Annons

Hisnande brev om slaveri och människoöden


I Kreolska riket kastas läsaren in i en mustig berättelse fylld av fantastiska livsöden. Genom huvudpersonen Fradique Mendes ögon möter man i Angola den lille prästen dos Anjous som utförde underverk och den galna fru Santhamarina som gärna piskade sina slavar.

José Eduardo Agualusa
Kreolska riket

Almaviva

I Brasilien får man träffa den franska dansösen Chantal och Luis Gama - en av frontfigurerna för slaveriets upphävande. Och i Portugal stöter läsaren på den intellektuelle Eca de Queriós och Asdrabul, yrkesmördaren. Och dessa är bara några få exempel på alla de personer som passerar förbi.
Mest av alla beskriver Fradique Mendes Ana Olimpias färgstarka, fruktansvärda och fantastiska liv. Hon är dessutom hans stora kärlek.
Den mäktiga våg som för fram alla dessa människoöden, den fasta krok runt vilken deras liv snurrar, är slavhandeln; portugisernas slavhandel med afrikaner till Brasilien. Denna triangel: Angola- Brasilien- Portugal, görs mycket tydlig i Kreolska riket.
Tiden är slutet av 1800-talet och slavhandeln har pågått i cirka 300 år. Den har ännu ej slutat men debatteras hätskt - av vissa.
Författaren José Eduardo Agualusa är själv från Angola, men har studerat och arbetat i Brasilien, Portugal och Goa. I Kreolska Riket framför han sin berättelse i brevform. Hela boken är brev med avsändaren Fradique Mendes, förutom det sista som Ana Olimpias skrivit. För många portugiser är Mendes känd, nästan som vore han en historisk person. Men han är helt och fullt en litterär gestalt skapad av unga intellektuella år 1869 i syfte att provocera. Det är alltså denne Mendes som Agualusa använt sig av som sitt berättarjag i boken.
Man följer med i boken som en färd i en snabb segelbåt, eller som ett löv i en fors; ingen sentimentalitet, inget navelskåderi eller att man som läsare sjunker ner i broderande djuppsykologiska personporträtt. Nej, farten är konstant, känslan är resenärens intresserade blick för människor utan att för den skull vilja stanna. Och det kanske var ett medvetet val av författaren, då ämnet är så upprörande och horribelt att det kan vara svårt att närma sig som utomstående.
Läs den här boken. Jag lärde mig mycket. Jag fick träffa mestiser, portugiser, slavar och landsflyktiga. Full av dessa livsöden har jag fått ett nyväckt intresse för Portugal, Brasilien och Angola, då jag tycker mig veta lite mer om deras historia.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…