Annons
Annons
Sweet Tooth
Sugen på att vältra dig i miljöförstöring och tragik? När du har konsumerat nyheterna för dagen kanske någon av dessa postapokalyptiska godingar är något att kolla in?
Foto: Press/Netflix

Streamingguiden: Postapokalyps


Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan förefalla makabert. Men sanningen är att vi älskar postapokalyps. Berättelser, funderingar och tankar på världen så som den ser ut efter civilisationens undergång fortsätter att fascinera oss. I denna streamingguide får du tips på filmer och serier där du får följa människor i kamp för överlevnad; efter atomvapenkrig, zombie-pandemier och AI:s erövrande.

Du har väl inte missat?


Sweet tooth SERIE
I den första säsongen från 2021, och säsong två som hade premiär för drygt ett år sedan, får vi följa Gus och hans vänner i en framtid där den största delen av mänskligheten gått under efter ett virusutbrott. Ungefär samtidigt som pandemins början började underliga barn födas, som inte kunde prata och var delvis djur. Vi kan inte annat än att älska vår huvudperson Gus, den lilla hybrid-pojken med horn och öron som ett rådjur. Vid början av säsong ett lever han gömt med sin pappa i en stuga i skogen. Då man gett hybrid-barnen skulden för viruset är många människor på jakt efter dem för att döda dem. När pappan dör hittar Gus ett foto på en kvinna som han tror är hans mamma, och han beger sig ut i världen för att hitta henne tillsammans med den tidigare hybridjägaren Tommy. Berättandet varvas med tillbakablickar från tiden för utbrottet som ger oss ledtrådar om vad som ligger bakom viruset och hybriderna. 

Bird box FILM 
I den här postapokalyptiska sci-fi thrillern från 2018 driver okända och osedda väsen människor som ser dem till vansinne och får dem att ta sitt eget liv. I första delen av filmen får vi se Sandra Bullock som den gravida Malorie när väsena kommer och självmorden breder ut sig. Under en rad händelser får hon ett till barn i sin vård, och fem år senare tvingas hon påbörja en resa tillsammans med barnen för att finna säkerhet hos ett gömt sällskap. För att skydda sig från att råka se tvingas de bära ögonbindlar under färden: “Var tyst, var uppmärksam och ta aldrig av ögonbindeln”. Med sig har de några fåglar som varnar när väsena närmar sig. Denna rulle bjuder på action och spänning, och det är lätt att ryckas med Bullocks hyllade framträdande och känna med en kvinnas desperata kamp att skydda sina barn. 

The last of us SERIE
Ni har väl ändå inte missat? I januari 2023 kom den efterlängtade serien som baseras på det första Last of us-spelet. I huvudrollerna ser vi Pedro Pascal och Bella Ramsey, båda tidigare kända från bland annat Game of Thrones. Bakgrunden är en rätt så klassisk zombie-apokalyps: mänskligheten har drabbats av en svampinfektion, som tar över sin värd och gör den till en zombie-liknande varelse vars instinkt är att sprida infektionen vidare. 20 år efter infektionens spridning finns små grupper av överlevare utspridda, och smugglaren Joel tar motvilligt på sig uppdraget att eskortera 14-åriga Ellie över det som är kvar av USA. Hon visar sig vara immun mot infektionen och kan hjälpa forskare att ta fram ett botemedel. Under färden stöter de på problem och deras vägar korsar andra människor och mycket tid läggs även för att ge tittaren berättelsen om deras livsöden. Serien har hyllats och kritiserats, bland annat av fans som inte tycker att Bella Ramsey är tillräckligt lik karaktären Ellie från spelet. Hon gör dock ett fantastiskt jobb att porträttera en 14-årings lekfullhet och starka känslor, och dynamiken mellan våra huvudpersoner är tänkvärd och träffande. En andra säsong är planerad att komma någon gång under 2025. 

I blickfångetApornas planet FILMSERIE
Denna klassiker kommer i ny tappning. Sedan den första filmen Apornas planet gjorde succé 1968 så har ett gäng filmer gjorts. I de tidigare filmatiseringarna ser vi nästintill uttryckslösa plastiga masker, och i de senare inte alltid tveklöst övertygande dataanimeringar, men filmerna har ändå något, eller? 2024 får vi i alla fall nörda ner oss i fortsättningen på sci-fi storyn med namnet Kingdom of the planet of the apes, som är en fortsättning på storylinen i filmerna Apornas Planet: (r)Evolution (2011), Apornas planet: Uppgörelsen (2014) och Apornas planet: Striden (2017). Grundpremissen: Schimpanser och andra primater är den numera dominanta arten som styr världen, och människor är fördrivna att leva ett primitivt liv i skuggorna. Enligt flera källor ser du filmen först den 8 maj på bio i Sverige. 

Fallout SERIE
Denna rykande färska serie från april 2024 baserad på Fallout-spelen har redan hyllats. Den mörka actionfyllda storyn som utspelar sig 219 år efter ett atombombskrig som ödelagt civilisationen görs humoristisk med 50-talsmusik som soundtrack. Vi får följa protagonisterna på ett farligt uppdrag genom ödelandskapet. En av huvudpersonerna är Lucy som har växt upp och levt hela sitt liv i ett underjordiskt valv, skyddad från radioaktivitet och muterade monster på jordens yta. I valvet har hon undervisats i den Amerikanska historien, och väl uppe på jordytan ber hon sin tillfälliga följeslagare Maximus att ge henne en uppdatering på vad som hänt de senaste 200 åren. “En snabb recap bara?” Hennes extrema naivitet och godhetstro krockar med det hårda livet på jordytan och försätter henne i livsfara lite fler gånger än vad man som tittare kan förlåta. Serien är klart sevärd och underhållande även för den som inte spelat spelen. Har man dock gjort det så vittnar säkra källor genom en rad uppspelta utbristanden “Det där ser precis ut som i spelen!” om att man känner igen sig.

Furiosa: A Mad max saga FILMSERIE
Snart får vi se fortsättningen och den femte filmen i George Millers Mad Max- Franchise, som utspelar sig i ett framtidens Australien där samhället kollapsat till följd av krig och resursbrister. Den 24 maj 2024 planeras premiären på bio i Sverige. Filmen beskrivs som både en spinoff och en prequel till Mad max: Fury road från 2015. Vi får se livsberättelsen om krigaren Furiosa (spelad av Anya Taylor-Joy) innan hon möter och slår följe med Mad Max. Trailern utlovar eldiga explosioner och fartfylld action på snabba monsterfordon i full fart genom ökenlandskapen - i sann Mad Max-anda. Upp på se-listan!


Gamla godingar


Här har du redan fått flera tips gratis! Passa på att se de äldre filmerna som kom innan de som denna guide redan tipsat om; Mad-max och Apornas-planet.

The Matrix 
Denna sci-fi-klassiker från 1999 känns kanske mest igen på scenen där protagonisten Neo står inför det svåra valet: att ta ett rött piller och komma till den riktiga världen och lära sig den hemska sanningen, eller att ta ett blått piller, glömma allt han fått reda på och fortsätta leva i en falsk värld. Det kända Matrix-dilemmat hör till allmänbildningen och oavsett om du går igång på actionscener och specialeffekter från 99 eller inte så behöver du också se filmen åtminstone en gång. Bakgrunden är att mänskligheten tagits över av artificiell intelligens, och nu, vid år 2199 kämpar människan mot maskiner. Solen har blockerats av människorna i ett försök att strypa maskinernas tillgång till solenergi, men maskinerna har nu börjat använda människor som sina batterier. Människor odlas för att kunna utnyttjas av maskinerna och hålls fogliga genom en simulerad verklighet, Matrix.

Wall-E FILM
Vad menar ni “Wall-E gammal goding”? Jo, men nu har den animerade filmen vissa av oss minns från barndomsåren samlat några år på nacken sedan 2008 när den kom. Året är 2805 och roboten Wall-E spenderar sin tid med att paketera och städa upp skräp som lämnats över jordens yta när roboten EVE från rymdskeppet Axiom anländer för att skanna jorden efter tecken på liv. Filmen har knappt repliker, men är ändå en hjärtevärmande berättelse om en framtid efter miljöförstörelsen på en övergiven och obeboelig jord. De två robotarna kommunicerar genom ljud och kroppsspråk. Wall-E blir genast förälskad i EVE och när hon hämtas upp igen för återfärd till klamrar han sig fast vid henne och dras med tillbaka till Axiom, där vi får lära oss om mänsklighetens öde och vad som ledde upp till jordens undergång. Denna må vara en barnfilm, men har en självklar plats på vår lista! 

The 100 SERIE 
Sedan premiären för denna serie 2014 så har The 100 verkligen blivit en gammal goding, värd att klicka igång igen. Vid seriens start har det gått 97 år sedan kärnvapenkrig ödelade jorden och utplånade nästan allt liv. Överlevare finns i en stor rymdstation som kallas “Arken” där man hoppas kunna överleva tills jorden är beboelig igen. För att ta reda på hur snart man kan göra detta skickas 100 kriminella ungdomar till jorden för att utforska möjligheterna. Väl på jorden inser gruppen att det finns mer liv kvar på jorden än man tidigare trott. Alla sju säsonger har släppts med totalt 100 avsnitt, så här har du en perfekt serie att börja sträckkolla på.


Ytterligare titlar som inte fick plats på listan, men är värda att nämna: Zombieland (film från 2009), I am legend (film från 2007), The Handmaid's Tale (serie från 2017), 28 dagar senare (film från 2002) och Snowpiercer (film från 2013 och serie från 2020).


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…