Annons

Makroperspektiv i mikroformat


21 tankar om det 21:a århundradet
Yuval Noah Harari
Natur Kultur

nbsp;Yuval Noah Harari är historikern från Israel som lyckats fånga hela världens uppmärksamhet med sina välskrivna böcker om människan som art. I sitt första verk Sapiens sammanfattade han hela mänsklighetens historia, i Homo Deus försökte han sig på att förutspå vår arts framtid, och i 21 tankar om det 21:a århundradet har det nu blivit dags för Harari att ge sig på vår samtid.

Boken är indelad i 21 kapitel som alla behandlar varsin fråga som är aktuell i dagens debatt, den tar sig an allt från Big Data och teknologiska utmaningar, till nationalism, religion, krig och ”post-sanningens” mekanismer. Där andra samtida tänkare verkar peka finger och leta efter syndabockar i dessa frågor så lyckas Harari alltid komma med ett bredare perspektiv. För honom är det självklart att de utmaningar vi står inför är hela mänsklighetens, och eftersom de största problemen idag existerar på en global nivå räcker det inte längre att endast förhålla sig till den nationella sfären.

Det har istället blivit dags att ta ställning till de stora frågorna och bestämma oss för i vilken riktning vi vill att mänsklighetens historia ska fortsätta utvecklas, annars kommer marknadens osynliga hand att bestämma den riktningen åt oss. Det är för att hjälpa oss i detta beslut som Harari i sin bok har pusslat ihop ett sammanhang av alla de små bitarna som vi möter i vardagslivet och paketerar hela makroperspektivet i mikroformat. ”Som historiker kan jag inte ge människor mat och kläder – men jag kan försöka erbjuda någon klarhet och därmed bidra till att utjämna spelplanen.”

Denna klarhet åstadkoms genom några få meningar som förklarar de mest komplexa och invecklade teorier så att alla kan förstå. För enligt Harari är det viktigaste vi kan göra nu just att försöka förstå oss själva, både som individer och som globala medborgare. Endast då kan vi se över vår situation och överväga hur vi på bästa sätt bör gå vidare från samtiden in i framtiden.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…