Annons
Inga möten i mörka parkeringshus eller bilar med nedtonade fönsterrutor – men faran för journalisterna består.
Foto: SF

Grävjobb utan mytologi


Spotlight
Regi: Tom McCarthy
(SF)
EEEEE

I popkulturen har journalistiken länge levt skuggan av Watergate. Att amerikansk media envisas med att sätta ”-gate” efter varje ny skandal vittnar om hur man försöker uppnå samma höjder. Journalisterna Bob Woodward och Carl Bernsteins avslöjande av Nixons övertramp mot demokratin gjorde dem till fulländade ideal av den grävande murveln.

Tom McCarthys Spotlight, däremot, har fått beröm för att den vägrar mytologisera sina journalister på liknande vis. Handlingen utspelar sig i Boston, strax efter millennieskiftet. nbsp; Åtal för sexuella övergrepp mot barn har väckts mot en katolsk präst och tidningen Boston Globes grupp av utredande journalister, Spotlight, börjar dra i trådarna som kommer att avslöja hur katolska kyrkan systematiskt mörklagt de brott som pedofila präster begått bland stadens ovetande församlingar.

Det sker aldrig några möten med rockklädda män i mörka parkeringshus. Inga bilar med nedtonade fönsterrutor åker långsamt runt Bostonkvarteren mitt i natten, bara för att avlossa några pistolskott mot huvudpersonernas hem. Men faran för journalisterna består; kyrkans tystnadskultur är även Bostons. Genom hela filmen bubblar något under stadens yta. Det finns en sanning om det katolska prästerskapet som alla tycks veta om, men som ingen vill kännas vid eller rota i. Varje gång som någon får nys om att Spotlight-gruppen granskar kyrkan, ökar risken för att utredningen ska upptäckas.

Det är en stjärnspäckad film, men att framhålla några särskilda skådespelarinsatser är vanskligt. Spotlight har en ensemble, men det är inte en ensemblefilm. Det är storyn som står i centrum. Reportrarna intervjuar offer, går igenom gamla nyhetsarkiv, pratar med advokater, experter. Sammanställer listor över förövare och deras offer. Jakten på de pedofila prästerna leder journalisterna till nya digra avslöjanden och insikter, som i sin tur leder vidare till andra, och så vidare. Spotlight beskrivs kanske bäst som en mordgåta, där man redan vet vem den skyldige är, och allt som återstår är att samla bevisen för att sätta dit honom.


Annons

Annons

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen