Annons
Organisering
Vilken organiseringsapp skulle hjälpa dig i studierna?
Foto: Pixabay

Ergo testar organiseringsappar


Har du mycket att tänka på eller glömmer du lätt viktiga saker? Kanske gillar du listor, men vill kunna samla dem på ett och samma ställe eller dela dem med andra? Ergo har testat några av de smarta apparna som kan hjälpa dig att organisera din vardag lite bättre.  

APP - Att göra-lista (Android)

Funktioner
Rak och tydlig app där den enda funktionen är att du kan skapa olika listor med tidsinställda uppgifter.

Användning
Du skapar olika listor efter önskad kategori och lägger in uppgifter med begränsad information. Lätt att använda för rättfram och enkla uppgifter som sedan bockas av. För att se sina uppgifter efter kategori klickar man enkelt in på rätt lista.

Tydlighet
Appen har en simpel design som gör det lätt att hitta. Det är lätt att förstå hur appen fungerar och översikten är tydlig. Designen är enkel och det är därför lätt att navigera. Med simpelheten medföljer också nackdelen att lägga till mer detaljer och information. 

Plus 👍
Väldigt lätt och tydlig att använda!
Minus👎
Begränsat med funktioner och i gratisversionen ploppar reklamvideos upp som stör.

 

APP - ToDodo (Android)

Funktioner
Möjlighet att skapa olika listor utefter kategorier. Kan med fördel användas både till jobb, studier och privat.

Användning
Alla listor skapas efter en kategori och i listan kan uppgifter läggas till. Förutom titel på uppgiften går det att lägga till en hel del praktisk information om uppgiften, bland annat prioriteringsgrad, deluppgifter och ytterligare beskrivning i text. Det går enkelt att växla mellan olika listor eller välja att se uppgifter för dagen eller veckan. En enkel app för att skapa och genomföra uppgifter, både simpla uppgifter och mer avancerade uppgifter med fler steg eller detaljer. 

Tydlighet
Snygg och tydlig design. När man lärt sig att navigera i appen känns den tydlig och enkel att använda. Genom sorteringen i olika listor blir det lätt att skilja på till exempel jobbuppgifter och privata uppgifter. De många inställningarna och möjligheten att lägga till deluppgifter och ytterligare information gör det också tydligt vad som ska göras.

Plus 👍
Bra möjlighet att få in mycket information till en uppgift. 
Minus 👎
En lätt miss är att man inte bara kan lägga till förfallotid för en uppgift utan man behöver även lägga till en påminnelse för att få en notis. 

 

App - FamilyWall (Android & Apple)

Funktioner
En mångsidig app för att koordinera, dela och få information av andra, tex familjen, sambon eller någon annan. De flesta bra funktionerna finns för gratisversionen.
Tillsammans med andra som skaffar appen och går med i samma cirkel kan man skapa listor med uppgifter, gemensam och personlig kalender, lägga till recept, karta där man kan se andra medlemmar, skicka meddelanden till andra medlemmar, gemensamt fotoalbum, och gemensam kontaktlista. I pro-versionen går det även att skapa budget, planera måltider för veckan och se andra medlemmars schema. 

Användning
Detta är en app med många smarta integrerade funktioner. Skapar man en uppgift i en lista hamnar den automatiskt i kalendern, och man kan även välja att tilldela uppgifter till någon annan i cirkeln. Det går även att välja vilka i cirkeln som ska kunna se det du skapar, så på så vis kan man använda appen både privat och gemensamt med de andra i cirkeln.

Tydlighet
Många olika funktioner vilket kan kännas rörigt i början, men överlag är det en mycket tydlig app som har en pedagogisk design med olika färger och symboler. Till exempel kan du välja mellan många olika färger när du lägger till saker i kalendern vilket ger möjlighet att färgkoordinera mellan olika sorts aktiviteter. Appen är lätt att lära sig och använda och det finns bra möjligheter att dela mycket och många olika typer av information.

Plus 👍
Vid optimal användning behöver du aldrig fråga de andra i din cirkel någonting, för du vet redan.
Minus 👎
Knappt något att klaga på, men kan tyckas onödigt att använda denna app om man inte är intresserad av de flesta av funktionerna. Då är det bättre att välja en mer enkelsidig app.

 

APP - Notion (Android & Apple)

Funktioner 
Gratisfunktionen kan användas för egen planering. För en premiumprenumeration kan du skapa gemensamma arbetsytor för ditt team eller grupp. Notion är en app och ett program som utvecklats för att användas både i studie-, jobb-, och allmänt vardagssyfte. Du ges stor frihet att lägga upp utseendet på din Notion själv, men du ges möjlighet att skapa sidor för bland annat ekonomiöversikter, scheman och snabblänkar till drive-dokument. 

Användning 
Du skapar egna “anteckningsböcker” för olika ämnen eller användningsområden och i dessa är du fri att lägga upp utseendet själv eller importera redan existerande upplägg från andra användare. Kan användas på dator, platta och telefon. 

Tydlighet
Friheten att lägga upp så pass mycket själv har både för- och nackdelar. Som nybörjare är det ganska svårt att få en överblick av samtliga funktioner och möjligheter. Av den anledningen känns det lätt överväldigande. 

Plus 👍
Flexibiliteten ger dig stora möjligheter att lägga upp utseendet helt efter behov och smak. 
Minus 👎
Svårt för den något mer otekniske att komma igång med, då det kräver lite arbete innan du kan komma igång med själva användandet. 

 

APP - Do! (Apple) 

Funktion 
En rättfram app som ger dig möjlighet att skapa “att göra”-listor. Listorna kan användas som widgets på din Iphone, så att du direkt på hemskärmen får en överblick av sådant du behöver komma ihåg att göra. 

Användning 
Om Notion är rörigt men fritt så är denna app enkel och tydlig men med begränsade användningsmöjligheter. Det handlar helt enkelt om att skapa listor där du kan skriva in och checka av dina uppgifter. Stor fördel att den är widget-kompatibel, vilket ökar värdet avsevärt, då du lätt påminns om uppgifter du har att göra. 

Tydlighet 
I och med att funktionen är begränsad till listformatet blir det också tydligt vad man kan använda applikationen till. Utseendet på och i appen är estetiskt tilltalande men minimalistiskt, vilket gör den tydlig för användaren. 

Plus 👍
Enklare än enkel att använda. 
Minus 👎
Begränsad funktionalitet. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…