Annons
Gustavianum
Gustavianum kommer att stängas under de uppskattningsvis tre år som renoveringen kommer att pågå.
Foto: Wikimedia commons/ Alexander Engström

Gustavianum ska renoveras


Uppsala universitetsmuseum stängs för renovering i slutet av september. Om tre år beräknas berömda föremål som mumier och det augsburgska konstskåpet att kunna beskådas under förbättrade förutsättningar.

Gustavianum, tillika adressen för Uppsala universitetsmuseum sedan 1997, byggdes på 1620-talet.  Byggnaden ska nu renoveras för att i första hand förändra inomhusklimatet i utställningsrummen. Modern teknik ska reglera ljus, luftfuktighet och temperatur så att museiföremålen riskerar minsta möjliga påfrestning av årstids-och väderväxlingarna.

– Vi ser mycket fram emot att få ett mer professionellt museiklimat i byggnaden. Våra samlingar är värda det. Här finns en rad unika föremål av internationell toppklass som vi gärna vill visa våra besökare, säger Mikael Ahlund, museichef vid Gustavianum i ett pressmeddelande.

Bland museets skatter finns mumier från Egypten, fynd från vikingatiden och det augsburgska konstskåpet. Den anrika byggnadens karaktär, med bland annat anatomiska teatern, ska inte förändras i och med renoveringen. Däremot kommer museibyggnaden att vara stängd under de tre år som renoveringsarbetet beräknas pågå. Museets externa verksamheter fortsätter som vanligt. Vid speciella tillfällen kommer delar av samlingarna att tillgängliggöras för allmänheten.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…