Annons
Annons
Bild Marriage Story
Scarlett Johansson och Adam Driver spelar huvudrollerna i den Oscarsnominerade filmen Marriage Story.
Foto: Netflix

Storslaget familjedrama


Marriage Story
Regi: Noah Baumbach
Fyrisbiografen/Netflix
EEEE

Det kan tyckas som en paradox att den romantiska komedin är skilsmässans kanske främsta genre. Men när äktenskapligt sönderfall skildrats genom ironins blick har de personliga tragedierna kunnat stöpas om – och förhindras – i en av den amerikanska romansens mest legendariska former, the comedy of re-marriage. För främst är det en klassisk hollywoodgenre, även om till exempelvis Ingmar Bergman i En lektion i kärlek briljant lyckades transformera den till europeisk miljö.
Marriage Story handlar inte om att gifta om sig. Det är nog knappast en spoiler att avslöja att detta är en film som är inriktad på att följa tragedin snarare än att dölja och förhindra den. Bergman finns dock i bakgrunden även här, som en uttalad inspiration. Precis som i klassiska TV-serien Scener från ett äktenskap från 1973 låter Noah Baumbach åskådaren följa upphävandet av ett äktenskap.
Att Nicole (Scarlett Johansson) och Charlie (Adam Driver) en gång varit ett mycket lyckligt par fastslås i inledningsscenerna. Hos parterapeuten ska de återberätta allt det som hållit samman deras nu hotade äktenskap. Om vem partnern är och varför de en gång föll så djupt för varandra. I en väv av sammanklippta återblickar får vi under filmens första minuter ta del av Nicoles och Charlies respektive berättelser. Det är vi ensamma om, när de ska berätta för varandra vägrar Nicole att gå vidare med terapin. Hon känner sig manipulerad.

Istället följer en skildring av – ännu mer manipulation. De två teatermänniskorna Nicole och Charlie torde väl haft alla möjligheter att separera under fridsamma former. Den utlösande faktorn i deras skilsmässa är att västkustfödda Nicole beslutat sig för att lämna deras gemensamma liv i Brooklyn och den off-Broadway-scen de driver tillsammans för en TV-serie i Hollywood. Charlie – som enligt Nicoles del av prologen ”är mer New York än någon annan” – vägrar lämna sitt invanda östkustliv.
Manipulationen intensifieras i Hollywood. Hemma i Los Angeles görs snart klart för Nicole att skilsmässor är berättelser med sitt givna innehåll. Dels förväntas de bygga på svek, otrohet och svinaktigheter, dels har de en juridisk dimension. Utan en bra advokat, ingen skilsmässa. Charlie och Nicole kastas in i en härva av rättsprocesser och misstänkliggöranden som tycks ställa dem helt handfallna.

Noah Baumbach har i sina filmer ofta fokuserat på familjer. Deras funktionsgrad har varit av varierande slag. Excentriska persongallerier och olika stadier av upplösning har präglat hans familjedramer. Ofta har det skruvade tonläget legat nära till hands. I Marriage Story är hans tilltal ovanligt nedtonat. Visst finns här utstuderade rollfigurer, som Laura Derns och Alan Aldas lysande gestaltningar av parets respektive familjejurister, men de glider aldrig över i parodin utan förblir levande och trovärdiga karaktärer. De största behållningarna är de två huvudrollsinnehavarna, som är de som allra främst bidrar till att göra Marriage Story till ett storslaget familjedrama.

 

 


Annons

Annons

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen