Annons
Annons
Erorr
Vad behöver du tänka på när du hyr lägenhet? Ergo tar hjälp av Studentboet för att finna fem fel hos hyresvärdar som du ska akta dig för.
Foto: Pixabay

5 red flags att se upp för när du hyr i andrahand


Som student är det inte alltid lätt att orientera sig på bostadsmarknaden. Oavsett om du bor i korridor eller lägenhet är det dock viktigt att du har koll på dina rättigheter och skyldigheter - inte minst om du hyr i andrahand. Ergo har pratat med Studentboet, som listat fem red flags att ha koll på om du hyr eller funderar på att hyra bostad i andrahand.

1. Personen som hyr ut bostaden äger inte bostaden eller har inte ett förstahandskontrakt.
För att uthyrningen ska vara laglig behöver den som hyr ut bostaden antingen äga den eller ha ett förstahandskontrakt. Din hyresvärd, som då inte är folkbokförd på adressen eftersom att du ska vara det, behöver alltså kunna visa upp bevis på att hen äger bostaden eller har ett förstahandskontrakt. Om den här typen av bevis inte kan uppvisas så kan uthyrningen vara olovlig.


2. Personen som hyr ut bostaden har inte fått ett godkännande av hyresrättsföreningen/bostadsrättsföreningen om att hyra ut bostaden i andrahand.
För att någon ska få hyra ut i andrahand behöver hyresrättsföreningen eller bostadsrättsföreningen godkänna detta. Om godkännande inte finns från föreningen så rör det sig alltså om olovlig andrahandsuthyrning och du kan i värsta fall vräkas från sin bostad.


3. Personen som hyr ut bostaden vill inte att du ska folkbokföra dig på adressen.
En hyresvärd som inte vill att du folkbokför dig på adressen där du bor vill med största sannolikhet undanhålla information om att du är den som bor stadigvarande i bostaden. Det är viktigt för dig som hyresgäst att kunna få din post dit du bor, men att du får folkbokföra dig på adressen är också ett tecken på att uthyrning sker på ett lagligt och seriöst sätt. Folkbokföring till Skatteverket är också viktigt för att du till exempel ska ha möjlighet att få ut försäkring vid behov och för att kunna rösta


4. Personen som hyr ut bostaden vill inte skriva ett hyreskontrakt, inventarielista och skadelista.
Om du hyr utan kontrakt så finns inget som förtydligar rättigheter eller skyldigheter åt något håll. En skriftlig överenskommelse skyddar samtliga parter vid en uthyrning - så oavsett om det gäller att hyresvärden hävdar att du lämnat lägenheten i ett sämre skick än du tillträdde den i eller om du behöver bevis för exakt vad som enligt avtalet ingår i din hyra så har ni på fötterna vad som gäller om ni har ett skriftligt kontrakt. Skulle en tvist uppstå är det viktigt att det inte är ord mot ord utan att det ni kommit överens om kan följas i skrift. Givetvis ska allt signeras av båda parter.
 

5. Att bostaden hyrs ut med oskälig hyra.
Du som hyresgäst ska inte gå med på vilken hyra som helst, det finns lagrum som reglerar vad som anses som skälig hyra. Den som hyr ut har rätt att ta ut en hyra som motsvarar vad hen själv betalar till hyresrättsföreningen. Om lägenheten hyrs ut möblerad har hyresvärden rätt att ta ut max 15 % mer i hyra. Allt som är över detta kan bedömas som oskälig hyra.


Annons

Annons

Vad är Studentboet?

Studentboet är en verksamhet som startades på initiativ av Uppsala studentkår 2010 och finansieras av Uppsala kommun, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Dess funktion är att ge råd i bostadssökandet, samla och granska andrahandsmarknadens annonser och att bistå med bostadsjuridisk rådgivning till studenter.

Du kan läsa mer om Studentboet på deras hemsida.

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…