Annons
Annons
Utanför Ångström
Räddningstjänsten spärrade av området och fick läckan under kontroll.
Foto: Ebba Hansson

Gasläcka på Ångström


En gasflaska innehållande bortriflourid sprang under onsdagseftermiddagen läck på Ångströmslaboratoriet och byggnaden fick utrymmas. Vid halv fyra-tiden var räddningstjänsten klar och byggnaden ventilerad.

Det var strax efter lunchtid under onsdagen som SOS fick in ett alarm om att en flaska med giftig och frätande gas hade sprungit läck på källarplan i hus fyra i Ångströmslaboratoriet. Byggnaden utrymdes snabbt och samtliga som befann sig i huset är utom fara.

– Situationen blir mer och mer under kontroll. Den senaste orienteringen jag har fått är att räddningstjänsten har lokaliserat gasflaskan och undanröjt hotet från den och nu ska man ventilera aktuell byggnad, sa Uppsala universitets säkerhetschef Fredrik Blomqvist vid halv tre-tiden under eftermiddagen.

Gasen var frätande och hade kunnat innebära fara för personerna på plats om de inte hade utrymts.

Verkar det vara en olycka?
– Det vet vi inte än. Det där kommer vi återkomma till. Vi vet inte exakt vad orsaken är än så länge.

UPPDATERING:

Runt 15.30 var räddningstjänsten klar på platsen och byggnaden färdigventilerad, uppger SVT Uppsala, som också fått uppgifter om att det var kemikalien bortriflourid som hade läckt ut. Det är en giftig gas med stark lukt som i kontakt med vatten eller vattenånga bildar borsyra och fluorborsyra.


Enligt studenten Ebba Hansson, som var en av de som utrymdes, var det ingen orolig stämning utanför Ångström. Mittemot spelades det volleyboll. (Foto: Ebba Hansson)

 


Annons

Annons

Läs mer

2021-10-14 12:33
Den stora ökningen av antalet fall i disciplinnämnden har fått UU att prova nya metoder. Nu har man tagit fram en fusk-…
2021-10-12 15:33
Den äldre juriststudent som bott på Rackarberget sedan 2012, men inte kunnat uppvisa några studieresultat sedan 2013…
2021-10-11 15:35
Ska man dömas för fusk även om man inte känner till vad det får konsekvenser? Ja, det menar både Uppsala universitets…