Annons
Annons

Med ryggen åt traditionen


Det händer saker på Uppsalas scener. Senaste tillskottet heter Teater C, en ung frigrupp som vänder ryggen åt klassikerna.

Teater C är tre personer: Ulrika Fryckstedt, brittiskt skolad frilansande skådespelare, Dag Thelander, regissör och dramatiker i vardande, och ljusdesignern Daniel Andersson. De är mellan 23 och 31 år gamla, uppvuxna i Uppsala men utflyttade till Stockholm. När de möttes vid en produktion för några år sedan hade alla tre på sitt håll gått och ruvat på idén att starta en fri teatergrupp i den gamla hemstaden. I vintras gjorde de slag i saken.
- Det var rätt tidpunkt i livet. Att det blev av hade också att göra med att Reginateatern var på oss och frågade om vi inte skulle göra något hos dem, berättar Ulrika Fryckstedt och Dag Thelander när vi ses för att prata om nypremiären av deras första uppsättning Vinterkärlek.
Det som också förenar dem är intresset för samtida dramatik; gärna av amerikanska och brittiska pjäsförfattare som Wallace Shawn och Abi Morgan. Man kommer knappast att se Teater C sätta upp Shakespeare eller Strindberg.
- Jag tycker egentligen att det är all konsts uppgift att kommentera det som pågår just nu. Så ser inte alla på det, och det behöver man inte göra, men det är vad jag är intresserad av, säger Ulrika Fryckstedt.

Vinterkärlek, skriven på nittiotalet av den brittiske dramatikern David Hare (manusförfattaren till filmen Timmarna), hade premiär i mars på Reginateaterns lilla kaféscen.
- Det är ett relationsdrama på ett plan. På ett annat plan handlar den om hur stora personliga uppoffringar det är rimligt att göra för det man tror är rätt. Ska man försöka hjälpa andra eller bara ordna det så bra som möjligt för sig själv? Det känns som frågor som är ganska mycket på tapeten idag, säger Dag Thelander.
Uppsättningen har fått bra kritik. DN:s Leif Zern skrev om fullfjädrade aktörer som får mig att glömma tid och rum - ett omdöme som nu finns med i gruppens marknadsföring.
Vad betyder en sådan recension såhär i starten?
- Det är såklart väldigt roligt. Rent krasst betyder det väl att det kommer mer publik, säger Ulrika Fryckstedt.
- Om det i vidare bemärkelse ger en knuff i rätt riktning vet jag inte, men man kan hoppas det. Egentligen skulle jag vilja att Leif Zern ringde upp folk och bad dem ge oss uppdrag
Samtidigt som det är dags för nypremiär på Regina är de i full färd med att läsa pjäser och bolla idéer. De siktar på att göra två eller tre uppsättningar nästa år, och på lite längre sikt drömmer de om fyra om året. Viljan och kapaciteten finns, menar Ulrika Fryckstedt, frågan är bara när ekonomin tillåter det.
- Det här är ett hjärteprojekt för oss, men vi är ingen hobbygrupp. Vi vill satsa professionellt och försöka leva på det i framtiden.
C:et då? Det står för C som i Uppsala län. Och de tror gott att det finns plats för dem i hemstaden.
- Uppsala är en väldigt kulturintresserad stad och med många studenter, de brukar vara nyfikna och intresserade av nya saker. Och det händer mycket i kulturlivet här nu, det känns kul att vara en del av det, säger Dag Thelander.

Vinterkärlek ges 7,8, 14 och 15 oktober på Reginateatern, senare i höst även på Dramalabbet i Stockholm.


Annons

Annons

Läs mer

2019-11-21 11:25
Föreställningen "På tunn is" utforskar vem kvinnan får vara, på scen och i verkligheten. Ergos Helena Bjurbom uppskattar…
2019-09-30 11:55
Ergos Helena Bjurbom har sett en trots allvaret humoristisk och bubblig uppsättning baserad på rösträttskämpen Elin…
2019-05-02 11:26
Den som brukar skriksjunga till Jag kommer på utekvällar kommer inte att lämnas oberörd men Ergos Madeleine Bergman…