Annons
ANTARKTIS. I tre veckor har Björn Olsen samlat in avföringsprover från sälar och pingviner på Antarktis. Min forskning handlar om det mikrobiologiska samspelet mellan människor och djur , säger han.
Foto: Jonas Bonnedahl

Pingvinbajs ger svar om smittor


I tre veckor har Björn Olsen, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, befunnit sig på en forskningsexpedition, från Sydamerikas sydspets till Antarktiska halvön.
Syftet: att samla in bajs från fåglar och sälar.

– Min forskning handlar om det mikrobiologiska samspelet mellan människor och djur. Hur smittor sprids från djur till människor och vice versa, förklarar Björn Olsen, som kom hem till Sverige nu i helgen.

Hur var resan?
– Helt gudomligt bra. Jag har varit där fyra gånger, men efter den här expeditionen har det varit absolut svårast att acklimatisera sig. Det finns hur många superlativ som helst att använda. Har man en gång upplevt Antarktis är man evigt förlorad.

Expeditionen påbörjades den 1 november och utgick med båt från Usuhaia i södra Chile. Via öarna Sydgeorgien och Sydorkney tog man sig sedan vidare till Antarktiska halvön. Björn Olsen beskriver två händelser som något utöver det vanliga.
– Vi upplevde alla stormars heliga moder med en vindstyrka på 53 meter per sekund, antagligen mer. Det var fullskalig orkan. Människor, pingviner och sälar tumlade runt kring varandra på stranden, säger han och fortsätter:
– Jag var aldrig rädd. Däremot har jag aldrig känt mig så närvarande som då. Det var något utöver det vanliga och så otroligt hotfullt. Vinden var vass och det var svårt att andas. Efteråt var man så upphetsad att man inte kunde somna.

Den andra händelsen ska endast ett hundratal människor i historien fått uppleva, enligt Björn Olsen: Hur en späckhuggarhona lär en yngre att jaga.
– Vi fick på nära håll se två späckhuggarhonor skapa en stor svallvåg för att få i väg en säl från ett isflak. De höll på i tjugo minuter och hela gummibåten gungade. Det var helt makalöst.

Syftet med expeditionen är att samla in avföringsprover från bland annat pingviner och sälar för att sedan kunna se huruvida antibiotikaresistenta bakterier spridit sig till djurpopulationer på Antarktis. På tidigare Antarktisexpeditioner har Björn Olsen och hans kollegor upptäckt att det redan har spridit sig till havet.
– Nedskräpning är inte bara oljefat och plast. Det sker även en mikrobiologisk sådan. Vi människor sätter avtryck överallt.

Vad innebär det om ni skulle hitta antibiotikaresistenta bakterier hos djurpopulationen?
– Det skulle i sådana fall vara ett ganska dåligt tecken. Dels visar det hur omfattande problemet med antibiotikaresistens är. Dessutom har det betydelse för bevarandet av de här djurarterna som lever på marginalen. Får vi in bakterier där kan vi knäcka hela populationer som redan har det svårt på grund av människan.


Annons

Annons

LÄS MER

Björn Olsen har bloggat om sin resa till Antarktis som pågick från 1/11 till 24/11.

Läs mer och se fler bilder på termiten.nu

Läs mer

2023-06-13 16:49
En ny studie från Uppsala universitet pekar på att p-pilleranvändning markant ökar risken för depression under de två…
2022-02-02 13:43
En familj har donerat 10 miljoner kronor till forskningscentret Womher. Pengarna kommer framförallt att användas till en…
2021-09-22 13:58
Ett högt intag av mejerifett ger låg risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie baserad på…