Annons
Bild måne
När månen är i "kommande fas" (går mot fullmåne) syns den i samband med läggdags. Att mäns hjärnor är känsligare för ljus och att ljuset stör på kvällen skulle därför kunna vara en förklaring till att de sover sämre.
Foto: Johnny Kaufman/Unsplash

Män verkar vara känsligare för månsken


Män verkar sova sämre under månens första faser, medan kvinnor inte påverkas alls. Det visar en studie genomförd vid Uppsala universitet.

I studien som nyligen publicerades i Science of the Total Environment, har forskarna undersökt vad månens faser har effekter på försökspersonernas sömn. Deltagarna fick sova hemma i sina egna sängar utan att veta att det var månens eventuella påverkan som skulle studeras. De fick ha elektroder på huvudet som bland annat mätte ögonrörelser och hjärnans elektriska aktivitet. Totalt deltog 492 kvinnor och 360 män.

Vad man kunde se var att män verkade påverkas mer av månens cykler än kvinnorna.

– Vi kunde se att män vars sömn mättes under månens första faser hade sämre sömnkvalitet och vaknade oftare under natten jämfört med män vars sömn mättes under månens avtagande faser. Hos kvinnorna var sömnen i stort sett opåverkad av månens cykel. Våra resultat var robusta för justeringar för kroniska sömnproblem och sömnapné, säger Christian Benedict, docent och sömnforskare vid Uppsala universitet och ansvarig för studien i ett pressmeddelande.


Annons

Annons

En förklaring skulle kunna vara att månen i kommande fas är synlig och reflekterar solljus på kvällstid, medan den i avtagande fas är synlig senare på natten mot gryningen. Det är alltså mer månsken i samband med läggdags i kommande fas. En nyligen publicerad studie har också visat att mäns hjärnor kan vara mer mottagliga för omgivande ljusförhållanden än kvinnors. Men helt säkra är forskarna inte på att det just så det ligger till.

– Vår studie kan dock inte slå fast om det är månens cykel som påverkar sömnen hos män eller om måncykeln samvarierar med någon annan faktor som påverkar sömnen, säger Christian Benedict.

Månen och sömnen

 

Här kan du läsa artikeln i sin helhet: Christian Benedict et al. Sex-specific association of the lunar cycle with sleep. Science of the Total Environment, DOI: 10.1016/j.scitotenv.2021.150222

Läs mer

2023-06-13 16:49
En ny studie från Uppsala universitet pekar på att p-pilleranvändning markant ökar risken för depression under de två…
2022-02-02 13:43
En familj har donerat 10 miljoner kronor till forskningscentret Womher. Pengarna kommer framförallt att användas till en…
2021-09-22 13:58
Ett högt intag av mejerifett ger låg risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie baserad på…