Annons
Annons

Kårkombattanterna möts på nya spelplaner


Studentkåren sägs ibland vara en plantskola för unga studentpolitiker som vill göra sig ett namn på riksplanet. Det må vara hur det vill med den saken. Fakta är att ledarna för Sveriges två största politiska ungdomsförbund båda varit aktiva på Uppsala studentkår.

Ardalan Shekarabi valdes till ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), i augusti i år, Christofer Fjellner till ordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF), i slutet av förra året. Två unga och verbala män, som ofta syns och hörs i både teve, radio och tidningar. Shekarabi var senast aktuell som en i raden av prominenta talare på minneshögtiden för utrikesminister Anna Lindh i Stadshuset i Stockholm.
Ergo träffar de båda ledarna vid skilda tillfällen, försöket att hitta ett gemensamt ledigt datum visar sig lönlöst. Över en lunch på en
indisk restaurang i kårhuset söker Ardalan Shekarabi svaret på frågan om var hans drivkraft att engagera sig politiskt kommer ifrån.
- Bra fråga. Jag kommer inte från en särskilt politisk familj, men från en familj som alltid har diskuterat politik och som har väldigt mycket rättvisekänsla. Men de har aldrig varit partipolitisk aktiva, säger han.
En tårtbit avgjorde Christofer Fjellners politiska engagemang, berättar han då Ergo några dagar senare träffar honom på ett kafé på Övre Slottsgatan.
- Jag har väl alltid varit engagerad, som elevrådsnisse till exempel, men att engagera sig i ett parti var ingen självklarhet. Det som fick mig att ta steget var nog en prinsesstårta. Några kompisar som var MUF:are övertalade mig att följa med på ett möte - och eftersom det skulle finnas prinsesstårta där hängde jag till slut med, säger han.
Dessförinnan hade han tyckt att MUF:arna i hans högstadieskola i Enköping var både dryga och självsäkra, vilket provocerade den unge Christofer.
- Jag hade samma nidbild om politik som de flesta har: att det är en väldigt trist sysselsättning. Men idéer är viktiga och roliga och det lärde jag mig efter att ha börjat diskutera med andra med samma intresse.

Båda har praktisk erfarenhet av kommunalpolitik: Ardalan i Uppsala och Christofer i Enköping.
- Att sitta i elevrådet och bestämma om färgen på gardinerna gjorde att man bara kände sig som ett demokratiskt alibi, att engagera sig i den riktiga politiken var en annan sak, säger Christofer Fjellner.
Slumpen avgjorde att de båda också engagerade sig på Uppsala studentkår. Kompisar lockade dit dem. Hösten 1999 styrdes kåren av en ohelig koalition mellan Socialdemokratiska studenter, Fria studenter (som då var en sammanslutning mellan MUF:are och någon enstaka centerpartist) och det då nystartade kårfackliga partiet Samhällsvetarpartiet.
Både sossen Shekarabi och moderaten Fjellner satt i kårstyrelsen. Vad har de då att säga om varandra?
- Ardalan är en trevlig, typisk högersosse, säger Fjellner.
Kan det i ditt nuvarande uppdrag vara en fördel att ni känner varandra?
- Det vet jag inte, någonstans hoppas jag inte det. Min ambition är alltid att ha mer gemensamt med andra unga människor, än med andra politiker. Möjligtvis på det privata planet. Man känner varandra och kan bubbla lite med varandra. Jag har inte den relationen med några andra politiker än de som tillhör mitt eget parti. Men att vi känner varandra ska inte ha någon betydelse för MUF eller för politiken, säger han.
Ardalan Shekarabi är också hövlig i sitt omdöme om sin politiske huvudmotståndare på högerkanten.
- Christofer är en trevlig kille och lätt att ha att göra med, men han har en väldigt dogmatisk syn på politik. Även i kårfrågor var han väldigt dogmatisk - kåren måste minska och minimaliseras och sådant - i stället för att göra något positivt av det engagemang som fanns. Men det är klart att vi har olika ideologiska synsätt, säger han.

Kårkoalitionen mellan sossar och moderater höll bara en dryg termin. Ardalan som var förtroendevald som jämlikhetsombud blev dock kvar i kårhuset under hela läsåret. Innan han började jobba där hade han en bild av att Sverige var ett väldigt jämställt land.
- Men som jämlikhetsombud insåg jag att det fanns väldigt mycket diskriminering kvar, till och med i universitetsvärlden. Kanske i ännu högre grad här än i andra delar av samhället. Det fanns sexuella trakasserier i stor utsträckning. Jag lärde mig också behovet av feministiskt arbete i utbildningsväsendet, säger han.
Både Shekarabi och Fjellner suckar en aning uppgivet när kårens fullmäktigemöten kommer på tal.
- De var värdelösa Jag har varit på få platser med så många paragrafryttare och där man glömmer verkligheten man diskuterar. Man hamnar i formaliteter och stadge- och organisationsfrågor i stället för att fokusera på det som är centralt i kårens verksamhet, säger SSU-ordföranden.
- Det är lite ångest och tristess över dem, säger MUF-ordföranden. De var grymt långa, oftast fyllda med krig mot väderkvarnar. Men i sina bästa stunder en ganska frimodig och kul debatt. Många av de andra kårpamparna tyckte inte alltid att debatterna var något kul. De ville i stället att man skulle sitta ner och komma överens, minns Christofer Fjellner.

När vi kommer in på visioner för deras nuvarande uppdrag är det som att dra ur en propp. Det här är en fråga som de båda är vana att få - och lika vana att svar på. Men vi lämnar det. Den partipolitiska debatten får andra rapportera om. Vi pratar en stund om Uppsala i stället.
- Jag trivs väldigt, väldigt bra här, med atmosfären. Här finns det lite mer tid för eftertanke. Alla som har gått den där gången mellan centralen och tunnelbanan vet vad skillnaden är mellan Uppsala och Stockholm. Som studentstad är Uppsala också så mycket mer än till exempel Lund. Här finns saker utöver studentlivet - det har du inte i Lund, säger Christofer Fjellner.
- Nationerna är väldigt viktiga. Många politiskt aktiva raljerar över nationslivet, men jag tycker att det är väldigt viktigt. Det är nationslivet som gör det möjligt för folk att ha kul i Uppsala. Man ska inte underskatta den typen av socialt engagemang. Det är viktigt att ha kul, viktigt för välfärden, säger GH-medlemmen Ardalan allvarligt.
Ingen av de båda herrarna vill spekulera i den egna framtida karriären.
- På karriären tänker jag absolut inte. Nu har jag fått det här förtroendet och nu måste jag visa att SSU är en radikal röst. Det är farligt att tänka på karriär. Jag vet inte ens om jag vill fortsätta med politik i framtiden. Men jag kommer alltid att vara samhällsengagerad, säger Ardalan Shekarabi.
Christofer Fjellners närmaste framtidsplaner är att via MUF visa att friheten har många ansikten.
- Än så länge har jag hunnit med allt för lite. MUF ska engagera sig i många, många fler frågor än tidigare. Vi vill ge ett redigt slag i mellangärdet på den svenska folksjälens mest unkna attityder och värderingar, t ex jantelagen eller den svenska avundsjukan. Värderingar som gör att många människor i Sverige idag inte växer, säger han.
Var han själv hittar en plats att växa vidare på efter åren i MUF-ledningen kommer framtiden som bekant att ge ett svar på.

FAKTA:

Christofer Fjellner
Fullständigt namn: Gustav Christofer Ingemar Fjellner
Bakgrund: Född i Västerås, uppvuxen i Enköping, pluggat i Uppsala och i Lund, främst statsvetenskap och ekonomi. Aktiv i Uppsala studentkår 1997 fram till 2001/2002
Ålder: Född på lucia 1976
Familj, civilstånd: Familj har jag, men inget civilstånd
Bor: Just köpt en etta på Luntmakargatan på Norrmalm i Stockholm. Jag bor nära sossarnas högkvarter. Det är jättebra, för i Sosse-Sverige finns allt man kan behöva i närheten av där sossarna är: systemet, apoteket, Telia, banken, posten - allt ligger kopplat till Sveavägen där de håller till.

MUF bildades 1934 under namnet Ungsvenskarna. Några kända personer som varit förbundsordförande för MUF: landshövding Anders Björck, tillträdande moderatledaren Fredrik Reinfeldt och fd moderatledaren Gunnar Heckscher (den senare då MUF hette Högerns ungdomsförbund)

Ardalan Shekarabi
Fullständigt namn: Ardalan Shekarabi
Bakgrund: Född i Manchester av två iranska föräldrar. Flyttade till Iran när han var ett år. Flydde till Sverige och Gävle 1989. Flyttade till Uppsala för att plugga juridik 1998. Har läst 6 terminer. Aktiv i Uppsala studentkår läsåret 1999-2000
Ålder: 24 år
Familj, civilstånd: Mamma, pappa, äldre bror. Singel.
Bor: Nyligen flyttat från studentlägenhet på Studentvägen till en bostadsrätt i Höganäsområdet i Uppsala.

SSU bildades 1917 efter splittring från Socialdemokratiska Ungdomsförbundet. Några kända personer som varit förbundsordförande för SSU: förre utrikesminister Anna Lindh, fd statsminister Ingvar Carlsson, finansminister Bosse Ringholm och socialminister Lars Engqvist.


Annons

Annons

Läs mer

2021-03-19 10:38
Efter ett år på nationen är nu civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegård tillbaka i skolbänken, eller i alla fall den…
2021-02-09 14:49
Många har svårt att få tiden att räcka till när man studerar. Daniel Smirnov Lindblom håller inte med. Han kompletterar…
2021-02-08 14:51
För många har pandemiåret varit allt annat än händelsefullt på ett personligt plan. För läkarstudenten Solmaz…