 kronor.

I över sex månader har Ekobrottsmyndigheten gjort en förundersökning mot ligan i Norrköping, som man nu väljer att väcka åtal mot.

– De personer som avslöjas blir till att börja med av med sina resultat på högskoleprovet och får även två års avstängning från kommande provtillfällen. Skulle det visa sig att de har kommit in på högskoleutbildningar på grund av fuskresultat på högskoleprovet så meddelar UHR det berörda universitetet eller högskolan som kan ta tillbaka beslutet om antagning, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.

Sedan hösten 2015 har Universitets-och högskolerådet (UHR) agerat för att komma åt problemet med organiserat fusk på högskoleprovet. Det har inte varit möjligt att komma åt fuskligorna på egen hand, och nu samverkar man med flera myndigheter. nbsp;Maxstraffet för grov osann försäkran vid högskoleprovet är två års fängelse.


Annons

Annons

Läs mer

2020-01-23 16:31
Nästan tolv gånger studiemedlet för en heltidsstuderande tjänar den person som håvar in mest kosing per månad före skatt…
2020-01-23 14:10
I veckan rapporterade media om genusforskare som tystas efter hot. I artiklarna och inslagen målades det upp en mörk…
2020-01-22 12:03
Balansen mellan signalsubstanserna serotonin och dopamin i hjärnan kan förklara mer om social fobi än vad man tidigare…