Annons
Annons
Ergo har undersökt var man bäst kan hitta julklappar som är snälla mot både plånboken och miljön.
Foto: Alva Katsoulis & Ellen Cavallin

Så fyndar du hållbara julklappar second hand


Inflation och CSN är ingen bra kombination, det tror jag att vi alla kan enas om efter den här hösten. Tyvärr kulminerar ju som känt höstterminen i jul, denna högtid då man förväntas spendera pengar (som man inte har) på sina nära och kära. För att hjälpa oss och er har vi därför undersökt var man bäst kan hitta julklappar som både är snälla mot plånboken och miljön.

Varje butik är rankad i 3 kategorier: utbud, lönsamhet och hållbarhet. En etta på skalan är dåligt utbud/dyrt i förhållande till nyproducerat/dåligt för miljön, och en femma är stort utbud/billigt/bra för miljön.

Sellpy

 

Först ut är secondhandjätten online. Många förknippar nog Sellpy med kläder, men de har en kategori för prylar. Under prylar finns kategorierna Hemtextilier, Hem och Hushåll, Elektronik, Belysning, Inredning. Jag tänker att de bästa julklapparna finns på Hem och Hushåll respektive Inredning, så jag kikar där.

Hushåll och inredning innehåller sammanlagt över 28000 produkter, och det kliar absolut i köpfingrarna när jag scrollar förbi filtar, serveringsset, vackra mattor, ljusstakar och fruktskålar. Här finns stora chanser till att hitta unika och uppskattade klappar till hela familjen, mycket är dessutom i nyskick. 

Med Google till hjälpreda kan jag dock se att många av de populära prylarna är för högt prissatta hos Sellpy. Till exempel säljs ett set träskålar från H&M Home för 330 (nyskick) som bara kostade 199 hos H&M innan de såldes slut. Det är dock inte fallet för alla produkter, jag hittar en karaff från Sagaform för 150kr som kostar minst 240 i andra webbutiker. Och har man tur går det att hitta märkesprylar som slunkit igenom som dussinprylar i Sellpys egen sortering. Där kan vi snacka chans till deals! Kontentan är att man bör kolla upp priset innan man klickar hem, för att vara säker på att man gör rätt val för plånboken.

Vad hållbarheten beträffar är det lite komplicerat. Affärsidén bygger på cirkularitet, och allt som inte håller måttet i sorteringen skickas till välgörenhet. So far so good. Men H&M är den största investeraren i företaget, och hur mycket H&M än kämpar för att verka mer eco conscious så är det fortfarande ett företag med stora problem vad gäller social och ekologisk hållbarhet. Det betyder att H&M tjänar på att vi handlar på Sellpy, vilket ju inte är toppen. Utöver det så fraktas varorna från säljare, till Sellpys lager, till köparen. Men på det hela taget är det fortfarande betydligt bättre än att köpa nyproducerat.

Rankning: Utbud 5/5, Lönsamhet 3/5, Hållbarhet ⅗

Tips: Oavsett vad du letar efter på Sellpy, välj filtret “Nyskick” så hittar du produkter i mint condition. 

Blocket

 

Blocket bjuder som vanligt på huvudvärk när jag försöker orientera mig bland kategorier och annonser. Jag väljer Uppsala som område, för vem vill betala frakt.

Utbudet går att beklaga sig över. Om man inte letar efter omaka köksstolar, billybokhyllor eller pussel som med säkerhet saknar ett par bitar, så är Blockets drygt 24000 annonser i Uppsalaområdet inte mycket att hänga i granen (eller lägga under den).

Eftersom utbudet är så spretigt gäller det att veta exakt vad man är ute efter, att scrolla är en värdelös erfarenhet och filtren hjälper inte nämnvärt. Jag testar att söka på ljusstake och blir direkt påmind om hur giriga människor är när de lägger ut annonser. Bara en handfull ligger ute för under hundra kronor, och de är så fula att de snarare borde vara gratis. Efter att ha kikat igenom de olika kategorierna slår jag fast att Blocket inte är en butik för studenter. Någon annan kanske vill köpa Chanelörhängen för 4500, eller en container för 24000, men förmodligen inte vi.

Blocket är emellertid ett hållbart alternativ. På sin höjd genererar ett köp från Blocket utsläpp från bussresan du tar för att åka till säljaren.

Rankning: Utbud 2/5, Lönsamhet 2/5, Hållbarhet 5/5                      

Myrorna

 

På Kungsängsgatan 20 hittar vi anrika Myrorna. Känd för att förse studenter med diverse utklädnader till insparker sedan urminnes tider. Klädutbudet går att diskutera. Letar du efter fynd i form av vintage-kappor eller Pradaväskor har du tyvärr kommit fel. Vill du däremot köpa galonbyxor som blivit nedärvda några generationer har du definitivt kommit rätt. 

Myrornas styrka finner du dock i deras prylsektion. Här kan du definitivt fynda en julklapp till studenten som inte äger några tallrikar eller är inne på sin sista fräscha mumin-mugg. Eller kanske ge farmor någon trevlig duk och påstå dig ha sytt den med dina egna bara händer. 

Var det någon som fattade det här med Blu-ray? Nej, självklart inte. Tydligen var det tillräckligt många som införskaffade en Blu-ray för att det skulle bli hela 20 kronor dyrare än en vanlig dvd. Kanske något för den nostalgiska tech-älskaren? 

Myrorna tycks vara ett hållbart alternativ, med tanke på hur mycket krimskrams du kan hitta. Om de tar in en Ralph Lauren parfym med cirka ett halvt sprut kvar så är det nog inte mycket som går till spillo. Dessutom ligger butiken endast en promenad eller cykeltur bort. 

Rankning: Utbud 4/5, Lönsamhet 5/5, Hållbarhet 5/5

Beyond Retro

 

I Forumgallerian hittar vi den relativt nyöppnade Beyond Retro som har tagit Uppsala med storm. I butiken finner du det trendigaste av det trendigaste direkt från Amerikat. Men till vilket pris? Jo till ett otroligt dyrt pris. Kanske inte om man jämför med nypriset för ett par Levi’s, men för en som ska köpa cirka 40 nya böcker till nästa kurs så är det definitivt åt det dyrare hållet. 

Om du vill chansa på att köpa kläder till din coola 15-åriga lillasyster finns det mängder av lågmidjade jeans och korsetter a la Y2K att välja på. Detta är dock inget jag rekommenderar, med risk att bli uthängd på TikTok som en boomer med keff klädsmak. Direkt vid ingången möts du också av ett berg med jultröjor. Detta kan vara mer av ett safe bet när det gäller att fynda julklappar i butiken. Om man inte vågar sig på att köpa kläder pga stel stämning över julbordet finns det tyvärr inte så mycket mer att hämta här. Ett visst utbud av väskor och bälten men det är ungefär det. 

Beyond retro säger sig vara inriktade på “vintage” vilket gör de mer selektiva gällande plaggen de tar in. Detta gör dem till ett attraktivt val och de har definitivt varit med och banat vägen för att göra second hand mer trendigt. Frågan är dock om det blir lite plus minus noll med tanke på hur planeten påverkas av deras “global delivery” via hemsidan. De erbjuder dock en studentrabatt på 20% via hemsidan, men då förlorar du nog en del klimatpoäng på köpet. 

Rankning: Utbud 3/5, Lönsamhet 3/5, Hållbarhet 3/5


Annons

Annons

Tradera 

 

Under december månad blir Tradera hem för Musikhjälpens insamling, temat för i år är: “En tryggare barndom på flykt från krig”. Man kan välja om sin annons via Tradera ska gå oavkortat till insamlingen under tiden den är igång, Musikhjälpen har även flera egna auktioner. Exempel på auktioner från tidigare år som stått ut i mängden är en reklamfilm med Filip och Fredrik som landade på hiskeliga 3.400100 kr. Förra året kunde man knäcka kanske världens dyraste bira tillsammans med Nooshi Dadgostar för 150500 kr och ett företag i Göteborg betalade 93869 för att kunna ha möten i Första-klass buren från På spåret. Nu tänkte jag dela med mig av årets guldklimpar i auktionen: 

 

En av musikhjälpens egna insamlingar som verkar gå efter något slags rekord. Om man inte har 100 000 som ligger och skräpar kan man istället köpa Stordalens bok Min hemlighet för 59 kr på Adlibris. Jag misstänker att kontentan är ungefär densamma. 

 

Berghs studenter auktionerar ut 200 timmars kommunikationsarbete. Brb ska se hur mycket nån vill ge för 200 timmar av mina kunskaper i sociologi. 

 

Sikta mot stjärnorna så kan du nå trädtopparna, eller nåt? 

Tradera är i allmänhet en hemsida som är enkel att navigera i. Utbudet är enormt och det finns flera filter man kan använda för att hitta sin perfekta julklapp. Dock kan man inte påstå att du slipper julstressen.

Jag har aldrig haft ett så starkt stresspåslag som när jag ska lägga bud på en vintageväska som redan ligger 500kr över min budget. Jag ska dock ta och dela med mig av mitt absolut bästa traderatips från en erfaren budare: Gå in på budgivningen när det är 10 sekunder kvar, lägg ett helt obscent maxbud och klicka i så att tradera budar åt dig automatiskt. Vidrigt, jag vet, men Tradera är en hänsynslös del av internet som helt och hållet saknar lagar och regler. 

Hållbarheten är ungefär densamma som andra second-hand alternativ online, frakten får man räkna med. Förutom om Petter Stordalen ska hålla en inspirationsföreläsning tydligen, han kanske har råd att ta sig dit helt själv. 

Rankning: Utbud 5/5, Lönsamhet 4/5, Hållbarhet 4/5

Helping hand

 

Mina julklappsletande ögon hittar hyllan med krukor och vaser, och jag tänker att en perfekt klapp vore att köpa en växt på grannliggande Plantagen och plantera i en av de här unika krukorna. 

En av Helping hands styrkor är mångfalden av prylar. Jag plockar upp en halvmeter lång tändare i form av ett gevär, stryker med ryggen över en prydnadselefant i trä, och lyfter upp en tung ljusstake i järn. Sveper med blicken över alla (mediokra) tavlor, barnleksaker, hobbyprylar. Här finns allt! Men det mesta är begagnat i sin rättmätiga definition.

Men det är kanske ändå om du letar efter böcker som du ska åka till Helping hand. Romaner, deckare, och kokböcker finns i överflöd, dessutom med relativt nya titlar i fräscht tillstånd. Och, oväntat, ett par-tre hyllor med kristen litteratur. Framför allt är utbudet på barnböcker stort, så här kan du shoppa loss till kusinbarnen.

Priserna ligger på en klassisk secondhandnivå: en pocketbok för 15 kr (3 för 2), krukor 10-100 kr, vaser runt 50kr, stora ljusstakar runt 50kr.

Mer hållbart än secondhandbutiker går knappast att hitta: De enda utsläppen i det här fallet genereras av bussresan till Boländerna. Men det går ju självklart att cykla.

Rankning: Utbud 3/5, Lönsamhet 5/5, Hållbarhet 5/5

Erikshjälpen

 

När du ändå är på Helping hand kan du passa på att besöka grannen Erikshjälpen. Om Helping hand är country och stickat så är Erikshjälpen det mer sofistikerade storasyskonet. Här är kläder och skor mer noga utvalda, möblerna stabilare, porslinet vackrare.

Tekoppar, glas till alla tillfällen och drycker, silverbrickor, karaffer och tekannor i tenn och koppar, gamla vackra väggklockor, och tv-apparater fångar min uppmärksamhet när jag tar ett varv i den enorma lokalen. Vinställ, ljusstakar och finporslin. Här kan riktigt fina och unika julklappar fyndas, till klassiska secondhandpriser.

Erikshjälpen har dessutom ett av de största utbuden av böcker i Uppsala. Här hittar du urgamla utgåvor av Strindberg och Lagerlöf, populära fantasyböcker, deckare, romaner, reseböcker, och mycket mycket mer. Varför inte ge bort en hel boktrave för dryga hundringen? Dessutom har de en stor samling serietidningar, för den som gillar sånt. Om du vågar köpa grisen i säcken så finns här även en del pussel och sällskapsspel, en uppskattad och klassisk klapp. 

Tips! Erikshjälpen finns även på nätet, på secondhand.se

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…