Annons
Annons
Cilla Häggkvist, biträdande chef på studentavdelningen, säger att högskolepoäng kvarstår även efter avslöjande om fusk på högskoleprovet.
Foto: Lina Svensk

Fuskare behåller högskolepoäng


De studenter som avslöjats ha tagit sig in på utbildningar med köpta högskoleprovsresultat kan avskiljas men de högskolepoäng de har tagit kvarstår.

I torsdags rapporterade Ergo att fyra personer som studerat vid Uppsala universitet visat sig ha fuskat på högskoleprovet. En av dem blev redan i december av med sin plats på läkarprogrammet på grund av detta. Övriga tre har inte blivit avskilda.

– Två har fått möjlighet att yttra sig innan det fattas ett formellt beslut. En annan skulle ha kommit in med enbart sina betyg och den personen har dessutom redan avslutat sin kurs, säger Cilla Häggkvist, biträdande chef på studentavdelningen vid Uppsala universitet.

I SVT uttalar Universitets-och högskolerådets (UHR) generaldirektör Karin Röding om det faktum att de avslöjade fuskarna kan få behålla de högskolepoäng de tagit. Hon kommer att ta upp frågan med utbildningsdepartementet.

– Det finns inget nationellt regelverk som hanterar frågan. Jag har fått bilden att lärosätena gör olika i den här frågan, säger Karin Röding till SVT.

Vid Uppsala universitet har man dragit slutsatsen att högskolepoängen ska kvarstå även när högskoleprovsresultat har återkallats.

– De resultaten är inte falska, de har ju faktiskt tagit dem. De flesta jurister är överens i de frågan, säger Cilla Häggkvist.


Annons

Annons

Läs mer

2020-05-29 15:56
Studenter som tröttnat på distansundervisning kan andas ut – under fredagens pressträff meddelade regeringen att…
2020-05-29 15:18
Flera studenter har reagerat över att väktare fotat dem på campus senaste tiden.
 – Säkerhetsavdelningen ville veta hur…
2020-05-28 17:09
Välmeriterade rektorskandidat Anders Hagfeldt tror att en stärkt klimatprofil och ökad samverkan mellan olika…