Annons
Annons
Den röda färgen på bilden är inte förstärkt.

Ergo testar: snabbnudlar


Den ständigt nudelsörplande studenten må vara en klyscha – men det stora utbudet i butikerna tyder ändå på en viss efterfrågan. Eller? Vi har utforskat djungeln av billigt och dyrt, chilihett och tamt.

Wai wai – oriental style

 

Vad är det i, egentligen? Förpackningen ser ut att marknadsföra allt från kött till räkor och kokt ägg – och även smakmässigt är det lite oklart. Räkskal? frågar en i panelen, som åtminstone är överens om att man inte känner några av de grönsaker som ska finnas i.

Nudlarna är lite kraftigare, nästan gummitaktiga, och skulle antagligen tjänat på att ligga i längre än de ordinerade tre minutrarna – alternativt på att kokas en stund.

+ Ordentligt starka och ganska matiga.

- … men i övrigt oklara och lite konstiga smaker. “Smakar” egentligen bara starkt.

Pris och Inköpsställe: 5 kronor, Amazing Thai Market

Vikt: 60 gram.

Tillverkningsland: Thailand.

Betyg: 2

 

Mama – Vegetable Flavour

 

Den pigga gröna förpackningen (testets snyggaste?) innehåller förutom nudlarna tre små påsar med buljong, vitlöksolja och chili. Soppan doftar vitlökspulver och smakar buljong utan tydlig grönsakssmak. Tar man hela chilipåsen blir det ganska starkt – särskilt på slutet, där de till botten sjunkna kornen hamnar.

+ Goda även innan kokning – smakar som chips. Bra, värmande förkylningsmat.

- Kunde varit mer spännande. Det gick inte att utröna någon utpräglad smak.

Pris och Inköpsställe: 5 kronor, Amazing Thai Market.

Vikt: 60 gram.

Tillverkningsland: Thailand.

Betyg: 4

 

Nongshim – Soon Veggie Ramyun

 

Nudelkakan är rund – spännande och dessutom kastrullanpassat. Stora grönsaker: blad och morötter. Tjocka nudlar. Luktar verkligen popcorn tycker en testare. Rejält stark.

+ Halal-märkt och vegansk – och tydligt märkt Trevlig färg.

- Inte så mycket grönsakssmak som man kunde tänka sig med tanke på grönsakerna.

Inköpspris och butik: 10 kronor, Amazing Thai market.

Vikt: 112 gram.

Tillverkningsland: Koera.

Betyg: 3,5

 

Newgate – Speedy noodle biff och tomatsmak

 

Förpackningen ser ut att ha skumpat runt i en husvagn sedan 70-talet – vilket även skulle förklara de krossade nudlarna. Smaken är barnmatsbolgonese och doften intensivt ketchup. Det här smakar inte alls som nudlar, snarare som någonting man har med sig när man campar. Dessutom är den oväntat vegetarisk – de små köttbitarna visar sig vara sojaprotein.

+ Ganska matig och klart ätbar – lite omväxling.

- Inte tillräckligt salt. De frystorkade ärtorna är fortfarande hårda efter tillagning. (Kanske är de faktiskt från 70-talet?) Grötig konsistens.

Inköpspris och butik: 6,95 kronor, nbsp; Lidl.

Tillverkningsland: Tyskland.

VIkt: 90 gram.

Betyg: 2

 

Nissin – Soba chili

 

Burken är i hårdplast med ett inbyggt durkslag i locket. Funkar definitivt att ha med till campus och laga på plats – så länge det finns vattenkokare. Stora grönsaks- och chilibitar tillagas tillsammans med nudlarna – som sedan smaksätts med en påse söt sojasås.

+ Lyxkänsla God och med bra nudelkonsistens Grönsakerna smakar väldigt mycket för att vara torkade – och det söta funkar bra med ingefäran.

Omiljövänligt mycket plast, så se till att återvinna. Dyr

Pris och Inköpsställe: 21,50 kronor, Coop Entré.

Vikt: 92 gram.

Tillverkningsland: Tyskland.

Betyg: 4

 

Samyang Ramen – orientalisk smak

 

På den svenska innehållsförteckningen är det mycket oklart vilket djur köttextraktet är gjort på – men på den engelska framgår det att det är nötkött. Kryddpåsen innehåller även någon sorts karamellfärg, vilket inte känns troligt med tanke på den extremt tråkiga gråa färg nudelsoppan antar när vi kokat den enligt instruktionerna. Lukten, eller doften beroende på hur man är lagd, påminner mycket om frityrsmet men smaken är faktiskt helt okej med tanke på att det ser ut som att de ska smaka som hjärnsubstans i lera. Typ.

+ De är i alla fall godare än de ser ut, vilket dessvärre inte säger så mycket.

- Grön förpackning signalerar vegetariskt – och så innehåller den köttextrakt. Taskigt

Pris och inköpsställe: 6,90 kronor, Ica City (4 för 20)

Vikt: 85 gram.

Tillverkningsland: Korea.

Betyg: 2

 

Nissin – Deamae Ramen chicken

 

Den lilla oljepåsen visar sig innehålla sesamolja – till skillnad från i de andra paketen med vitlöksolja. Tillsammans med ett svårdefinierat mjölbehandlingsmedel ger det den färdiga rätten en nästan stuvad känsla. Kycklingen närvarar i form av “kycklingköttpulver” – mer än konstgjord smak alltså.

+ Krämigt

En lite läskig stekos-doft drar ner helhetsintrycket.

Pris och inköpsställe: 8,50 kronor, Coop Entré.

Vikt: 100 gram.

Tillverkningsland: Tyskland.

Betyg: 3

 

AYA – vegetable flavour

 

Här har vi verkligen en svennevariant. Luktar som något från högstadiets skolmatsal. Som tur är införlivas inte doften i smaken, som snarare är snarlik Varma Koppen. Bra om man ogillar starka nudlar.

+ Tjocka nudlar med bra konsistens. Halal-märkt och vegansk. När vi häller i kryddpåsen (här finns bara en) doftar det starkt och gott av paprika...

… men i tillagat skick är det som skolmatsal och buljongen är smaklös.

Pris och inköpsställe: 6,90 kronor, Ica city.

Vikt: 85 gram.

Tillverkningsland: Litauen.

Betyg: 2,5

 

Meny – snabbnudlar biffsmak

 

Ser ut som hårdrocksnudlar. En bytta såna här, en Sofiero och en prilla Kaliber under läppen så är saken biff (hähä). Biffsmaken består av bland annat kanel, fänkål, stjärnanis och lökpulver. Kor har bara varit inblandade i framställningen i och med mjölkpulvret, av innehållsförteckningen att döma.

+ Man får en plastgaffel/treudd med (Den funkar typ, även om den blir lite mjuk av värmen) Inga konstiga smaker. Nudelkonsistensen är ganska bra.

Förpackningen är ocreddig att synas med om man ska äta direkt ur burken, om man inte pluggar någonstans där man får statuspoäng av looken som ännu inte är retro men definitivt blivit ful och ute. (Engelska parken?) Trots den långa kryddlistan visar sig den färdiga nudelsoppan smaka nästan ingenting alls utöver salt buljong. Kanske lite smör också.

Pris och inköpsställe: 6,95 kronor, Konsum Västertorg

Vikt: 65 gram.
Tillverkningsland: Thailand.

Betyg: 2,5

 

Nissin – Cup Noodles curry

 

“Här fanns lite grönsaker ” utropar den testare som viker undan halva metallfliken för att fylla på kokande vatten i plastburken. Även om det endast rör sig om några frystorkade gröna ärtor, lite morot och paprika så känns det ovanligt matigt. Innehållsförteckningen utlovar även kycklingkött – inte bara diverse extrakt som de andra ickevegetariska generellt gör.

+ Trevligt med curry, både färg- och smakmässigt Även bra persiljesmak. Trevlig variation från den generiska nudelsoppesmaken.

Kycklingbitarnas enda funktion är att göra soppan ovegetarisk – när vi väl hittar dem är de 2 kubikmilimeter stora och inte särskilt goda. De påminner om kycklingbitar från en cafésallad som fått ligga framme alldeles för länge.

Pris och inköpsställe: 16,50 kronor, Coop Entré.

Vikt: 85 gram.

Tillverkningsland: USA.

Betyg: 3,5

 

Eldorado – Snabbnudlar med smak av svamp

 

Kryddpåsen luktar inte precis inbjudande, men kanske är vi bara ovana vid svampnudlar.

+ lite smörig känsla. Verkligen helt okej med tanke på priset.

- smakar enbart burkchampinjon. Sladdriga nudlar.

Inköpspris och butik: 2,98 kronor, Willy:s Kungsgatan.

Vikt: 85 gram.

Tillverkningsland: Kina.

Betyg: 2,5

 

Mama – Hot amp; Spicy flavour

 

Planen är att bara tömma halva chilipåsen, men en klumpig testare häller i hela. Tillsammans med vitlöksoljepåsen och den vanliga buljongpåsen blir det starkt. Rejält starkt. Alltså så det gör ont i läpparna och vi inte klarar av att äta upp.

+ Känns genuint med styrkan En del trevliga grönsaksbitar i soppan.

- Lite slemmig konsistens på nudlarna och, som en testare uttrycker det, “någonting obehagligt med doften”.

Pris och inköpsställe: 10 kronor, Amazing thai market.

Vikt: 90 gram.

Tillverkningsland: Thailand.

Betyg: 2,5

 

Ica Asia – fast noodles kycklingsmak

 

Det här känns som en sån där kycklingsoppa man får i amerikanska filmer när man är sjuk. Några kycklingar är inte inblandade så vitt vi förstår – bortsett från att ett av e-nummerna tycks tillverkat av sardeller verkar allt vegetabiliskt.

+ Mysig, gul färg och krämig (eller slemmig om man så vill) konsistens på soppan. Prisvärd Skickligt att få till kycklingsmak utan att den innehåller kyckling – I can’t believe it’s not kyckling

Slätstruken och lite tråkig.

Inköpspris: 3,90 kronor, Ica Luthagen.

Vikt: 85 gram.

Tillverkningsland: Kina.

Betyg: 3

 

Vitasia – Spicy Prawn Flavour

 

Luktar som asiatisk restaurang i Sverige. Skulle nog ha tjänat på en skvätt soja. Och på att ätas snabbt.

+ Ganska tydlig räksmak.

- Konstig bismak och för lite salt. Suger upp allt vatten snabbt, blir nästan torrt. Tråkig färg och sladdriga nudlar.

Inköpspris och butik: 3,49 kronor, Lidl.

Vikt: 108 gram.

Tillverkningsland: Tyskland.

Betyg: 2

 

Mama – yentafo flavour

 

Nudlarna antar snabbt samma färg som förpackningen: helt rosa. Det känns som att vi är på ett halloweenparty. Den färdiga rätten luktar fränt som en blandning målarfärg och räkfond.

+ Spexig färg. Ett exotiskt äventyr i vacker påse.

Artificiell, söt smak. Vitlöksoljan som medföljde känns inte över huvud taget. Tunna nudlar med papperskonsistens.

Inköpspris och butik: 5 kronor, Amazing Thai market.

Vikt: 60 gram.

Tillverkningsland: Thailand.

Betyg: 1,5


Annons

Annons

Palmolja
Samtliga nudelsorter vi hittat innehåller palmolja, en ingrediens som många undviker på grund av dess mycket negativa konsekvenser för djur, natur och människor i områden där oljepalmen odlas. Världsnaturfonden uppmanar dock konsumenter att kräva certifierad palmolja istället för att bojkotta produkterna.

Varning
Ät inte nudlar varje dag i en vecka. Testgruppen vet inte om det beror på glutamatchock, fiberbrist eller någonting annat – men rapporterar om omfattande så kallat kaggeras.

Läs mer

2020-06-17 16:09
Planerar du snart att flyga igen? Konsument Uppsala informerar om vad som gäller kring ombokning, avbokning och…
2020-06-12 13:50
Getting a degree is hard enough as it is, but when you suffer from a mental disability it might seem almost impossible…
2020-06-05 13:36
Nya konsumentregler trädde i kraft 1 maj 2020 som bland annat påverkar ångerrätten. Konsument Uppsala förklarar vad det…