Annons
Annons
Filmen bygger på den verkliga kidnappningen av en uppsalastudent vintern 2011.
Foto: Pressbild

Kul med kidnappning?


För drygt en vecka sedan gick ”Uppsalakidnappningen” upp på landets biografer. En film som regissör Anders Skog både klippt och finansierat själv – de produktionsbolag han vände sig till ansåg nämligen att filmidén var osmaklig.

Det var efter att ha hört P3-dokumentären om kidnappningen som regissör Anders Skog bestämde sig för att göra en film om händelsen. Efter att ha lyssnat på polisförhör skrev han ihop ett manus och hörde av sig till olika film- och produktionsbolag. Men ingen var intresserad.

– De tyckte det var osmakligt och omoraliskt att göra en film om en händelse som låg så nära i tid, säger regissör Anders Skog.

Han bestämde sig då för att med egna medel göra sin film, en fiktiv historia baserad på den verkliga kidnappningen av Uppsalastudenten vintern 2011. Men visst fanns moraliska betänkligheter. Inledningsvis planerade han att höra av sig till den drabbade, men fick rådet från vänner att avstå.

– De sa, om du bjuder in honom blir det inte din film. Däremot har jag varit noga med att inte påstå saker om honom, i filmen är han den minst utvecklade karaktären – en student som blir drogad. Men det är faktiskt det enda jag är orolig över, att filmen får fel typ av uppmärksamhet och att han tar skada. nbsp;

I stället för att lyfta fram den drabbade är det förövarna som är i fokus. Filmen beskrivs som en svart komedi och Anders Skog menar att de verkliga kidnapparnas tafflighet och storhetsvansinne inte skulle kunna ha porträtterats på annat vis.

– Hela historien är absurd, jag har tagit bort kanske 50 procent av de verkliga händelserna för att den inte ska kännas som buskis. Att göra en svart komedi är också ett sätta att fjärma mig från att göra en dokumentär, vilket jag inte ville.
nbsp;

Fotnot: Sedan intervjun med Anders Skog genomfördes har filmen gått upp på bio och fått genomgående kritik. Flera recensenter har vänt sig emot att filmen gör humor en tragisk händelse som ligger för nära i tid. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-28 10:37
The Trial of the Chicago 7 Regi: Aaron Sorkin Netflix
2020-09-09 09:58
I’m Thinking of Ending Things Regi: Charlie Kaufman Netflix
2020-06-05 09:51
Pool Regi: Anders Lennberg Draken film (Streaming)