Annons
Annons
Café
Ergo testar caféerna på Uppsala universitets största campus. Priser? Atmosfär? Ergo tycker till - men vad tycker ni?
Foto: Pixabay

Ergo testar campuscaféer


Kaffesugen? Lågt blodsocker? Glömt lunchlådan hemma? Som tur är finns det förutom föreläsningssalar och korridorer också campuscaféer på universitetets olika campus. Men hur bra är caféet på ditt campus egentligen? 

För att undersöka detta har Ergos bästa testare tittat på: Helhetsintryck, öppettider, utbud av fika, mellanmål och kaffe samt pris på några utvalda varor. 
                      
Kaffebaren Ångström Ångströmlaboratoriet
Öppettider: Mån-fre 8.30-15.30
I hjärtat av Ångströmlaboratoriet på plan 0 hittar vi Kaffebaren Ångström, som drivs av Högskolerestauranger AB. Caféet är beläget i en glasdel som buktar ut från huvudbyggnaden, vilket skapar en luftig och ljus atmosfär runt caféborden. Det finns helt okej många sittplatser, men en möjlighet är ju även att ta med kaffet till de många öppna studieplatser som finns runtom Ångströmlaboratoriet.

Utbudet är vad man kan tänkas förvänta sig när det kommer till både fika och mellanmål. Bryggkaffet är tillsammans med de andra Caféerna från samma kedja det billigaste i detta test. Förutom vanligt bryggkaffe och te erbjuds även de klassiska espressodryckerna.

Här kostar:
Bryggkaffe liten 13 kr, stor 17 kr + 2 kr takeaway
Läsk (coca-cola) 27 kr
Bulle 22 kr 
Chokladboll 19 kr
Fralla med pålägg 33 kr


Bikupan Café Biomedicinskt centrum
Öppettider: Mån-fre 8.30-16
Ett stenkast (eller några tramp med cykeln) från Ångströmlaboratoriet finns Bikupans café på BMC. Även detta café och ihophörande restaurang drivs av Högskolerestauranger AB. En småsugen apotekarstudent finner sin räddning i mitten av den långa korridor som utgör campus, där byggnaden mynnar ut i en stor oval i glas. 
Här finns trevliga sittplatser intill de stora glasväggarna där man kan avnjuta en kaffe och bulle. Utbud och prissättning är såvitt Ergos spion kan se samma som i Kaffebaren på Ångström vilket logiskt förklaras av att det är samma företag som ligger bakom. 

Här kostar:
Bryggkaffe liten,13 kr, stor 17 kr + 2 kr takeaway
Läsk (coca-cola) 27 kr
Bulle 22 kr
Chokladboll 19 kr
Fralla med pålägg 33 kr

    
Blåsenhus Café Feiroz
 Blåsenhus
Öppettider mån-tors 9-16, fre 9-15
Innanför två öppningar i väggen finns ett hytt-liknande utrymme där blivande lärare och psykologer snällt köar för att få köpa fika och kaffe. Den här lilla kiosken skriker på något vis skolcafeteria. Trots ett något skralt utbud finns ändå de vanliga produkterna man kan tänkas behöva för att kunna avnjuta en fika eller mellis. Priserna är också hyfsat studentvänliga. För den som inte vill stjälpa i sig kaffet på stående fot finns det ordentligt med studieplatser längs med den rymliga och ljusa korridoren utanför. 

Här kostar: 
Kaffe 15 kr
Bulle 20 kr
Chokladboll (delicato) 15 kr
Fralla med pålägg 35 kr

Café Carolina Carolina Rediviva
Öppettider Mån-Fre 9.00-16.00
I en av Uppsalas vackraste byggnader hittar vi Café Carolina, som drivs av Cajsas Kök. Här är det pluggstuga för fullt. Går man upp en trappa finns fler sittplatser på loftgångar som sträcker sig runt rummets kanter. Stora fönster längs med övre väggen släpper ännu in dagsljuset på alla som sitter här. Utbudet tycks vara några av de vanligaste fikabröden, någon macka och någon sallad. Här erbjuds även espressodrycker för finsmakaren, och detta testets dyraste bryggkaffe. Som tröst på de något högre priserna finns här en mängd studentrabatter att utnyttja. 

Här kostar:
Kaffe 29 kr
Läsk 25 kr
Chokladboll 25 kr
Morotskaka 30 kr
Fralla med pålägg 45 kr


Café Matikum Engelska Parken 
Öppettider: Mån-Tors 9-16, Fre 9-15
Efter att ha gått fel några gånger mellan EP:s huvudentré och målet uppenbarar sig Matikum Café och Restaurang. Café-som-lunchgäster har en stor matsal till förfogande med gott om platser. Höga fönster längs med tre sidor av lokalen släpper in det sista av dagsljuset på en och annan humanist. Utbudet av fika är generöst, så är du inte sugen på en bulle idag finns bland annat också wienerbröd, dammsugare och muffins. 

Här kostar:
Kaffe 20 kr
Läsk 28 kr
Chokladboll 28 kr
Bulle 25 kr
Fralla med pålägg 33 kr

    
Café Humlan Ekonomikum 
Öppettider: Mån-Tors 08.30-16.30, Fre 08.30-16
Mellan Ekonomikums Reception och Restaurang Human hittar vi caféet med samma namn. Här drivs både restaurang och café av Högskolerestauranger AB. Över klassisk kiosk-disk kan välklädda studenter inskaffa en väl kalkylerad förmiddagskaffe eller en chokladboll i pausen till dagens sista föreläsning. Sittplatserna intill caféet är otroligt få, men när inte lunchgäster ockuperar den intilliggande restaurangen kan man knycka en plats i denna skolmatsals-liknande lokal. Nästa alternativ är att på stående fot stjälpa i sig kaffet eller med mycket möda hitta en ledig studieplats där bullen kan mumsas. Även här har vi samma prissättning som övriga caféen i samma kedja.

Här kostar:
Bryggkaffe liten, 13 kr, stor 17 kr + 2 kr takeaway. 
Läsk (coca-cola) 27 kr 
Bulle 22 kr 
Chokladboll 19 kr 
Fralla med pålägg 33 kr 


 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…