Annons
Annons
Pillerpoddens Siri Strand och Emma Westas Rödin ger föreställningen Miss Psykisk Ohälsa på Värmlands nation.
Foto: Sigrid Asker

Poetiskt och smått förbannat


Miss Psykisk Ohälsa
16/10 2016 på Värmlands nation

I Värmlands nations rymliga sal med himmelsblå väggar står en enkel svart scen, liten men tillträckligt stor för två personer och två stolar med utrymme för några steg fram och tillbaka. Lagom för en föreställning utan rekvisita eller kostymer. Här är det två kvinnor, två mikrofoner och en filmduk som med jämna mellanrum används för att visa bilder, filmklipp och ord. Det är en avskalad föreställning i form av två monologer som tvinnar sig i varandra och berör djupt.

Det är uppenbart att både Siri Strand och Emma Westas Rödin är vana att tala inför publik. Inte nog med att de har en podcast, Pillerpodden, som har kommit ut i över 100 avsnitt – de har dessutom ett företag och föreläser på skolor över hela landet om psykisk ohälsa. Därför finns det inget darr på rösten, ingenting som tyder på att någon av dem hellre skulle vilja vara någon annanstans, än just där – på scenen. Och när någon kommer av sig hjälper den andra snabbt genom att sufflera ett hjälpande ord och monologen flyter vidare utan att lämna något spår av tappad geist.

Föreställningen präglas av en stolthet över allt de har lyckats åstadkomma, trots att båda har erfarenhet av att må psykiskt dåligt och fortfarande brottas med de inre demonerna. Jag tänker på alla människor som väntar på att få hjälp av vården. På dem som fått hjälp, som inte har hjälpt. Den som har lyssnat på Pillerpodden kommer kanske ha lättare att känna igen vissa referenser till sådant som de tar upp i avsnitten, till exempel ett stycke om deras vän som känns smått obegripligt för oss oinsatta. Ändå är det inte ointressant, varje passage tillför något och berättar om skammen; skammen över att ha överlevt, skammen över att vara sjuk, skammen över att aldrig känna sig tillräcklig.

En av de mest drabbande meningarna återkommer flera gånger: ”Ingen vill ligga med en sprucken kvinna”. Det trasiga är fult, fel och oönskat och både Siri Strand och Emma Westas Rödin förmedlar den känslan på ett allvarligt, poetiskt och stundom smått förbannat sätt som lämnar åskådaren med en känsla av vemod och hopp, för när två så starka kvinnor sprider kunskap om de hjärnspöken som länge har varit skamfyllda – ja då kan något kanske äntligen förändras.

Föreställningen går att se på Värmlands nation den 23 oktober kl 19.


Annons

Annons

Läs mer om duon bakom Pillerpodden och föreställningen Miss Psykisk Ohälsa :

På andra sidan mörkret

Läs mer

2019-09-30 11:55
Ergos Helena Bjurbom har sett en trots allvaret humoristisk och bubblig uppsättning baserad på rösträttskämpen Elin…
2019-05-02 11:26
Den som brukar skriksjunga till Jag kommer på utekvällar kommer inte att lämnas oberörd men Ergos Madeleine Bergman…
2019-03-04 13:45
Ergos Helena Bjurbom har sett musikalen Big Fish i Ronny Danielssons regi på Uppsala stadsteater och uppskattar…