Annons
Annons
Gustavianum
Gustavianum kommer att stängas under de uppskattningsvis tre år som renoveringen kommer att pågå.
Foto: Wikimedia commons/ Alexander Engström

Gustavianum ska renoveras


Uppsala universitetsmuseum stängs för renovering i slutet av september. Om tre år beräknas berömda föremål som mumier och det augsburgska konstskåpet att kunna beskådas under förbättrade förutsättningar.

Gustavianum, tillika adressen för Uppsala universitetsmuseum sedan 1997, byggdes på 1620-talet.  Byggnaden ska nu renoveras för att i första hand förändra inomhusklimatet i utställningsrummen. Modern teknik ska reglera ljus, luftfuktighet och temperatur så att museiföremålen riskerar minsta möjliga påfrestning av årstids-och väderväxlingarna.

– Vi ser mycket fram emot att få ett mer professionellt museiklimat i byggnaden. Våra samlingar är värda det. Här finns en rad unika föremål av internationell toppklass som vi gärna vill visa våra besökare, säger Mikael Ahlund, museichef vid Gustavianum i ett pressmeddelande.

Bland museets skatter finns mumier från Egypten, fynd från vikingatiden och det augsburgska konstskåpet. Den anrika byggnadens karaktär, med bland annat anatomiska teatern, ska inte förändras i och med renoveringen. Däremot kommer museibyggnaden att vara stängd under de tre år som renoveringsarbetet beräknas pågå. Museets externa verksamheter fortsätter som vanligt. Vid speciella tillfällen kommer delar av samlingarna att tillgängliggöras för allmänheten.


Annons

Annons

Läs mer

2020-09-17 13:54
Skulle du fortsätta plugga om du blev ekonomiskt oberoende? Svaret tycks vara ganska självklart om man får tro de…
2020-09-15 13:48
Två smittkluster på läkarprogrammet och enskilda covidfall på andra kurser. Nu tre veckor in på terminen konstateras att…
2020-09-14 11:26
En verklig berättelse som också kan läsas som en spännande kriminalhistoria. Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström…