Annons
Hus 10
För snart 10 år sedan började man planera Nya Ångström och efter årsskiftet är det äntligen dags för invigning.
Foto: Lina Svensk

Miljardbyggets kronjuvel redo för inflytt


100 miljoner kronor under budget, men ändå en miljardsatsning – nu är sista etappen i projektet Nya Ångström i hamn. Ergo besökte förhandsvisningen av Ångströmlaboratoriets Hus 10 – byggt för kreativitet och tvärvetenskapliga möten.

Vi har redan kunnat ana det på de konceptbilder som successivt släppts sedan första spadtaget för Hus 10 Nya Ångströmlaboratoriet togs 2018 – att bygget invändigt är misstänkt likt Segerstedthuset som invigdes för ett par år sedan. I alla fall för det arkitektoniskt otränade ögat. Det grandiosa luftiga atriet som omfamnas av kontor och studieutrymmen i alla riktningar, den enorma ormen till trappa som ringlar sig upp mot översta våningen, den breda stentrappan med sittplatser mellan markplan och andra våningen.

Men alla eventuella likheter med Segerstedtshuset är oavsiktliga får vi veta när vi anländer till förhandsvisningen av Hus 10 – kronjuvelen i ombyggnationen av Ångströmslaboratoriet.

– Det har nog mer att göra med att den här typen av arkitektur ligger i tiden, säger Cecilia Broman, projektledare vid byggnadsavdelningen, som förra året gav Ergo en guidad tur i det då färdigställda Hus 9 som utgör den andra större beståndsdelen i ombyggnationen.

"Vi vet att det här är en byggnad som kommer att locka både studenter och forskare, även internationellt."


Sju våningar högt ovan jord är Hus 10. I en av balkarna har man fäst en Foucaultpendel i en 28 meter lång vajer. Pendeln är konstruerad av fysikprofessor Mattias Klintenberg och har donerats till UU av vicerektor Johan Tysk. (Foto: Sandra Gunnarsson)

1,1 miljard

 

Projektet “Nya Ångström” började planeras redan 2012 och är det största byggprojektet i Uppsala universitets historia. 

– Vi hade en budget på 1,2 miljarder kronor. Vi har jobbat tätt, landat bygget inom utsatt tid och dessutom 100 miljoner kronor under budget. Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete, berättar Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på fastighetsbolaget Akademiska Hus som bygger och förvaltar en majoritet av universitetets byggnader, så även Nya Ångström.

Sammanlagt omfattar Nya Ångström 30 000 kvadratmeter, vilket gör att hela Ångströmlaboratoriet sammantaget numera utgör en fjärdedel av Uppsala universitets fysiska yta.

Hus 10 kommer att agera ansiktet utåt för Ångström med bland annat reception, studentservice, lärandemiljöer, kafeteria och bibliotek (det gamla biblioteket kommer göras om till föreläsningssalar).

– Man märker hur kreativiteten har minskat under pandemin med hemarbete och distansstudier, men det här är ett hus byggt för kreativitet och tvärvetenskapliga möten. Vi vet att det här är en byggnad som kommer att locka både studenter och forskare, även internationellt, säger Johan Tysk, vicerektor för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap.


I våningarna högst upp kommer institutionen för informationsteknologi husera. "De får slåss om kontoren internt", skämtar vicerektor Johan Tysk, längst fram i bild. Till vänster om honom syns Cecilia Broman, projektledare vid byggnadsavdelningen, och till höger Karin Thellenberg, projektledare för invigningen av Hus 10. (Foto: Sandra Gunnarsson)


Annons

Annons

Säkerhetstänk

 

Vi tar hissen upp till högsta våningen, våning sju. Här och på våningarna under kommer primärt institutionen för informationsteknologi att husera. Det är högt och när man blickar ner i atriet över räcket från toppen av trappormen är det svårt att inte tänka på tragedin som inträffade på UKK i början av november när en man föll genom atriet från hög höjd och landade på en annan man på markplan.

– Bygget följer alla tänkbara säkerhetskrav redan och man har nu tagit fram förslag på att höja räckena. Det är inget man gör i brådrasket, men det kommer att tas upp på ett styrgruppsmöte, berättar Ove Eriksson, projektchef på Akademiska Hus.

Inga studentföreningslokaler

 

Vi traskar vidare genom korridorerna på översta våningen, förbi kontorsrum som i stort sett är färdigställda utöver diverse lampor och eluttag som saknas, golven är fortfarande täckta med papp för att skydda från grus och byggdamm. Rummen som vetter åt norr har pampig utsikt över hela Uppsalas siluett – slottet, domkyrkan, till och med Sten Sture-monumentet på Kronåsen som ofta är svårt att urskilja över all skog när man befinner sig på marken. 

I ett större mötesrum i nordöstra hörnet på våning sju får man inte bara utsikt över siluetten utan även Polacksbackens gamla regementshus. Vi påminns om den studentförening – Möbius – som idag håller till i ett av husens källare och som i och med invigningen av Hus 10, tvingas flytta. Ångström kommer nämligen inte ha kvar någon verksamhet i kasernområdet när nybygget tas i bruk.

Studenterna har ju varit missnöjda över att de inte kommer att få så mycket plats i det nya huset. Var kommer de att få hålla till nu?

– De kommer att få två av de tre röda husen att hålla till i. Men ja, i kvadratmeter kan ytan komma att minska, säger Johan Tysk och gestikulerar mot de röda små husen ut mot Kungsängsleden.

Döpta efter vetenskapskvinnor

 

Några studentföreningslokaler verkar det inte som att Hus 10 ska inhysa, däremot kommer det finnas en hel del studieutrymmen, grupprum och, förstås, undervisningssalar. Vi knallar till fots ner mot våningsplan två där vi får förklarat för oss att det kommer finnas olika utformade studieplatser i de luftigare utrymmena ut mot atriet. Cecilia Broman visar oss runt på våningen.

– Vi har flera 20-salar och grupprum med interaktiva skärmar. Alla de mindre salarna är ritade efter två möbleringar så att det ska gå att möblera efter vanlig klassisk undervisning, med läraren längst fram, och efter grupparbete eller seminarium, berättar hon.

Vi passerar inglasade och monokromt färgsatta studentpentryn, utrymmen med tillhörande whiteboards på väggarna som studenter ska kunna använda när de pluggar och stora föreläsningssalar, både flata och med fasta gradängsäten (sluttande, som i biosalonger, ni vet). De större salarna har, efter förslag från studenthåll, döpts efter framstående vetenskapskvinnor.

Ett av de pentryn som kommer att stå till förfogande för studenterna. (Foto: Lina Svensk)

De större salarna är döpta efter framstående vetenskapskvinnor. (Foto: Lina Svensk)

Första undervisningsdagen 7 februari

 

Trots att huset är färdigt i grunden återstår en del arbete med möblering och inventarier. Överallt står gigantiska kartonger redo att packas upp och i flera av salarna och rummen sliter man för fullt med att bygga ihop, sätta upp och installera bildskärmar, whiteboards och andra väsentligheter.

Men snart börjar inflyttningen av den institution och de andra enheter som ska bo i huset. Och redan 7 februari räknar man med att undervisningen ska kunna dra igång i huset.

13 maj blir det invigning under pompa och ståt då politiker, forskare och kanske till och med kungen dyker upp för att ta del av denna nya tvärvetenskapliga mötesplats.


I bakgrunden syns konstverket “Glitchen” – ett 20 ton tungt betongblock som, inte helt vertikalt, sticker upp genom atriet från källarvåningen. “Det var en jätteapparat att få in den. Det krävdes två lyftkranar som lyfte in den genom taket”, berättar Ove Eriksson, som syns i mitten i gul jacka. Konstnären heter Karl Larsson, som också kommer att skriva en dikt som ska ackompanjera konstverket.

Nya Ångström

 

Redan 2012 började man planera utbyggnaden av Ångströmlaboratoriet i ett projekt som kallats för Nya Ångström, etapp 4. I takt med att vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap blivit större har behovet av fysisk expansion vuxit.

Två hus har ingått i etapp 4 – Hus 9, en flygelbyggnad i södra delen av Ångström som stod klart 2020, och Hus 10, ett stort entréhus norr om originalhuset som bland annat ska fungera som ansiktet utåt för laboratoriet. Sammanlagt omfattar projektet 30 000 kvadratmeter.

Bygget har under processens gång inte enbart mötts av glada tillrop – 2017, året innan första spadtaget togs, höjdes röster vid universitetet från personer som menade att hyran som det rekorddyra bygget medför skulle kunna ge negativa effekter på lärarledd tid och laborationer för studenter.

Uppsala universitet kan enligt högskolelagen inte äga sina egna byggnader och istället hyr man därför en majoritet av dem av fastighetsbolaget Akademiska Hus som byggt och kommer förvalta även Nya Ångström.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…