Annons
Annons
Bild Nationsbostäder
I årets undersökning har man även frågat nationerna för att ta reda på hur långa kötiderna är. I bild syns V-Dala nations "Ängsklockan".
Foto: Sandra Gunnarsson

Uppsala inte längre på röda listan


Det senaste decenniet har Uppsala varit rödlistat när det kommer till möjligheterna att få en studentbostad. I år har man klättrat upp till mindre kritiska “gula listan”.
– Att Uppsala går från röd till gul betyder inte nödvändigtvis att vi har fått en bättre bostadssituation, utan på att vi har breddat vidden på vår undersökning, säger Dolores Kawalec, vice ordförande i Uppsala studentkår.

I dag släppte Sveriges förenade studentkårer sin årliga bostadsrapport där man listat hur lätt det är att få en studentbostad i 33 av landets studieorter. Städerna delas in i färgerna grön, gul och röd baserat på hur lätt det är att få bostad. Uppsala har tronat på den ökända röda listan sedan 2009, vilket inneburit att staden inte kunnat erbjuda studenter ett boende under höstterminen. Men i år har något hänt, Uppsala har klättrat från röd till gul vilket betyder att studenter faktiskt kan få en studentbostad under höstterminen.

Men innebär denna klättring att det blivit lättare för nya studenter? Nja, menar Dolores Kawalec, vice ordförande i Uppsala studentkår som samordnat undersökningen för Uppsala.

– Att Uppsala går från röd till gul betyder inte nödvändigtvis att vi har fått en bättre bostadssituation, utan på att vi har breddat vidden på vår undersökning, säger hon.

Tidigare år har man endast tittat på Uppsala bostadsförmedling och undersökt hur långa deras kötider är till studentbostäderna. I år har man även kollat runt bland nationerna, SLU:s studentbostäder och andra mindre uthyrare.

– Uppsala bostadsförmedling står inte ens för hälften av studentbostadsutbudet i Uppsala. I år har vi frågat runt betydligt mer och uppfattningen som de flesta aktörer har är att det tar mindre än ett halvår innan studenter blir erbjudna en bostad, säger Dolores Kawalec

Dolores Kawalec, vice ordförande Uppsala studentkår. Foto: Privat

 

"Det finns så många vägar att gå, man behöver inte bara förlita sig på de stora kanalerna."

 

 


Annons

Annons

Även om undersökningen nu breddats, och fler aktörer har fått säga sitt, behöver inte en plats på “gula” listan innebära att det är superlätt att få tag på bostad i höst. Uppsala universitet har ökat sitt intag och en stor del av undervisningen sker på plats.

– Det är ju ett stort orosmoment för många studenter, att det kommer bli ett stort tryck i år.

Har du något bra tips på hur man hittar bostad?

– Ja, att fråga runt bland de som är etablerade i Uppsala – hur fick de tag på sin bostad? Det finns så många vägar att gå, man behöver inte bara förlita sig på de stora kanalerna.

I rapportens avsnitt om Uppsala passar kårerna också på att lyfta ett annat problem kring bostäder – den ökade isoleringen. Allt fler av de bostäder som byggs är små lägenheter. På Rackarberget har flera av korridorsrummen som renoverats nu gjorts om till mindre lägenheter. En utveckling som inte bara är positiv.

– Jag har varit i kontakt med Studenthälsan som säger att fler nu vill ha korridorsrum för att det blir för ensamt i lägenheterna.
 
Många studenter vill ju bo själva?

– Ja, jag tror inte vi ska tvinga in alla i korridorsrum, men möjligheten måste finnas. Då är det jätteviktigt att sådana boenden fortsätter byggas. Jag tror det kommer hjälpa studenternas mentala hälsa på lång sikt.

Om SFS bostadsrapport

 

En studieort blir grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.

En studieort blir gul om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. (För gulmarkeringen finns inget krav på rimliga hyresnivåer eller avstånd till campus.)

En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

Här kan du läsa bostadsrapporten i sin helhet.

Läs mer

2021-10-14 12:33
Den stora ökningen av antalet fall i disciplinnämnden har fått UU att prova nya metoder. Nu har man tagit fram en fusk-…
2021-10-12 15:33
Den äldre juriststudent som bott på Rackarberget sedan 2012, men inte kunnat uppvisa några studieresultat sedan 2013…
2021-10-11 15:35
Ska man dömas för fusk även om man inte känner till vad det får konsekvenser? Ja, det menar både Uppsala universitets…