Annons
Annons
Bokmässan 2018
Så här brukar det se ut på Bokmässan. I år är det inte möjligt av förklarliga skäl, vilket dock gör det möjligt för de som ändå inte hade kunnat ta sig till mässan i Göteborg att ta del av årets späckade program! (Bilden är från Bokmässan 2018).
Foto: Niklas Maupoix

Det får du inte missa på Bokmässan


Imorgon, den 24 september, drar Bokmässan i Göteborg igång och för den som älskar litteratur och folkbildning, väntar där en godispåse med fyra sprängfyllda dagar. Men som mycket annat under 2020, blir det i en liten annan form. Tur för de av oss som kanske inte kan ta sig till Göteborg eller aldrig tidigare haft möjlighet att gå på mässan, men nu kan göra det från studentrummet.

Bokmässan är årets höjdpunkt för litteraturfantaster, författare och bokförlag. I år kommer dock det allra mesta ske online på Bokmässans hemsida – omdöpt till Bokmässan Play – och på plattformar som Facebook. Helt gratis! På programlistan kan man hitta författare som blivit kändisar, kändisar som blivit författare, partiledare som ska diskutera koncept som armlängds avstånd och fotbollsspelare som troligtvis gått vilse. Skämt åsido, jag har kollat igenom programmet och här är fem programpunkter som i alla fall jag inte tänker missa:


Kulturministermöte – Sverige och Sydafrika

I ett digitalt samtal kommer Sveriges kulturminister Amanda Lind möta Sydafrikas kulturminister Nathi Mthethwa för att diskutera litteratur och läsning. Sverige har ett officiellt språk med fem minoritetsspråk, medan Sydafrika har 11 officiella språk. Hur viktig är egentligen litteratur och spelar dagens litteratursällskap och bokcirklar någon roll i det stora hela?

När? Fredag den 25 sep. kl. 15:00 på Bokmässan Play. Samtalet är på engelska

 

Att sätta Norrland på spänningskartan

Okej, ska erkänna att den här programpunkten lyfter jag fram av hemmakärlek. Som född och uppvuxen i Västerbotten blir det lätt att patriotismen hoppar fram varje gång man ser ordet Norrland. Hans Rosenfeldt är aktuell med en serie som utspelar sig i Haparanda och Stina Jackson har skrivit en roman om en by utanför Arvidsjaur. Gör den norrländska naturen något avtryck i litteraturen? Har miljön någon roll för hur berättelsen utvecklar sig?

När? Söndag den 27 sep. kl. 14:30 på Bokmässan Play. Samtalet är på svenska


Annons

Annons

Vägen till utvecklingsjobben

Det här är en programpunkt som många av mina vänner är intresserad av, kanske du också? Representanter från Sida och ICLD kommer i ett panelsamtal både att diskutera och ge tips om vägen till att få ett jobb inom till exempel mänskliga rättigheter eller fredsbevarande. Så håller du just nu på att slita håret i frustration över en tenta, kan detta kanske skapa lite hopp om situationen.

När? Lördag den 26 sep. kl. 14:00 på Facebook Live. Samtalet är på svenska

 

Om tiden och vattnet – författarsamtal med Andri Snaer Magnason

Jag gissar att du är bekant med ord som klimatkris, klimatförändring och global uppvärmning. Men det är lätt att antingen fastna på hemmaplan eller kasta en blick på länder som USA, Kina eller Brasilien. Hur ser situationen ut för Island? Jag har ingen aning – har du? Magnason har i sin nyaste bok försökt porträttera klimatkrisens konsekvenser i en hoppfull anda genom att blanda in mytologi och filosofiska utsvävningar.

När? Söndag 27 sep. 14:20 på Facebook Live. Oklart om samtalet är på svenska eller engelska

 

Skolbibliotekarien – elevens guide i bokskogen

I ett samtal kommer skolbibliotekarien Karin Wessman och forskaren Åsa Wengelin diskutera hur elever kan hitta rätt i den djungel som ett bibliotek kan vara. Hur hittar man fram till en bok på ett visst språk, ett specifikt tema eller rätt svårighetsgrad? Som en person som drömde om att bli bibliotekarie när jag var lite, så väntar jag spänt på detta samtal.

När? Torsdag 24 sep. kl. 11:30 på Bokmässan Play. Samtalet är på svenska

 

Sist men inte minst vill jag göra er uppmärksam på den absolut viktigaste programpunkten. Klockan 9:15 på fredag, lördag och söndag kommer Mark Levengood hålla i morgonmeditation och ja, mycket mer wholesome än så kan det inte bli.

Pepp på att se vilka andra programpunkter Bokmässan 2020 har att erbjuda?

Här kan du läsa hela programtidningen och dessutom sätta ihop ett eget mässprogram.

Läs mer

2021-10-14 14:47
Kan man reklamera en noppig jacka trots att den är köpt av en privatperson? Och hur gör jag med kursböckerna som jag…
2021-09-30 14:13
Hur ska man tänka för att minska sitt matsvinn? Konsument Uppsala svarar.
2021-09-16 15:21
Vad gäller om reparationen av cykeln blir dyrare än vad du trodde? Och kan man klaga på en cykel man köpt, trots att den…