Annons
Annons
Ekonomi
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: Måste man ha en hemförsäkring?


KONSUMENTKOLLEN. Har kattens försäkring blir dyrare eller funderar du kring huruvida du ska skaffa hemförsäkring? Konsument Uppsala reder ut vanliga frågor på ämnet.

Fråga: Jag flyttar inom kort till en egen studentlägenhet. Det framkommer som krav i hyreskontraktet att jag ska ha en hemförsäkring. Jag undrar om jag måste ha en hemförsäkring?

Svar: Det finns ingen lag som kräver att du har en hemförsäkring. Men att ha en hemförsäkring är verkligen att rekommendera, så se till att teckna en. Hemförsäkringen skyddar dina saker om du skulle råka ut för ett inbrott, en brand eller få en vattenskada. Förutom att vara ett skydd för ditt hem och dina saker så ingår rättskydd, reseskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Om du inte har en hemförsäkring behöver du själv betala de kostnader som eventuella skador kan föra med sig vilket kan bli mycket kostsamt för dig.

Fråga: Mina föräldrar har fram tills nu betalat en barnförsäkring för mig. Men de kommer inte längre göra det utan nu måste jag börja betala den själv. Jag undrar vad som händer om jag slutar betala och om det är värt att ta någon annan försäkring i stället?

Svar: Det är bra om du kan behålla barnförsäkringen tills du fyller 25, därefter brukar den upphöra. Om du slutar att betala för försäkringen kommer den att avslutas. Barnförsäkringen ger ersättning vid både olycksfall och sjukdom, förutsatt att skadan eller sjukdomen omfattas av försäkringen. Om du vill ha ett liknande skydd så kan du undersöka om en sjuk- och olycksfallsförsäkring är något som passar dig. Den kan ge ersättning för bestående skada, arbetsoförmåga och vissa allvarliga diagnoser. En sjuk- och olycksfallsförsäkring är bra att ha om du har utrymme för det i din budget.

Fråga: Jag har en katt som vid några tillfällen har behövt veterinärvård. Jag upplever att försäkringen blir dyrare och dyrare för varje år. Jag funderar på att byta försäkringsbolag. Vad är då viktigt att tänka på?

Svar: Om din katt har en sjukdomshistorik kan det finnas risker med att byta försäkringsbolag. Om katten har kända sjukdomar eller skador kommer de inte att ersättas av det nya försäkringsbolaget. Det nya försäkringsbolaget inför ofta undantag i försäkringen för sådant som katten drabbats av tidigare. Att byta försäkringsbolag kan då innebära att katten inte kan försäkras fullt ut. Innan du säger upp din nuvarande försäkring så är det viktigt att du ansöker om en ny försäkring hos ett annat bolag för att se vilken typ av försäkring du kan få och om det är värt att byta till ett annat försäkringsbolag.

Fråga: Jag har fått ta över en gammal bil av en släkting. Jag har börjat kika på försäkringar och funderar på om det verkligen är värt att ha en försäkring på bilen? Jag kommer kunna köra bilen ett par år innan den kommer behöva skrotas.

Svar: Du måste ha en trafikförsäkring. Den täcker personskador och en del sakskador. Om du vill ha ersättning om en skada skulle uppstå på din bil är det aktuellt med en halv eller helförsäkring. Eftersom du inte planerar att ha bilen särskilt många år är det troligtvis aktuellt med en halv försäkring, om du vill ha någon typ av försäkring, utöver den obligatoriska trafikförsäkringen. Ta kontakt med olika försäkringsbolag för att undersöka och jämföra villkor och priser.


Annons

Annons

Konsument Uppsala 

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Läs mer

2024-09-12 09:06
KONSUMENTKOLLEN. Ergos konsumentupplysande kolumn är tillbaka för hösten och idag svarar Konsument Uppsala på frågor…
2024-08-26 09:46
Kära student! Kära recentior! Som nybliven student och ny i Uppsala kan det vara svårt att veta var man ska börja i…
2024-08-21 11:40
Som ny student kanske man har hört talas om studentföreningar och mottagnings- eller insparksperioden. Men vad är en…