Annons
Annons
Horskopsillustration Ida Björkbäck
Hur blir din sommar, enligt stjärnorna? Taket-häng eller tågluff? Ergos Sofia Engelbrektson har svaren.
Foto: Ida Björkbäck

Studenthoroskop: Så blir din sommar 2023


Terminen är slut = sommaren gör debut! Planeterna har överlagt och svarat på hur ditt stjärnteckens sommarplaner ser ut. Strunta i att läsa en självhjälpsbok i sommar, och läs ditt mycket sanningsenliga horoskop här på Ergo istället! 

​​​

Väduren (21 mars - 19 april)
Planeterna spår att det finns en stor chans att du blir arbetslös i sommar. Vare sig det stämmer eller inte är det okej, systemet har fortfarande inte höjt priset på Ey’ bro. Om det händer kan det dock bli lägligt med en roadtrip ner till valfritt land utan alkoholmonopol där öl är billigare än vatten. Ingen kanske lockas särskilt mycket av synen av en svettig dansk stinkande ljummen öl, men de kan nog vara snälla om man är försiktig och inte för politisk korrekt! Akta dig bara för nationalsjukdomen klamydia.

Utöver det är sommaren ett perfekt tillfälle för dig att göra saker, precis som du älskar. Fiska, cykla, bada, bygga sandslott - för dig slutade sommaren aldrig att vara ett sommarlov i mellanstadiet. 

Du kanske till och med kan extraknäcka lite som grannskapets femtonåring, klippa gräs och måla staket och sånt! 

​​​​​​Oxen (20 april - 20 maj)
Som oxe gillar du inte förändring och stannar därför i Uppsala i sommar, men inte utan en uppgift. Du är nämligen någon nations nya köks-/barmästare för sommaren! Att jobba nation som sommarjobb är den perfekta kombon av slit och skoj. Tidvis hårt jobb, och inte heller särskilt hög ekonomisk avkastning, men du får hänga på uteservering och skapa dina egna regler, åtminstone om du jobbar på Bryggan vars personal erbjöd lapdance för överkomligt pris förra sommaren. 

Dessutom skönt att ha nära till Carro för att plugga på omtentan som kan komma att bli aktuell, beroende på hur mycket det blev att sola istället för att plugga i maj.

Tvillingarna (21 maj - 20 juni)
Planeterna (och SMHI) spår att det blir en sån där 2018-fläktbrist-sommar igen, och det är som gjort för dig. Du är det mest somriga av alla stjärntecken och vare sig det innebär en gräsplätt i Eko med en barnpool från Rusta eller en sandstrand i Alicante gör du det bästa av situationen. Så passa på att köpa nya badkläder innan Uppsalas resterande tvillingar tömmer alla butiker.

Du lär också ha skaffat dig ett satsigt sommarjobb att imponera med. Men det sista du skulle göra är att förstöra stämningen med att tänka för mycket på det, det är work-life-summer-balance som gäller för dig.

I Tyskland har de något som kallas “feierabend”, direkt översatt till “firandekväll” = minuten när arbetsdagen slutar är det strikt förbjudet att fortsätta jobba och dags att fira in kvällen med en Aperol. Gör det till ditt visdomsord för sommaren!

Kräftan (21 juni - 22 juli)
Sommaren är tiden då kräftorna kravlar runt på stranden i solen, men även tiden då de blir uppätna på fest! Sommaren innebär alltså både nöje och elände för dig. 

Eländet kanske inte består av att du blir kokad och uppäten av folk i hatt, men det blir jobbigt när alla sprider ut sig och kärnfamiljen du har skapat dig i Uppsala splittras tillfälligt. Det är därför viktigt att skapa dig något eget i sommar och fylla det där hålet av barnen som flyttat hemifrån. Anmäl dig till en målarkurs och lär känna några äldre damer, eller bli vän med några rika barn på en seglarskola, och skapa dig en tillfällig sommarfamilj. 

Planera en (vegansk) kräftskiva till slutet av sommaren och bjud in nya och gamla adoptivbarn för en megafest!

Lejonet (23 juli - 22 augusti)
Med alla förväntningar om en hot girl summer och bästa tiden på året etcetera är det lätt att bli överväldigad inför sommaren. Du har två alternativ: antingen fortsätter du din stil som självutnämnd projektledare och planerar in varje ledig dag, då slipper du fomo. 

Men ofta är ett lejon som du mest trött efter terminens alla åtaganden och vill helst av allt bara lata sig i solen. Vad du egentligen behöver är att åka på något silent yogaretreat med noll krav eller press på att vara flockens alfa. Radera instagram efter att du lagt ut en story att du inte kommer kunna nås i sommar pga “behöver fokusera på mig själv”. 

Andra kanske uppfattar det som självupptaget, men du förtjänar det faktiskt eftersom du har ont i ryggen efter att ha carried Uppsalas hela sociala existens on your back den här terminen. 

Jungfrun (23 augusti - 22 september)
Den jungfru som har lyxen att äga en balkong kommer 100% att vara upptagen med ett odlingsprojekt i sommar. Sitta där och läsa en bok, alla jordtecken dör av avund! Några väl utvalda veckor blir det också att jobba på samma ställe som föregående fem somrar spenderats på. Om det funkar är det onödigt att ändra på. Eller?

När man analyserar vad du faktiskt sitter och läser ser man att det är den mest deprimerande boken någonsin. Odlingsprojektet blev dessutom trots allt inte så avslappnande eftersom du behövde plantera om sju gånger innan du blev nöjd, och arbetsmiljön på det där gamla sommarjobbet är egentligen verkligen kass. Det är med andra ord dags att rannsaka dig själv i sommar, kära jungfru, istället för att göra det du alltid gör. 

Prova exempelvis att spendera lite tid med din totala motsats väduren, och se vad som händer.


Annons

Annons

 

Vågen (23 september - 22 oktober)
Valborgsveckan tog lite för mycket av sommarbudgeten så ett sista-minuten beslut att hyra ut lägenheten över sommaren gör att du blir strandad hos familjen. Fördelen är att du har råd att leva ut sommaren som den riktiga mikro-influencern du är! Du är den som ger andra fomo när de stalkar ditt konto och ser att du sorterat storiesen i olika kategorier; Gotland, Rivieran, en från någon kompis landställe. Förslag: strunta i Stockholmsveckan i år och grunda Uppsalaveckan på Öland istället! 

Det som inte når instagram är resterande tid, emellan resor, som spenderas med absolut panik och domedag varje dag hemma hos familjen. 

Nästa Valborg kanske det blir att tagga ned lite på champagnekostnaderna.

Skorpionen (23 oktober - 21 november)
Sommaren har du planerat att spendera så långt bort från Uppsala som möjligt. Det har blivit för ansträngande att träffa forna flammor överallt. Sommarjobbet kommer allra helst spenderas i någon annan del av landet… och det är inte helt säkert att du kommer informera någon om exakt var. Verkligheten kanske är kassör på Mediamarkt i Borås, men det skulle väl vara lite kul om någon trodde att du blivit sektledare istället? Det hade inte varit så långt från din personlighet.

Även i Borås har du som vanligt en sommarfling redo att dumpa och aldrig se igen, vare sig hittad på jobbet, Tinder eller i tvättstugan. 

Plot twist - när du kommer tillbaka till Uppis i september möter du hen under terminens första storhandling på Ica väst. Stelt! Hoppas du har en purjolök och inte chips i korgen.

Skytten (22 november - 21 december)
Ta det LUGNT, okej? Att jobba heela sommaren sen du var 15 har gjort så att det är det enda du vet hur man gör. Den här sommaren får den ekonomiska inkomsten komma i form av CSN från den lättaste sommarkursen - för i år är det dags att ge sig ut i de svenska skogarna och hitta dig själv! Det stämmer kära skytt, i år går resan inte till något exotiskt ställe med sandstränder, utan till valfritt naturreservat i självaste Region Uppsala! Kan budgeten sträcka sig något kanske till och med Dalarna kan vara ett alternativ. 

Ge dig ut på en långvandring, Robinson style, och kom tillbaka som en helt ny människa, täckt i myggbett, till nya terminen. 

Stenbocken (22 december - 19 januari)
Som stenbock ser du sommaren som ett tillfälle att fortsätta grinda. Det behöver inte innebära jobb eller sommarkurs, det kan lika gärna vara din startup som du behövt prioritera ned under terminen men nu äntligen har tid att fokusera på. När resten av stjärntecknena träffas på stranden undrar de var du håller hus - men precis som riktiga stenbockar som håller sig högt uppe i alperna syns du sällan till under sommaren. Något så trivialt som att steka i solen skulle aldrig intressera dig, när du är in your zone är du omöjlig att distrahera.

Men det är inte kul att komma tillbaka till verkligheten i september och inse att du är lika blek som i januari. Så även om du planerar att stänga in dig, försök åtminstone att planera in något kul - både Dolly Style och Theoz kommer till Parksnäckan i sommar!

Vattumannen (20 januari - 18 februari)
I sommar dricker du en billig öl i någon indie stad i Östeuropa. Prag och Krakow har blivit för turistiga nu, så det är dags att hitta något nytt. Om Kroatiens kust är en billigare version av Italienska rivieran så är säkert Albaniens kust en billigare version av Kroatiska rivieran, till exempel! Huvudsaken är i alla fall att du kan komma tillbaka i höst och ha varit någonstans där ingen annan har.

Passa också på att jobba på något kreativt projekt i sommar, till exempel din nya poesi, abstrakta konstsamling, eller politiska manifest. 

Sen spelar det inte så stor roll om du faktiskt gör det, men det är ju tanken som räknas, och så länge andra tror att du gör det kommer det kännas bra. I din framtida biografi kommer du att kalla det här din självförverkligande sommar.

Fisken (19 februari - 20 mars)
I sommar vill du gå på mysiga walks on the beach (walks on the grusväg by Fyrisån). Utöver det är sommaren en hög tid för dig att hitta på ett nytt projekt. Varför inte skaffa sommarhöns?! Fantastisk idé med tanke på dagens matpriser, din dröm om att bli en Mandelmann, plus att du lärde dig göra surdegsbröd förra sommaren  = färska äggmackor till brunch varje dag! 

Allt går toppen tills sommaren är slut och du inser vad konceptet sommarhöns innebär för hönsen… det får bli året-runt-höns istället! I en studentlägenhet? 

Jovisst, om den där mannen i Flogsta klarar av att ha en restaurang i ett korridorsrum kan du väl ha några höns i vardagsrummet. Äggstra bra också att studenter är den minst sannolika grannen att klaga på höga ljud eller lukten av bajs, det är liksom vad vi vant oss vid.
 

Sofia Engelbrektson har dokumenterad erfarenhet av att spå i stjärnorna (ett mot alla odds godkänt gymnasiearbete på temat astrologi) och pluggar för närvarande en Politices kandidat i brist på en Astrologi kandidat från UU. Som ett typiskt lejon var det inte konstigt att Sofia fastnade för astrologi, eftersom lejon älskar att få prata om sig själva. Nu hoppas hon kunna använda sina förvärvade kunskaper för att hjälpa Uppsalas studenter att komma underfund med sig själva och varandra. Gör er redo för magiska sanningar från kosmos!

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…