Annons
Annons
Hus
Vad är egentligen skälig hyra? Konsument Uppsala reder ut detta i veckans Konsumentkollen.
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: Så vet jag om hyran är skälig?


KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket? Konsument Uppsala har svaren.

Fråga: Jag bor i en hyresrätt och nyligen fick jag en i mitt tycke rejäl hyreshöjning. Flera hundralappar som påverkar min ekonomi. Jag börjar nu fundera på om detta verkligen är skäligt. Hur vet jag om hyran jag betalar är skälig? 

Svar:
När du hyr en lägenhet får inte hyran vara för hög, den måste vara skälig. Att hyran är skälig innebär att den inte får vara betydligt högre än vad hyran är för likvärdiga lägenheter som hyrs ut i första hand, i det område som du bor i. För att det ska gå att jämföra lägenheterna behöver de vara likvärdiga. En likvärdig lägenhet har samma storlek, är ungefär renoverade till samma standard, har liknande avstånd till centrum och en liknande boendemiljö i det omkringliggande området. Lägenheter som är likvärdiga får avvika 4-5 procent i hyra. Men om hyran avviker mer än så för en likvärdig lägenhet kan den vara oskälig. Det är lägenhetens bruksvärde som styr hyran. I bruksvärdet ingår bland annat lägenhetens storlek, planlösning, läge i huset, standard och hur ljudisolerat det är. Det kan också finnas andra faktorer som påverkar lägenhetens bruksvärde. Om du tycker att du betalar för hög hyra ska du i första hand informera din hyresvärd. Kommer inte du och hyresvärden överens kan du ta kontakt med Hyresnämnden som kan avgöra vad som är en skälig hyra för just din lägenhet. 


Fråga: Jag hyr en lägenhet i andra hand. Jag har en vän som också hyr i andra hand i samma hus. Jag har precis fått reda på att jag betalar flera tusen kronor mer än min vän trots att vi har liknande lägenheter. Vad kan jag göra åt detta?

Svar: När du hyr en lägenhet i andra hand måste hyran vara skälig, den får alltså inte vara för hög. Utgångspunkten är att du ska betala samma hyra som den som hyr i första hand. Om lägenheten hyrdes ut möblerad kan den du hyr av göra ett påslag på hyran. Påslaget för att hyra ut lägenheten möblerad får inte överstiga 15 procent. Det går också att avtala om tillägg till hyran för sådant som du använder, till exempel parkeringsplats eller bredbandstjänster. Det tillägg du får på din hyra för att ta del av dessa tjänster får inte överstiga vad förstahandshyresgästen betalar för detta. Om du tycker att hyran är för hög kan du vända dig till Hyresnämnden som kan pröva frågan. Om Hyresnämnden också tycker att hyran är för hög kan du få återbetalning av den hyra du redan betalat två år tillbaka i tiden. 


Annons

Annons

Konsument Uppsala 

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…