Annons
Annons

Jakten på själens big bang


Sprängskiss av en jaktberättelse
Åke Smedberg
(Bonniers)

Åke Smedbergs karaktärer är ofullständiga. Alla har en avgrund inom sig – en kall och mörk tomhet som expanderar. I den gräver Smedberg efter deras själ. Alla söker efter Big Bang – explosionen i tomrummet som ska få dem att förverkliga sig själva.

Åke Smedberg debuterade med diktsamlingen Inpå benen 1976. Sedan dess har han gjort sig känd som en av Sveriges främsta författare och 2016 belönades han med Ludvig Nordström-priset för sin novellkonst och det är den plattformen Sprängskiss av en jaktberättelse tar avstamp ifrån. I samlingens sju noveller möter vi ångesten – planterad i de olika karaktärerna växer den ur frön av skuld, ensamhet och saknad. Karaktärerna är lika bundna till ångesten som de är till sidornas rader. Läsaren möter en kvinna som försöker hantera sorgen efter sin makes död och hur den styr henne sakta fram genom livet och nya bekantskaper som aldrig verkar göra henne hel. Samlingens starkaste novell är den som gett boken dess titel. En make och faders sjukdom får en hel familj att falla isär och driva åt olika håll. Det går så långt att mamman brottas med tankar på att göra slut på allas lidande genom att skjuta honom. Samma tematik syns även i de andra berättelserna där karaktärerna balanserar på gränsen mellan att förlora sin mänsklighet eller sitt förstånd.

För att beskriva det oförklarliga människan brottas med lyser ett skimmer av magisk realism mellan raderna. Ett sätt att lysa upp livets stundom kusliga korridorer och ett försök att beskriva det som det inte finns ord till. Samlingens största förtjänst är att den lätt går att omfamna och få en tröstande kram tillbaka – en påminnelse om att läsaren inte är ensam med sina tankar och tvivel. Med sin penna och väl avvägda ord befäster Uppsalabon sin plats i samtiden som en av de största svenska novellisterna.


Annons

Annons

Läs mer

2019-12-02 10:18
A short story by Carol Pang
2019-11-20 11:04
En novell av Khaled Al Moulla
2019-10-10 14:08
”Vi står inför ett världssynsskifte lika omfattande som när vi gick från att se jorden som kretsande kring solen…