Annons
Bild kör
Ergoredaktörens kanin Lilja fick lyssna till körsång genom Uppsala universitets nya app.
Foto: Sandra Gunnarsson

Körapp tar valborg hem till dig


Ledsen över att missa Allmänna sången vid Gunillaklockan på valborg? Var inte det – nu kan du sjunga in våren tillsammans med en virtuell kör genom Uppsala universitets nya app.

Valborg, eller sista april, brukar traditionsenligt firas med körsång av Allmänna sången intill Gunillaklockan uppe vid Slottet. Så var inte fallet förra året, och så blir heller inte fallet i år. Därför har nu Uppsala universitet tagit fram en lösning för att du inte ska behöva bli helt lämnad utan körsång. Genom appen Sista april kan du nu placera ut en egen kör som sjunger precis framför dig.

– Den använder sig av den nya AR-tekniken, augumented reality, ett verktyg där du kan skapa avatarer i verklig miljö, säger Gisella Bengtsson, projektledare vid kommunikationsavdelningen vid Uppsala universitet.

I appen finns inte bara möjlighet att lyssna, du kan också vara med och sjunga själv. Du kan också spela in när du sjunger tillsammans med kören och skicka till vänner.

– Sista april är ju inställt och då kände vi att vi ville bidra med något som man kan ta med hem till sig. Vårsång är ju väldigt förknippat med Uppsala och vårens ankomst och därför ville vi göra något skojigt för alla som firar hemma på sin kammare, säger Gisella Bengtsson.

Du hittar appen om du söker på Sista april eller Uppsala universitet där du brukar ladda ner appar.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…