Annons
Annons
Polisen gick undercover för att avslöja fuskliga som organiserade högskoleprovsfusk.
Foto: Printscreen: studera.nu

Polisen gick undercover som fuskare


För närvarande pågår rättegången mot personer som varit inblandade i organiserat fusk på högskoleprovet. Polisen avslöjade ligan genom att fuska undercover.

Det var i maj 2016 som SVT avslöjade omfattande organiserat fusk på högskoleprovet. Fuskarna tog emot de rätta svaren i trådlösa hörsnäckor. I våras greps fyra personer misstänkta för att ha tillhandahållit hörsnäckor och facit, samt 23 personer som misstänks ha fuskat. Rättegången påbörjades 8 november och är ännu inte avslutad.

Avslöjandet av fuskligan ska enligt SVT ha skett genom att polisen kontaktade fusktjänsten under pseudonymen ”Mr Stressad”, som bad om hjälp inför högskoleprovet 14/4. Således kunde utredare spana på personerna i nätverket och slå till mitt under pågående prov. En 23-årig man, hans 26-årige bror samt pappa och ytterligare en man greps. Pappan som nu åtalas för medhjälp till osann försäkran hävdar i förhör att han ville ställa upp för sitt barn.

– Jag kände att han var riktigt pressad så jag tänkte att jag ställer upp, han är mitt barn. Jag kan säga att det var ingen trevlig upplevelse och det är inget jag hade gjort om, säger han.

Karin Röding, generaldirektör för Universitets-och högskolerådet säger att det är svårt att svara på hur omfattande det organiserade fusket är och att det finns fler ligor.

– Vi hoppas att den här rättegången ska ge vid handen att fler ska bli av med sina utbildningsplatser och att det också ska verka avskräckande. Sex personer har redan fått lämna sina prestigeutbildningar, säger hon till SVT.


Annons

Annons

Läs mer

2020-04-06 17:42
Ta ställning i samhällsfrågor, satsa på kårhuset och gör det billigare att åka tåg och buss för studenter – det är…
2020-04-06 17:04
Reformera fullmäktige och gör kårmedlemskapet mer attraktivt – så hoppas UUS förbättra Uppsala studentkårs verksamhet…
2020-04-06 16:47
Kårvalet skjuts fram två dagar. Strul hos webbhotellet gör att hemsidan där man kan rösta inte fungerar i nuläget.