Annons
Annons
Tentasnacks
Vad har du med dig till tentan?
Foto: Illustration av Emma Tapper

Vilken tentasnacksare är du?


Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till salstentan eller är det kanske färdigsköljda vindruvor du tar med i en tätslutande liten ask? Ergo listar ett gäng vanliga och mindre vanliga snackstyper, som vi själva sett, varit eller hört berättas om.

Inledningsvis finns vissa förhållningsregler vid salstentor som kan vara värt att hålla koll på. Generellt gäller att mat och dryck är tillåtet om inget annat sägs, men att nötter är ej tillåtet på grund av allergirisk. Håll därför koll på informationen kring just din tenta om något annat gäller för mat och dryck. Generellt gäller såklart också vett och etikett - att man inte gör något som stör andra skrivande.

Godisråttan

Här har vi en riktig klassiker. Enkelt och gott och så där unnigt som man kan behöva när det ska pinas tenta i flera timmar. Favoriterna från plocken har samlats i en klassisk lördagsgodispåse som hålls i ena näven på väg in till den anvisade platsen.

Koffeinjunkien

Vi vet ju alla att koffein är det bästa lagliga dopningsmedlet för en riktigt bra plugg-session, och givetvis funkar substansen även på salstentan. För den preppiga är det egen termos så javan håller sig varm som gäller, men visst gör en takeaway-mugg som snart blir kall också jobbet. För de som inte gillar kaffe finns oändliga alternativ: drick kaffe ändå, eller preppa med energidryck, koffeintabletter och tuggummi.

Good girl

Vindruvor som i förväg sköljts och skiljts från kvisten? Morotsstavar? Äppelbitar skurna i klyftor? Citronvatten i en medhavd vattenflaska? Försiktigt och ljudlöst mumsas det fruktbitar, eftersom det är det bästa för koncentrationen och fokus! Detta är samma tentasnacksare som läääängtar till nästa tenta, och som emellanåt stannar upp i skrivandet för att njuta av *atmosfären*, pennornas krafsande eller tangentborden hamrande runtomkring. Det är också samma tentaskrivare som blev klar för en timme sedan, men som fortfarande sitter kvar för att i lugn och ro kunna korrläsa sina svar.

Monstret

Alternativet fanns: att förbereda matsäcken hemma. Men nej. En baguette som halas fram ur tygpåsen och slits i bitar. Ett paket pålägg som aggressivt rivs upp. En chipspåse som prasslar kraftigt och frasande tuggandes och smaskanden. En läskburks: knäpp-pshhhh! Smulor!!! Smask smask! Ljudliga klunkanden och en rap som inte ens försöker kvävas. Förhoppningsvis lugnar sig monstret snart efter en tillsägelse från tentavakten.  

Skrovmålet

Det är oklart om varm mat tillåts i dagens tentasalar, eftersom det finns risk att andra störs av lukt. Nuförtiden stoppas troligen denna tentaskrivare i dörren och ombeds lämna sitt snacks utanför salen, men vi har minnen av pizzakartonger som tagits med och doken-mumsande från bordsgrannen. Alltså inte en liten snack utan en hel måltid! En snälltolkning av situationen skulle vara att dessa studenter känner sig själva väl och är ordentligt förberedda när den allra djupaste hungern kickar in mitt i tentaskrivandet.

Singel banan

Här känner vi igen oss, för varför krångla till det? Vattenflaska och en vanlig hederlig banan som finns med som ett tryggt stöd vid akut hunger. Den tjänar ett viktigt trygghets-syfte, men äts ändå aldrig förrän möjligtvis på vägen hem från den dumma tentan.  

…falukorv?

Här har vi en riktigt udda snacksare! Utan att på något sätt ifrågasätta sanningsgraden, så blev en kompis bekants kompis vittne till någon som tog med sig en falukorvsring till tentan. Den ska enligt berättelsen ha öppnats och ätits rå, likt en banan.


Lite kuriosa
Från Ergo #9 2019 i spalten “Det viskas i Odinslund” om studenters skumma tenatmenspreferenser: “En person tog med sig en flaska sprutgrädde som hen sprutade i handen och slickade i sig under skrivningen. Mer energi blev det för den lilla tjejen som tryckte fyra 200g:s Marabou och åtta Red bull. En annan hade med sig en hel prinsesstårta. Den lite mer hälsosamme åt en hel burk saltgurka”.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…