Annons
Annons
Vem är Björn och vem är Benny? Hjärnorna bakom den nyskrivna musikalen ”Köttmarknaden” – Dag Thelander och Per Wickström – blir gärna jämförda med de två musikalskrivande forna ABBA-medlemmarna. ”Fast kanske hellre Andrew Lloyd Webber och Tim Rice, där båda i duon är begåvade”, skämtar Dag Thelander.
Foto: Lina Svensk

Arga nördar brister ut i sång


Från köttinspektion till auktionskammare och nu kulturhus; den 14 november sätter Teater C upp sin nyskrivna musikal i Uppsalas gamla kreatursmarknad. Raggningsbibeln ”The Game” står som förlaga när hämndlystna nördar brister ut i sång i ”Köttmarknaden”.

Sedan 1930 har köttinspektionens lokaler i utkanten av Boländerna inhyst sin beskärda del av dramatiska scener, både som en del av kreatursmarknaden och som auktionshus. Och än är det inte över.
Som nybliven hemvist för gruppen Teater C kommer huset återigen agera köttmarknad. Dag Thelander och Per Wickström – Uppsalas svar på Björn Ulvaeus och Benny Andersson – har skrivit text respektive musik till musikalen ”Köttmarknaden”.
– Från början ville vi göra en storslagen Broadway-liknande musikal om Dag Hammarskjölds liv. Vilken herrans tur att den inte blev av, säger Per Wickström och tittar menande åt sin kollega.
– Ja, det hade blivit jättetråkigt, håller Dag Thelander med.

Istället var det författaren Neil Strauss raggningsbibel ”The Game” som lotten föll på efter att Dag Thelander blev nyfiken på varför boken hade blivit ett så stort populärkulturellt fenomen.
– Jag blev faktiskt upprörd när jag läste den. Det är en ganska dålig bok, men med spännande teman. Den är skriven om och för bittra unga nördar som lockas in i den här raggningskulturen – de drivs inte så mycket av sin sexualitet som av hämndbegär och en möjlighet till maktutövande över de tjejer som har dissat dem hela deras liv.
En övertalningskampanj från Dag Thelanders håll senare kändes valet av ”The Game” som musikalförlaga givet för även Per Wickström.
– Vi blev till och med osäkra på om det redan hade gjorts en musikal av ”The Game” för det kändes så självklart att det borde finnas en. Den lämpar sig väldigt väl för formatet. Även om de flesta kanske tänker ”glättighet” när de hör ordet musikal så har de ofta en mörk berättelse i grunden – till exempel gängvåldet i ”West side story” eller mordhistorierna i ”Chicago”, säger Per Wickström.

Förutom att stå för musiken spelar Per Wickström även karaktären Ludvig, den minsta av de fem huvudrollerna i ”Köttmarknaden”. Störst är rollen som Simon – en kille som ramlar in i den sektliknande raggningskulten med dess ledare, ”Kungen”.
– Karaktärerna är tagna ganska rakt av från boken, men vi är intresserade av något helt annat än det Strauss var när han skrev den. Han skryter ju om sina egna erövringar, det är inte attityden vi vill lyfta fram, säger Dag Thelander.
– Vi tycker inte att ”The Game” är någon raggningsbibel. Vår version känns mer realistisk och kärnfull än boken, trots att karaktärerna brister ut i sång ibland. Men publiken är liksom med på att karaktärerna ska sjunga i en musikal. ”Köttmarknaden” består till 90 procent av musik och det hade nog upplevts som märkligare om merparten bestod av ren dialog och karaktärerna helt plötsligt började sjunga, säger Per Wickström.
Förutom de fem huvudrollerna medverkar även sex körsångare som får dela på ungefär tre gånger så många statistroller.

Inne i Köttinspektionens största rum är scenbygget precis påbörjat. Strålkastarnas ljus klipps till dramatiska skuggor bakom några sporadiskt utställda stolar och en trästomme som, tids nog, ska utgöra en skiljevägg. En scenmodell och några konceptillustrationer hintar om hur det kommer att se ut om några veckor, då en 50 personer stor publik ska få bevittna premiären av både scenen och musikalen.
Men kommer de få till den där grandiosa känslan som många ändå sammankopplar med musikaler när scenen och publikstorleken blir förhållandevis liten?
– Jag är övertygad om att vi kommer att få till den just tack vare scenen och scenografin, säger Per Wickström.
Vad publiken själva anser återstår att se, men att det finns ett stort intresse för ”Köttmarknaden” är helt klart, då premiären redan är slutsåld.

Var Dag Thelander och Per Wickström själva står vad gäller Neil Strauss predikande av uppraggningsmetoder i ”The Game” är tydligt. Men jag måste ändå fråga, nu när de ändå skrivit en hel musikal på temat, vilka är deras egna bästa raggningstips?
– Alltså, det tråkiga är att jag inte kan ge några som helst tips. Jag har aldrig lyckats få någon som jag är intresserad av att bli intresserad av mig genom att ragga, säger Dag Thelander.
– Även om det låter väldigt klyschigt så måste jag ändå säga, var dig själv. Försök inte att imponera och ställ frågor snarare än att bara prata om dig själv. Och framför allt, läs inte ”The Game” och utgå från att de metoderna kommer funka, säger Per Wickström.


Annons

Annons

Teater C

Köttinspektionen, före detta Uppsala auktionskammare, på Strandbogatan 3 inhyser sedan i maj danskompaniet Autopilot, konstnärsgruppen haka och frigruppen Teater C.
nbsp;
Teater C startades 2007 och innan de flyttade in i Köttinspektionens lokaler samarbetade de tätt med Reginateatern där de satte upp de flesta av sina föreställningar. Manusförfattaren Dag Thelander, som tidigare har arbetat som regissör på Dramalabbet i Stockholm, var med och startade Teater C. År 2010 anslöt även musikern Per Wickström som i grunden är utbildad pianist. Övriga permanenta medlemmar i gruppen är scenografen David Andrén och skådespelaren Andrea Geurtsen.

Gruppen har tidigare satt upp bland annat pjäsen ”Bevis” och musikalen ”Klara Andersson (in concert)”. 14 november har deras nyskrivna musikal ”Köttmarknaden” premiär på Köttinspektionen. Totalt tio föreställningar är inplanerade i november. Biljetter finns på kulturbiljetter.se.

Läs mer

2019-11-21 11:25
Föreställningen "På tunn is" utforskar vem kvinnan får vara, på scen och i verkligheten. Ergos Helena Bjurbom uppskattar…
2019-09-30 11:55
Ergos Helena Bjurbom har sett en trots allvaret humoristisk och bubblig uppsättning baserad på rösträttskämpen Elin…
2019-05-02 11:26
Den som brukar skriksjunga till Jag kommer på utekvällar kommer inte att lämnas oberörd men Ergos Madeleine Bergman…