Annons
Annons
Ekonomikumparken
De allra flesta viger några av sina värdefulla valborgstimmar åt att sitta i Ekonomikumparken.
Foto: Staffan Claesson

Så firar du valborg i Uppsala 2022


Efter två års väntan i ett pandemidrabbat samhälle, med två antiklimaktiska firanden i ryggen kommer det som vi alla har längtat efter: valborg i Uppsala 2022. Men i vilka aktiviteter ska man investera sina begränsade valborgstimmar? Ergo har tagit fram en guide som hjälper dig att maxa de fem dagarna.

Ett vagt vibrerande, en långsam upptrappning, en tyst, spänd men även aningslös förväntan stryker längs med gator, studentboenden och campusområdena. Man börjar ana en horisont som kommer allt närmare och som tillslut kulminerar i det som alla har väntat på: valborgsfirandet i Uppsala 2022.

Du kanske vet att du vill vara delaktig, men inte exakt hur, eller så kanske du oroar dig för stormen som kommer att släppas lös tillsammans med alla hämningar som folk och studenter har hållit tillbaka de senaste två åren. Du kanske har hört talas om alla olika termer – champagnegalopp, mösspåtagning, sillfrukost – men utan att riktigt veta vad de innebär. Allt blir plötsligt överväldigande. Hur ser dagen ut? Måste jag fira skvalborg, kvalborg och finalborg också – och vad innebär de? Vad kommer faktiskt att hända under dagen och hur ska jag ens ta mig an planerandet inför valborg? Och…

Lugna dig. Ta några djupa andetag.

Ergo har svaret på alla frågor. Vi förstår att allt kan verka väldigt förvirrande och har därför gjort upp en steg-för-steg guide som ska hjälpa dig igenom ditt första valborgsfirande i Uppsala.

Steg 1 Valborg på studentnationerna


Under valborgsfirandet i Uppsala är studentnationerna en självklar del av veckans festligheter. De bjuder på en upptrappning inför själva valborgsdagen – en slags festivalvecka fylld av olika spelningar, uteserveringar, lounger, dj:s, festlekar, champagnegalopp och klubb som håller öppet till sent på natten. Staden kommer ju dessutom att börja fyllas på med människor redan dagarna innan, så för nationerna ligger fokus inte bara på valborg, utan även på dagarna som leder upp till valborg – speciellt skvalborg och kvalborg.

Men för att förtydliga – vad heter alla dagar och när är de?
- Torsdag, 28/4 - Skvalborg
- Fredag, 29/4 - Kvalborg
- Lördag, 30/4 - Valborg
- Söndag, 1/5 - Finalborg
- Måndag, 2/5 - Katastrofalborg

Om du vill veta exakt vad de olika orden betyder - klicka på länken här!

Här nere kan man se ett översiktligt schema för de olika dagarna som nationerna har planerat. Längst ner i faktarutan finns en sammanfattning av vad nationerna planerat:

P.S. Många av eventen på listan här nere kanske redan har sålt slut på biljetter, så se till att kolla deras sociala medier för mer info!

Och om du vill komma in på nationerna måste du se till att du har legitimation och ett nationskort. Om du har vänner som studerar men inte pluggar i Uppsala så kan du skaffa dem ett gästkort hos Kuratorskonventet uppe på Övre Slottsgatan 7.


Flera nationer har spelningar under helgen. Mowits!, Greekazo, Mwuana  spelar till exempel på Stockholms nation, medan Rhymes och Arsadi uppträder på Östgöta nation. På bilden syns valborg 2019 då E-type spelade på Snerikes nation. Foto: Klara Fröberg


Annons

Annons

Steg 2 Det traditionella valborgsfirandet


En annan viktig del av valborg är självfallet det traditionella firandet som man kan delta i oavsett om man är student eller inte. Pensionärer och före detta studenter ser ofta dessa traditioner som ett fint tillfälle att återuppliva gamla minnen och yngre studenter ser dem som en chans att skapa nya. Samklang mellan det gamla och det nya uppstår alltså när traditionerna i år återigen väcks till liv och skapar det som gör valborg i Uppsala till valborg i Uppsala.

Valfri tid - Picknick i Ekonomikumparken

 


För många är valborg synonymt med häng i Ekoparken. Välj plats med omsorg, till exempel i mitten av parken och inte för nära buskagen i observatorieparken om du inte vill sitta i en toalett. Foto: Staffan Claesson

Uppsala är fyllt av olika grönområden som under valborg ockuperas av studenter från alla möjliga delar av Sverige som likt fåglar drar sig söderut om vintern, drar sig till Uppsala om valborg – detta på grund av den sköna festivalstämningen. Men den absolut främsta platsen att vara på är Ekoparken.

En upplysning för nykomlingar kan vara på sin plats – Ekoparken under valborg är lite som Stockholms centralstation under rush hour: fullpackat med folk. Så fort dagen har startat är folk där i jakt på en bra plats. Med sig har de bollar, kubb, filtar, picknick, grillar, högtalare, och självfallet: mycket, mycket alkohol. Sedan sitter man i princip bara och pratar, leker och spelar musik. Kommunen brukar sätta upp bajamajor, men buskarna runt observatoriet rekommenderas att inte gå nära då dessa brukar fungera som temporär toalett.

Hur du väljer att lägga upp din tid i Ekoparken är helt upp till dig själv och ditt sällskap – vissa kommer dit redan vid kl 6, vissa hänger där dagarna innan och vissa stannar där hela dagen. Beroende på väder så kan vissa välja att inte gå hem förrän nästa dag, om ens då.


Riktig festivalstämning infinner sig i Ekoparken när dagen börjar lida mot sitt slut. Foto: Martin Lundberg

10.00 - Forsränningen i Fyrisån


Forsränningen kan när man hör talas om det för första gången låta som en farlig företeelse: olika lag bygger sina egna flottar i alla möjliga skepnader utifrån ett tema för att sedan bege sig ut på Fyrisåns starka forsar och försöka ta sig fram utan att kapsejsa. Eventet drar storpublik, runt 40 000 åskådare brukar trängas runt ån för att se på spektaklet.

Forsränningen är en tradition med anor från mitten av 1970-talet då två studenter som gick civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik ville testa om man kunde ta sig fram på Fyrisån sista april när vattnet stod som högst. Försöket blev en publiksuccé och Forsränningen har sedan dess hållits varje år med tusentals åskådare (coronaåren undantaget).

I år är temat magi och vid grönområdet utanför Ångströms tillverkas just nu de 130 flottar som på lördag kl 10 på valborg ska påbörja sin resa nedför ån från Skolgatan till Islandsfallet. Det är numera Uppsala teknolog- och naturvetarkår som håller i Forsränningen och i samband med bygget pågår även Forsfestivalen som hålls vid Ångströmlaboratoriet.  Under Forsfestivalen kan man bland annat lyssna till livemusik, dricka öl, äta mat, bada i badtunna och dansa på släpp. Du kan läsa mer om Forsfestivalen här.


Här ser det lugnt ut men när de närmar sig Islandsfallet är det många som kapsejsar. Numera har alla våtdräkt på sig så så synd är det inte om dem. Foto: Staffan Claesson.

11.45 - Sillunch på UKK


Som om vi inte fick nog av sill under jul, midsommar och för att inte tala om påsk som ändå var ganska nyligen så ska sill även förtäras på valborg i Uppsala. Om man inte äter sillunch på nation så går det även att äta det på Uppsala konsert och kongress (UKK) – annars är sillunch på restaurang Stationen att rekommendera!

15.00 - Mösspåtagningen i Carolinabacken


Kl. 15 prick brukar det samlas omkring 40 000 människor utanför Carolina Rediviva – unga studenter, gamla studenter, överliggare, pensionerade studenter med gulnade studentmössor och bortkomna stockholmare. Alla för att räkna ner till kl 15 då man får ta på sätta på sig studentmössan tillsammans med rektor som brukar komma ut på balkongen, vinka och ibland hålla ett kort tal. Detta är en tradition som verkligen fångar studentandan. I vanlig ordning kan du följa nedräkningen redan nu från den stora digitala klocka som finns  uppsatt på Carolina Redivivas balkong.


Såhär glada blir studenter och andra av att se rektor komma ut på Carolina Redivivas balkong. Foto: Staffan Claesson

Det var under det tidiga 1900-talet som mösspåtagning vid Carolina Rediviva uppstod – detta eftersom man då hade två olika typer studentmössor: en för vinter och en för sommar. Efter lite velande fram och tillbaka så kom man fram till att ha kl 15 den sista april som datum när alla studenter skulle byta från vintermössa till sommarmössa. I slutet av 50-talet gjorde rektor Segerstedt Carolina Rediviva till mösspåtagningens centralpunkt genom att kliva ut på balkongen och höja sin studentmössa till havet av människor ute på gatan för att välkomna våren. Förr sprang de ystra studenterna ner för backen till nationerna som öppnade kl 15 (därifrån kommer termen “champagnegalopp”. Numera brukar dock de studenter som ska spruta champagne på nation hänga på nationslåsen långt innan kl.15), men idag är det en något lugnare och mindre kaosartat skingrande av folk efter mösspåtagningen och efterföljande konsert.


Valborg i centrala Uppsala är inget för den som har svårt för stora folksamlingar – då rekommenderas stadens mer externa parker. Foto: Staffan Claesson

15.02 - OD:s konsert på trappan till Carolina Rediviva


I samband med mösspåtagningen är det även tradition att OD, Orphei Drängar, sjunger på trappan till Carolina Rediviva. OD är en av Sveriges mest anrika och kända manskörer som funnits sedan mitten av 1800-talet. På valborg sjunger de in våren med vackra stämmor och en högtidlig anda – precis det man behöver som festutpumpad student om man känner att man vill ha något mer finstämt och nyktert för att balansera ut det bacchanaliska valborgsfirandet med. Detta innan man med skräckblandad förtjusning inser att det är dags att bege sig med regnrock till studentnationerna för att bli dränkt av champagne och högljudd musik blandat med ett mindre finstämt vrålande och skrikande – men vad är valborg utan lite tinnitus?

12-17 - Champagnegalopp på studentnationerna


Tiderna för champagnegaloppen varierar beroende på nation, men vanligtvis är det efter kl 15 som gäller. De som inte har stått vid Carolinabacken och lyssnat på OD har nog, som sagt, snarare stått i de ringlande köerna utanför nationerna för att få plats på deras innergårdar där man, likt nyårsfirare, räknar ner till ett visst klockslag för att sedan hejdlöst spruta “champagne” (mousserande vin) över varandra till ljudet av festivalmusik. Bubblet köps i baren för ungefär en 100-lapp per flaska, men det är inget krav (speciellt som fattig student). Det enda man egentligen behöver ta med sig är en regnrock då detta inte är ett tillfälle att vara finklädd samt en plastpåse att förvara mobil och plånbok i. För de som har fått uppleva champagnegalopp vet att detta är höjden av studentfestande – alla hämningar släpps lös tillsammans med ens inre Dionysos. Det är fest för festandets skull och med tanke på att man inte har fått uppleva champagnegalopp på två år kommer årets galopp antagligen endast kunna jämföras med Dantes inre cirkel – huruvida detta ska ses som något fantastiskt eller förskräckligt ligger helt i betraktarens ögon.

16.30 - Valborgsbal på Uppsala slott


På sen eftermiddag är det dags att bestämma hur man vill avrunda valborg – vissa kanske drar till hemmafester, vissa kanske går på restaurang, andra kanske går hem för att tvätta sitt alkoholfyllda hår… De som vill fortsätta det traditionella firandet beger sig till Uppsala slott där det pågår bal. Denna tradition har funnits i över 50 år och kallas även för Allmänna sångens vårbal. Allmänna sången är Skandinaviens äldsta universitetskör, grundad 1830 och deras bal på slottet sista april är öppen för allmänheten. Där erbjuds trerätters och  styrdans som pågår in i natten – en chans att få lufta sin finaste balklänning eller frack. Här kan du läsa mer om vårbalen.

21.00 - Vårsånger och tal vid Gunillaklockan


Kören Allmänna sången sjunger vårsånger i det som beskrivs som stunden när kväll möter natt – något som även direktsänds i Sveriges Radio P1. Ett skönt sätt att avsluta dagen för den som fått nog av veckans dans och festivalfirande. I år har även Allmänna sången gått ut med att det kommer att sjunga till en viss jubilar, vem vill de dock inte avslöja.

Traditionen startade under tidigt 1800-tal då man begav sig till slottsbackens höjder för att få utsikt över alla majbrasor. Förr de som kunde sjunga var detta det perfekta tillfället att få stämma upp i allsång, vilket sedan blev tradition och utvecklades till en hel ceremoni där man även kunde hålla tal till våren och utbringa ett leve för kung och fosterland. Vid slutet av århundradet blev det även tradition för studentkårerna att delta i ceremonin och hålla tal, vilka även de radiosänds. När klockan slår 21 ringer Gunillaklockan. Ett tydligt, ringande avslut för Valborg.

Men måste det sluta där? För de studenter som inte har fått nog av firandet fortsätter helgen med Finalborg som brukar utgöras av majmiddag på nationen. Den som inte fått nog av firandet fortsätter även festa på Katastrofalborg som infaller 2:a maj.


Valborg har firats i Uppsala ända sedan snabba glasögon var inne förra gången.  Foto: Staffan Claesson

Vad har nationerna planerat?


Nationerna har sammanfattat sina valborgshelger på sociala medier:

Stockholms nation:

“Vårt nationshus och innergård kommer återigen att förvandlas till ett storslaget festivalområde där några av Sveriges främsta artister kommer att uppträda.”

Norrlands nation:

“I fyra dagar öppnar vi upp innergården och hela vårt nationshus för festival med alltifrån utedansgolv, häng på Orvars Krog, släpp till 04, temabarer, Beer Pong och festivalfeeling!”

Värmland nation:

“Vi kommer omvandla vår härliga trädgård och nationshus till ett festivalområde med ett stort dansgolv ute i trädgården och två stycken inne i huset”

Göteborgs nation:

“Vår festsal förvandlas till rena rama spektakelpub med liveband, käk, dryck och kast-med-liten boll-i-koppar-fyllda-med-dryck.”

Kalmar nation (om skvalborg och kvalborg):

“Redan på eftermiddagen börjar de första artisterna spela i vår lummiga trädgård där det blir mUSIK, MUSIK och mer MUSIK.”

V-Dala nation:

“V-Dala nation bjuder in till brunch och pub, allt under 3 soliga dagar. Sista april och första maj är traditionsenligt uppbokade med Högtidslandskap, Sillunch och Majmiddag, och på den andra maj slår vi upp dörrarna för KLUBB KATASTROF!”

Västgöta nation (om deras Tirolborg på kvalborg):

“Härlig fest på nationens innergård, med oompa boompa musik som spelas av nationens orkester Café Innsbruk, samt mat och dryck i Oktoberfest-anda!”

Östgöta nation (om festivalborg på kvalborg):

“Dagen kommer fyllas av fest, dans och livemusik av banden Colin and the Clouds, ARSADI och The Rhymes”

Gästrike-Hälsinge nation (om sin glassbar):

“Kom hit och njut av den absolut skönaste stämningen, glass, glassdrinkar, grillad mat och lounge-musik i vår trädgård!”

Gotlands nation:

“Din destination för lounge, musik och trevlig stämning. Allt på första parkett över Uppsala Valborgsscen.”

Snerikes nation i samarbete med Smålands nation:

“Vi kommer ha liveuppträdanden med flera av Sveriges mest aktuella artister samt DJ-framträdanden under hela evenemanget. Efter liveartisterna kommer Smålands ha släpp på sitt område och Snerikes kommer att ha utomhuslounge.”

Uplands nation:

“Poplands 2022 will be the 10th edition of the legendary music festival leading up to valborg. It's been three years since we were last able to carry through with the festival and we are so excited to see you all again”

Läs mer

2024-09-12 09:06
KONSUMENTKOLLEN. Ergos konsumentupplysande kolumn är tillbaka för hösten och idag svarar Konsument Uppsala på frågor…
2024-08-26 09:46
Kära student! Kära recentior! Som nybliven student och ny i Uppsala kan det vara svårt att veta var man ska börja i…
2024-08-21 11:40
Som ny student kanske man har hört talas om studentföreningar och mottagnings- eller insparksperioden. Men vad är en…