
Psykologstudenten svarar: Vad ska jag bli när jag blir stor?
Veckans fråga:
Hej bästa psykologstudenterna!
Jag har ett problem, eller något som jag funderar mycket på! Jag är snart klar med min kandidat och ser fram emot att prova på arbetslivet. Min utbildning är bred så det finns ganska mycket olika områden att jobba inom, och olika saker att göra. Jag upplever dock att det inte finns så mycket jobb i mitt område, och att man efter examen ändå måste “jobba sig upp” för att komma någonstans. Jag tror att jag vet vad jag vill göra, men min bild är att jag kanske behöver hanka mig fram på otrygga anställningar som vikariat i flera år innan jag kan hoppas på att få en fast anställning på ett ställe jag trivs med. Alla jobbannonser jag läser efterfrågar typ att man är 19 år gammal med minst sju års erfarenhet, och hur ska det gå till när jag blir nyexad som 31-åring? Helst av allt vill jag bara ha ett fast jobb med en okej lön, och därför funderar jag på att byta bana helt och bara ta första bästa jobb jag får, även om det inte är vad jag vill göra. Jag känner mig så osäker på framtiden, ska jag kämpa för att nå dit jag vill yrkesmässigt eller ska jag “nöja” mig med ett tråkigt men tryggt jobb? Hjälp!
MVH En som går i “jobbiga” tankar

Psykologstudenten svarar:
Hej!
Tack för din fråga. Till att börja med vill jag säga stort grattis till en snart genomförd kandidatexamen, bra jobbat!
Det låter som att du bär på många jobbiga tankar och funderingar om vad du vill göra i framtiden. Du står nu inför ett skifte att gå från det mer förutsägbara studentlivet in i det mer ovissa arbetslivet, vilket väcker många tankar och känslor i dig. Det är väldigt vanligt att stora förändringar och omställningar i livet påverkar oss på olika sätt, det tror jag att många kan relatera till. Det är lätt att fastna i att väga för- och nackdelar i oändlighet, utan att känna att man kommer närmare ett beslut.
Jag uppfattar det som att du har en idé om vad du vill göra, men att du är osäker på hur du ska komma dit utifrån de krav som ställs på arbetsmarknaden? Jag undrar lite om de jobbannonser du är intresserad av verkligen ställer krav på att man ska vara i en viss ålder och ha arbetat ett visst antal år? Ofta kan ju jobbannonser efterfråga en mängd kvalifikationer som i princip är omöjliga att uppfylla. Därför tror jag kanske att man ska ta deras “krav” med en nypa salt och inte bli avskräckt från att söka de tjänsterna. Kanske är det som står i annonsen inte realistiskt eller förenligt med vilka sökande de får? Så mitt tips är att söka allt som känns intressant för dig!
Det verkar också som att du brottas med en del tankar om vilket jobb du ska ägna dig åt framöver. Du funderar om det känns värt att “jobba sig upp” för att få en fast anställning inom det du vill. Jag kan verkligen relatera till det du beskriver och har själv varit i din situation. Att fatta stora beslut i livet är verkligen inte lätt och det kan vara svårt att se möjligheterna när hindren känns för stora. Ibland är vägen till våra mål inte alltid spikrak eller så som vi önskat att den vore och vi behöver ofta göra uppoffringar och prioriteringar för att nå dit vi vill. Något som kan vara hjälpsamt för att må bra i det långa loppet är att låta våra beslut styras av vad som är viktigt för oss, våra värderingar i livet. Så mitt sista medskick till dig är att verkligen ta tid på dig att fundera igenom vad du tycker är viktigt i ditt liv, vad du vill prioritera och vad du behöver för att må bra. Både nu efter examen och i framtiden. Att vara nyexad som 31-åring är ingen ålder alls, du har hela arbetslivet framför dig.
Jag önskar dig ett stort lycka till med dina svåra, men spännande, beslut!
Vill du också ställa en fråga till studentpanelen? Skicka din fråga till journalist@uskar.se i ett mejl märkt med “Fråga till psykologstudenten svarar”. När du mejlar oss gäller källskyddet, det betyder att du har rätt att vara helt anonym.
De frågor som skickas in besvaras av någon ur studentpanelen. Panelen består av Jonas Tejde, Daniella Nikolic, Maria von Holst, Sigrid von Schenck och Ellen Ström som går psykologprogrammet.
Inom ramarna för psykologprogrammet på Uppsala universitet finns en psykologmottagning.
Psykologmottagningen ligger i Blåsenhus och erbjuder kostnadsfri psykologisk behandling hos studenter som går termin 7-9 på psykologprogrammet samt studenter med utländsk psykologutbildning som kompletterar för att få svensk psykologlegitimation. Studenterna har regelbunden handledning av handledare som är legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter. Till mottagningen kan du vända dig om du har avgränsade psykologiska besvär, exempelvis specifik fobi, social ångest, oro, nedstämdhet, stress, låg självkänsla eller sömnproblem.
På www.psyk.uu.se/psykologmottagning kan du läsa mer om verksamheten och göra intresseanmälan.