Social läsning

Jag har tidigare skrivit om glädjen av att läsa om andra som läser, så nu kommer ett lite närbsläktat ämne, att vara med i en bokcirkel. Jag har själv vart med i en bokcirkel sedan 2010. Vi var en grupp vänner på samma arbetsplats som bestämde oss för att tärffas, fika och prata om en gemensam bok vi läst. De enda reglerna var att boken inte får vara för tjock eller relaterat till arbetet. Vi gör ibland undantag för mindre tegelstenar, men inte jobbregeln. Det bästa med att vara med i en bokcirkel är att man får läsa böcker som man kanske själv inte hade valt. I vår bokcirkel turas vi om med att välja en bok till nästa möte och den som väljer bok får även välja fiket där vi pratar om boken.

Jag måste medge att det ibland har blivit några riktiga bottennapp, men att det ofta blir väldigt intressant. Eftersom vi alla har olika smak så blir det olika typer av böcker och både högt och lågt. Vi har läst Nobelpristagare och chic lit (även om jag själv tycker att chic lit inte är förtjänt av det dåliga ryckte som man ibland tillskriver den genren). Den absolut värsta boken, alla kategorier, var Blue Magic Woman. Det hade nog lyckats kunna bli en okej spänningsroman, om det inte vore för att storyn är ologisk på vissa ställen, karaktärer byter namn några gånger på samma sida och det är fullt av stavfel. En av bokcirkelns favoriter är Jämlikhetsanden om hur jämlika samhällen skapar bättre förutsättningar för alla individer. Detta syns på alla delar av samhället tydligen.

Men det bästa med bokcirkeln är inte att man får läsa böcker, utan att man får träffa vänner och prata läsning, livet och andra funderingar. Möjligheten att diskutera vad man läser tror jag personligen är något som skapar mer förutsättningar att förstå sig själv och andra människor. Dessutom är delad glädje dubbel glädje.

Är du med i en bokcirkel? Eller har du läst en riktigt bra eller dålig på den senaste tiden?