Annons
Annons
Konsumentkollen: Hur bestämmer jag hyran vid andrahandsuthyrning? 
Foto: Unsplash: Claire Abdo/Erol Ahmed

Konsumentkollen: Hur bestämmer jag hyran vid andrahandsuthyrning? 


Konsumentkollen fortsätter att hjälpa studenter komma underfund med privatekonomin - den här veckan är det presentkort och andrahandshyror som står i fokus.

Fråga: Jag hittade ett bortglömt presentkort i min handväska. Det står inte hur länge presentkortet är giltigt. Hur länge gäller ett presentkort?

Svar: Om det inte står någon giltighetstid på presentkortet gäller det i tio år. Giltighetstiden får vara kortare om företaget tydligt anger detta. Försök att använda ditt presentkort så snart du kan. Du kan inte räkna med att få använda presentkortet om butiken byter ägare eller om företaget går i konkurs.

Fråga: Jag funderar på att hyra ut min lägenhet i sommar. Jag tänkte hyra ut den möblerad. Har jag rätt att ta ut en högre hyra om lägenheten är möblerad?

Svar: Ja, du kan ta en högre hyra om lägenheten är möblerad.  Det är tillåtet att lägga på 10–15 procent på hyran när du hyr ut lägenheten fullt möblerad. Faktiska kostnader som till exempel internet, el och tv har du också rätt att lägga på hyresavgiften. Tar du för mycket betalt kan det ses som oskäligt. Kom ihåg att stämma av med din hyresvärd eller bostadsrättsförening att du får hyra ut i andra hand.

Om du hyr ut din bostadsrätt utan tillstånd riskerar du att förverka rätten till din bostadsrätt eller om du hyr ut din hyresrätt utan hyresvärdens tillstånd kan du bli uppsagd.

Var noga med att ha ett skriftligt avtal vad som gäller för er båda gällande villkor vid uppsägning, hyreshöjningar och depositionsavgift.


Annons

Annons

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2.

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…