Annons

Präststudent i otrohetsdrama


Uppsalastudenten Magdalena Erixon, aktuell som uttråkad hustru med otrohetstankar. Möt den blivande prästen som tagit klivet upp på scen i pjäsen Älskaren.

Ett gift par som ramlat i tristessens mörka vatten och behöver ny krydda för att fortsätta, det är temat i relationsdramat Älskaren, pjäsen där otrohet står i fokus. Präststudenten Magdalena Erixon gör rollen som hustrun Sara.
- Det är lite nervöst, jag har inte stått på scen sen 2005 och nu gör jag en huvudroll. Men det är jätteroligt, teater är ett fantastiskt forum för att utvecklas och våga, säger Magdalena Erixon.
Hon har spelat teater sen hon var tio år, en flitig deltagare i medeltidsveckan på Gotland som gått ledarutbildning i teater och jobbat som dramaledare för konfirmander. Nu är hon inne på andra halvan av prästutbildningen i Uppsala och plockar med erfarenheter från studentlivet när hon spelar teater.
- Är man van vid tentaplugg och tunga kurser är det en fördel när man ska nöta in repliker och lära sig manus. Att spela amatörteater innebär att hålla många bollar i luften samtidigt, det är som med prästeriet och studierna. Jag vet hur jag ska göra för att ta tag i saker och få dem att bli roliga även om det innebär hårt jobb, säger hon.

Magdalena Erixon har just nu tagit en andningspaus från studierna och arbetet med teatergruppen slukar mycket tid. Men drömjobbet handlar inte om en plats i rampljuset utan istället om ett jobb som präst inom kriminalvården eller psykiatrin.
- Det är svårt att kortfattat förklara varför jag valde att bli präst. En enkel och stor anledning till det är att jag brinner så både för min tro och för andra människor.
Magdalena Erixon menar att skådespeleriet och prästyrket har flera gemensamma nämnare. I båda fallen rör det sig om något större än att bara avverka ännu en arbetsdag.
- Det är ett kall snarare än ett jobb. Och i prästyrket går man även där in ett gestaltande, till exempel bär man särskilda kläder. Å andra sidan är det väl så inom de flesta yrken, att man tar på sig en viss roll i jobbet. Som präst handlar det också mycket om andra människors förväntan, hur man tänker sig att en präst ska vara och agera i sin yrkesroll.

Rollen i Älskaren startade med att Magdalena Erixon fick kontakt med TeaterVerket via ett forum på Internet, och så fort hon skummat manus var hon fast.
- Det var jättekul så självklart sa jag ja. Min rollfigur Sara är en väldigt självständig, stark kvinna. Men hon går hemma hela dagarna och när mannen försvinner till jobbet måste hon hitta ett sätt att göra livet mer värt att leva. Och det lyckas hon ju faktiskt väldigt bra med också ...
Hon skrattar, för pjäsens handling är inte given trots otrohetstemat. Och den stora frågan kvarstår: Är det gifta paret otrogna mot varandra? Eller är det möjligt att vara otrogen, fast istället med varandra?

FAKTA/MAGDALENA ERIXON
Ålder: 23 år
Studerar: Till präst i Uppsala
Bor: Fridhemsplan, Stockholm
Jobbar: Med nätverket TeaterVerket, inom psykiatrin samt på hundkaféet Himmelska Hundar.
Drömyrke: Som fängelsepräst eller präst inom psykiatrin
Gör på fritiden: Umgås med sina hundar, dricker sojalatte och planerar kommande teaterprojekt.

Älskaren av Harold Pinter, visas på Impro Co 18 mars till 5 april.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…