Annons
Annons
Alva Bäcklund
Ämneslärarstudenten och masterstudenten i svenska, Alva Bäcklund, 24 år, skrev berättelsen "Flaskpost" som kom på andra plats i novelltävlingen.
Foto: Sandra Gunnarsson

”Poesi är det absolut finaste jag vet”


Med sin romantiskt skrivna novell om en parrelation i förändring kammade Alva Bäcklund hem andrapriset i årets novelltävling. För Ergo berättar hon om kärleken till poesin och debutromanen som kommer ut nästa år.

Det är ett klassiskt förhållande som skildras i Alva Bäcklunds novell Flaskpost. Inledningsvis finns kärleken där från båda parter, men så småningom börjar dynamiken förändras.

– Jag ville skildra hela förloppet i en parrelation från början till slut, visa att det inte bara finns dåliga stunder, utan att det också funnits en början, säger Alva Bäcklund, när hon kommer till kårhuset för att motta sitt pris.

Historien är inte självupplevd, även om det är lätt att tro så när man läser. Berättelsen känns trovärdig, men så är Alva Bäcklund inte heller någon novis när det kommer till skrivande. I förbifarten berättar hon om sin debutroman som släpps nästa år, Speglar och blåbärsögon, som kommer att ges ut på Ekström & Garay förlag. Det är den första längre text hon skrivit och skickat in till förlag.

– Jag har skrivit mycket poesi tidigare – men aldrig något längre. Jag har alltid drömt om att bli författare. En dag tänkte jag ’det kommer jag ju aldrig att bli om jag inte skriver någon roman’.

Kort därefter fick hon en idé till handling och satte igång. 40 sidor in i projektet insåg hon att det nog skulle kunna bli en bok och fortsatte skriva.

– Det var mitt första försök, jag hade bara väntat mig refuseringar. Men nu kommer den ut i slutet av sommaren nästa år.

Foto: Sandra Gunnarsson

"Jag älskar att skriva poesi och har gjort det så länge jag kan minnas."

 


Annons

Annons

Romanen handlar om en ung kvinnas kamp mellan att vara sig själv och att försöka passa in i samhällets normer. Precis som i novellen kommer Alva Bäcklund fallenhet för att skriva poetiskt att märkas av i nya boken.

– Poesi är det absolut finaste jag vet. Jag har mosat in det i romanen, huvudpersonens tankedrömmar är skrivna på ren poesi. Jag älskar att skriva poesi och har gjort det så länge jag kan minnas.

Alva Bäcklunds intresse för språk avspeglas inte bara i det hon skriver, utan också när det kommer till vad hon valt att studera. För närvarande läser hon till ämneslärare samtidigt som hon pluggar en master i svenska. Vad som väntar i framtiden är ännu lite ovisst. Klart är att skrivandet kommer fortsätta, kanske på sidan av doktorandstudier eller lärarjobb.

– Jag skulle helst vilja göra både och. Jag har alltid älskat att lära ut, se när det klickar och någon förstår. Jag tror det skulle bli ensamt att bara författa, och svårt att hitta inspiration om man inte gör något annat också.

Novelltävling 2020

 

Alva Bäcklund kom på andra plats i novelltävlingen. Här kan du läsa hennes novell Flaskpost.

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…