Annons
Norrlands storspex lockar till skratt.

Roligt, intelligent och ambitiöst


Minst sagt sevärt tycker Ergos recensent om Norrlands storspex Spextra Spextra Spartanerna kommer .

Studentspex brukar enligt mig oftast vara antingen väldigt dåliga, eller väldigt bra. Hur mycket manusförfattarna stulit från Monty Python, och hur pass komiskt skaparna finner det när män klär sig i klänning och pratar med gäll, onaturlig röst brukar avgöra om spexet blir det förstnämnda. Detta slipper vi tack och lov i denna föreställning. Handligen är en slags blandning av Grease och Iliaden, om man ignorerar slutet och inkluderar flera musikalnummer. Plus några andra karaktärer som inte figurerar i Illiaden, men som likväl härstammar från antikens Grekland och därför tydligen fick vara med ändå.

Och det är väldigt, väldigt bra, och väldigt, väldigt roligt.

Föreställningen är full av intelligenta skämt och referenser till nutida händelser och filmer. Speciellt de människor som läser Dagens Nyheter varje dag, och kan lite för mycket om politik (läs alla studenter någonsin) kommer att gilla detta.

Det enda negativa jag kunde finna var att bandet ibland överröstade skådespelarnas sång, vilket är lite irriterande, men händer lätt i små lokaler. Sånginsatserna var annars väldigt bra. Helen Gunnarssons (i rollen som Medusa) solo var speciellt fantastiskt. Jag imponerades också av nbsp;Jenny Skoglunds förmåga att inte blinka på flera minuter, även med strålkastarljuset rakt i ansiktet, vilket verkligen tog hem hennes karaktär. nbsp; Både kostymerna och kulisserna är också välgjorda.

En hel del av det roliga beror på skådespelarnas förmåga att improvisera, vilket alltid är en bra förmåga i teatersammanhang. Föreställningen är cirka två timmar lång och utan tvekan värd de 90 kronor biljetten kostar. Det är roligt, intelligent och ambitiöst. Det märks att en grupp talangfulla människor har lagt ner mycket tid på detta storspex.

Gå och se spartanerna


Annons

Annons