Annons
alternativa julfilmer
Bort med klyschor och romcoms denna jul! Bänka dig istället framför någon av (eller varför inte alla) dessa alternativa julfilmer istället.
Foto: Svensk Filmindustri/Rezo Films/PolyGram Filmed Entertainment/Magnolia Pictures

Filmtips för en alternativ jul 


Med en burk pepparkakor och kanske en mikrovärmd lussebulle är de mörka december kvällarna dedikerade till julfilmer. För de som inte är vill se Netflix tredje “The princess switch” eller se om “Ensam hemma” i år igen finns det alternativ. Den kanske bara behöver titta lite noggrannare och tugga lite lägre. 

Ingmar Bergmans julklassiker 

 

Uppsalas alldeles egna Ingmar Bergman gjorde 1982 filmen Fanny och Alexander som trots att den är långt från okänd inom filmsammanhang tar ett stort steg från Hollywoods julfilmer där upprättelse och lyckliga slut garanteras likt klappar under en gnistrande julgran. Det är en skildring av två syskon (Fanny och Alexander) vars liv förändras drastiskt efter faderns död och moderns giftermål med en biskop. Filmen är en inbjudan till att betrakta världen genom barns ögon, vilket skapar en stundtals rolig och ofta hjärtskärande porträtt. Men julkänslan finns, den kommer från världens mystik, fantasi och magi.

Det är på många sätt en perfekt svanesång, något Bergman själv uttryckte den för att vara. Med hisnande skådespeleri från många välkända ansikten och scenografi från Sven Nykvist som får dagens ljus såsom nattens mörker att utstråla skönhet. Sedan har vi såklart Bergman själv, som verkar ha grävt fram det viktigaste hans själ har att erbjuda för att skriva och regissera en av de mest fängslande filmerna som gjorts. Fanny och Alexander går bland annat att se gratis genom streamingtjänsten Cineasterna. 


Alexander spelas av Bertil Guve. Karaktären bär starka drag av Bergman själv. (Foto: Foto: Arne Carlsson/Svensk Filmindustri)

En frusen hand på flykt

 

I lost my body är en fransk animerad film från 2019 som regisserats av Jérémy Clapin. I handlingen får vi följa en avskuren hand (ja du läste rätt) när den kryper igenom Paris för att leta reda på kroppen den en gång tillhörde. Premissen i sig själv lär få många att att rynka pannan och scrolla vidare, men de som stannar lär få en upplevelse som sent går att glömma. Medan handen kämpar mot bristande is och hungriga råttor börjar berättelsen om Naoufel (Hakim Faris) och hur han förlorade delen av sin kropp ta form. Det är en fullständigt unik och fantasifull skildring av kärlek och vad det innebär att förlora en del av sig själv.

Att se I lost my body är som att öppna en konstigt formad julklapp som inte alls liknar det man hade önskat sig, bara för att under omslagspappret hitta något av det vackraste du någonsin sett. Clapins film finns att streama på Netflix. 


"I lost my body" är en märklig julfilm – att se den är som att öppna en konstigt formad julklapp, menar Saga Danielsson. (Foto: Rezo Films)


Annons

Annons

Bröderna Coens vintriga mästerverk 

 

Fargo som släpptes 1996 utspelar sig i ett snöigt Minnesota där Jerry (William H. Macy) hyr in två män (Steve Buscemi och Peter Stormare) för att röva bort hans fru och använda henne för att genom sin styvfar lösa en ekonomisk skuld. Det låter någorlunda simpelt men visar sig vara betydligt svårare än vad Jerry förutspått och med varje nytt snöfall tycks ett nytt problem uppstå.

Fargo är mörkt humoristisk, humanistisk och bisarr på samma gång. Det är ett bevis på människors strävan efter att hitta meningsfulla samband när vi kan se förbi Fargos blodfärgade snö och istället skratta åt den förvrängda versionen av oss själva som filmen reflekterar. Bröderna Coens kanske mest älskade film finns att hyra eller streama på de flesta plattformar. 


Frances McDormand spelar gravida polischefen Marge Gunderson i denna klassiska Coen-rulle. (Foto: PolyGram Filmed Entertainment)

Ögonöppnande skildring av Hollywood på julafton 

 

2015 släpptes Sean Bakers indiefilm Tangerine som kom att hyllas för dess banbrytande innovation och kritiska inblick. I filmen får vi följa två prostituerade transkvinnor när de på julafton färdas över Hollywoods gator för att konfrontera en man skyldig till otrohet. Det finns mycket som gör filmen bemärkansvärd, bland annat är den filmad exklusivt med en Iphone 4. Den tekniska begränsningen används här till filmens fördel då gatornas ljus fångas med en skarp autencitet medans den rörliga kameran bidrar till intimitet.

Vad som framförallt gör Tangerine sevärd är dess subjekt och ämne. Det är med ett sinne för humor och djup respekt Baker belyser den mörka sidan av Hollywood. En sida som allt för många förbiser för att återigen betrakta den vackra julbelysningen. För de som vill se denna viktiga julfilm finns den bland annat att hyra genom streamingsidan MUBI.


"Tangerine" är helt filmad med en Iphone 4. (Foto: Magnolia Pictures)

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen