Annons
Annons
Margherita-ingrediensernas färger ska symbolisera den italienska flaggan – basilikan det gröna fältet, mozzarellaosten det vita fältet och tomaterna det röda fältet.

Ergo testar fryspizza


Uppsala har landets tredje dyraste avhämtningspizza. Över 73 kronor får du punga ut för en vesuvio i kunskapens stad visar en ny undersökning från företaget Onlinepizza. Dyrt för en student med begränsad budget Men utan pizza ska du så klart inte behöva vara. Ergo har testat nio fryspizzor som kan vara ett fullgott substitut när skräpmatstarmen måste få sitt.

Big Billys Margherita

 

Lagom storlek för att värma när man kommer hem på natten eller att ha som mellanmål när man pluggar.

+ Tydlig mozzarellasmak och lagom mängd ost som dessutom är snyggt fördelad: ost över hela pizzan och inte i en fettpöl mittpå. En positiv överaskning

Innehållsförteckningen säger “kryddor” och “kryddextrakt” men om det alls finns några örter i tomatsåsen är svårt att avgöra. Lite basilika hade varit gott Brödet är smuligt och smaklöst – mer som gammalt bröd än som pizzabotten.

Pris: 15,90 på Ica Luthagen
Vikt: 170 g
Tillverkningsland: Sverige

Betyg: 3,5

 

Billys Pan Pizza Veggie

Ser ut som månens yta. En tjock botten täcks, enligt utsago, av tomatsås, grönsaker och ost. Det enda som syns är dock ett jämnt lager ost – som en flottig matta. Påminner mer om en mikrad Hönökaka än en pizza.

+ Smakrik ost Nostalgitripp för den som värmde en Billys-pizza i sin ungdom till mellis efter ”plugget”.

Brödet är torrt, men så har vi också ugnsbakat den i en halv evighet istället för att köra 2 minuter i micron, vilket nog är att föredra för den här pizzan.

Pris: 13,95 på Coop nära Liljegatan
Vikt: 170 g
Tillverkningsland: Sverige

Betyg: 2,5

 

Coop Pizza mozzarella

Den finaste pizzan rent utseendemässigt Den känns också lite nyttigare. En närmare titt på näringsinnehållet visar också att det är den minst feta, vilket kan förklara saken.

+ Toppingen är väldigt jämnt fördelad, vilket gör att man kan känna smaken av alla ingredienser i nästan varje tugga. Körsbärstometerna smakar verkligen färskt och peston smakar, till skillnad från många av de andra pizzorna med “pesto”, faktiskt som den ska om än lite vattnigare än vad man kanske kunde önska. Man kan se på brödet att den är stenugnsbakad.

Även om smaken är god kunde den gott vara lite intensivare. Lite mer salt och kanske lite smakrikare ost hade gjort pizzan fulländad.

Pris: 29,95 på Coop nära Liljegatan
Vikt: 350 g
Tillverkningsland: Tyskland

Poäng: 4,5

 

Dr. Oetker Ristorante Pizza Mozzarella

Det är den där pizzan som i tv-reklamen framkallar ett nästan orgasmiskt ansiktsuttryck hos kvinnan som äter den, så förväntningarna är höga. Förpackningen ser så himla tysk ut – på ett dåligt sätt tyvärr. Men det är insidan som räknas.

+ Tunn och god botten, som fyllningen täckte ända ut i kanterna. Bra sting från vitlök och cayennpeppar i tomatsåsen. Mycket ost

Smaklös pesto, eller snarare spenatröra, som vi verkligen hade klarat oss utan.

Pris: 31,95 på Hemköp
Vikt: 335 g
Tillverkningsland: Tyskland

Betyg: 4,5
 


Annons

Annons

Fria Gluten Free Pizza Margherita

En pizza som är fri från allt – gluten, laktos och mjölk – vilket får oss att undra vad den egentligen innehåller… Samtidigt är det positivt att den finns. Veganer och glutenintoleranta vill ju också äta pizza. Vi tar hjälp av en “glutis” som får bidra med synpunkter

+ Peston har en tydlig basilikasmak. Degen är lagom salt och krispig, i alla fall inledningsvis. Den är billig i förhållande till många andra glutenfria produkter. Köper man den i större matvarubutiker är den ännu billigare enligt vår glutenexpert.


“Osten” smälter inte, utan ligger som pommes pinnes/bambuskott över den färdiga pizzan. Efter att ha tuggat på degen förvandlas den till tapetklister i gommen. Dessutom ser botten ut som glasfiber. ”Man är glad över pizzans existens, men ledsen över att den inte är bättre än den är”, menar vår glutenintoleranta gästdomare. “Den funkar bra som foder” blir hennes slutsats. Osten luktar stearin/ostbågsfingrar, och hela pizzan har en plastig smak. “Jag hade valt den här framför en död kanin om jag hittade dem båda jämte varandra i skogen och jag var vilse och inte hade ätit på flera dagar”, menar en domare. En annan är inte lika övertygad...
Konsensus är väl att den i alla fall bör undvikas av de som har möjlighet att äta andra pizzor.

Pris: 41,95 på Hemköp
Vikt: 290 g
Tillverkningsland: Sverige

Betyg: 1,5

 

Garant Pizza mozzarella pesto

Bilden på förpackningen ser väldigt lovande ut, men vi blir dessvärre besvikna på pizzans utseende efter tillagning: i princip samtliga av de färska tomaterna ligger vid pizzans ena kant och mozzarellaskivorna ligger i halvsolida klumpar och har inte alls fått den där gyllene färgen som de har på bilden.

+ De färska tomaterna smakar oväntat färskt och bidrar med en välkommen syrlighet. En del av panelen tycker att osten på ett bra sätt påminner om getost – lite mer smakrik än gängse pizzamozzarella.


Svårskuren botten som smakar torr grissini. Alldeles för mycket kant och för dåligt fördelad fyllning. “Peston” är i stort sett mixad spenat och vatten och är helt onödig. Tomatsåsen ligger i stora drivor på vissa ställen och smakar mer pastasås än pizzasås.

Pris: 25,95 på Hemköp
Vikt: 350 g
Tillverkningsland: Italien

Betyg: 3

 

Ica Stenugnsbakad pizza mozzarella

Snygg rustik förpackning. Looken på själva pizzan är dock lite vattnig. Delokaliserat pålägg som måste spridas ut manuellt (något testarna tydligen inte var kapabla till att göra, vilket syns på fotot).

+ God pesto, även om den inte framträder så mycket. Degen är smakrik och lagom krispig, tomatsåsen är kryddig och osten är fräsch. Här har vi en pizza för den som vill unna sig


Den som är känslig för varm tomat kan ha vissa invändningar då det förkommer en hel del på pizzan.

Pris: 29,50 på Ica Vretgränd
Vikt: 375 g
Tillverkningsland: Tyskland

Betyg: 5

 

Paolos Pizza mozzarella e pesto

Paolo Robertos egna pizzamärke. Förpackningen, som är snygg, utlovar X-STOR – och lite större än standard är den. Paolo figurerar själv på baksidan. Vi frågar oss “hur hygieniskt är det egentligen att baka pizza i ett wife beater-linne?” Men det är förstås inget vi tar med i bedömningen...

+ Pizzan har en bra sälta och mozzarellan smakar fint. Degen är god och krispig även om det blir lite för mycket kant.


De gröna klickarna som får en att tänka “pesto” är en besvikelse. De smakar vatten vilket stämmer överens med innehållsförteckningen. Varför lurar du oss på detta vis Paolo?

Pris: 39,90 på Ica Folkes
Vikt: 420 g
Tillverkningsland: Italien

Betyg: 3,5

 

Picard Pizza Margherita

“Snyggare än på bilden ” – vilket inte säger jättemycket eftersom ostlagret på fotot liknar ärrig hud. Trots det är vi väldigt peppade på att testa någonting från den fortfarande ganska nyöppnade butiken Picard.

+ Mycket trevlig tomatsås, lagom söt och innehåller basilika.Trevligt med mozzarellabollar Mycket ost – god och trådig


För lite salt. Brödet känns som smulig scones-deg.

Pris: 27,90 på Picard
Vikt: 400 g
TIllverkningsland: Italien

Betyg: 4

Så gjordes testet:

Vi valde Margherita när det fanns och värmde samtliga pizzor i ugnen. I de fall Margherita inte fanns valde vi ett liknande alternativ, till exempel mozzarella pesto.

 

Kungligt gott

Enligt legenden/Wikipedia uppfanns Margherita-pizzan i slutet av 1800-talet och är uppkallad efter drottning Margherita av Savojen som var gift med kung Umberto I. Färgerna på pizzans ingredienser är tänkta att representera italiens flagga: tomatsåsen det röda, mozzarellan det vita och basilikan det gröna.

Läs mer

2020-06-17 16:09
Planerar du snart att flyga igen? Konsument Uppsala informerar om vad som gäller kring ombokning, avbokning och…
2020-06-12 13:50
Getting a degree is hard enough as it is, but when you suffer from a mental disability it might seem almost impossible…
2020-06-05 13:36
Nya konsumentregler trädde i kraft 1 maj 2020 som bland annat påverkar ångerrätten. Konsument Uppsala förklarar vad det…