Annons
Annons

Du är ful, äcklig och misslyckad


Häromdagen berättade en kompis att hon hade kuggat sin senaste tenta. Jag svarade att det förmodligen beror på att hon är så fruktansvärt misslyckad. Inget duger hon till. Puckad är bara förnamnet. Äcklig och ful är hon också. Jag var fullt medveten om att hon hade gjort sitt bästa och att hon samtidigt hade haft fullt upp av andra åtaganden. Ändå redogjorde jag för hennes otaliga tillkortakommanden och jämförde henne med andra människor tills hon blev påtagligt nedstämd. Då sa jag åt henne att hon var mesig och svag som blev ledsen över en sådan sak.

Nej, riktigt så gick det kanske inte till. Jag skulle aldrig säga så till en annan människa. Inte ens om jag var under pistolhot. De flesta av oss resonerar på samma sätt. Ändå hindrar det oss inte från att säga så hemska saker till oss själva.

Det är inte meningen att låta som en överpretentiös hobbypsykolog men lika chockad som man blir av att någon säger elaka saker till någon annan borde man bli över att man säger så till sig själv. Behandla dig själv på samma sätt som du behandlar andra.

En sak bör man ha klart för sig. Att du känner dig svag betyder inte att du är svag. Att du känner dig korkad betyder inte att du är korkad. Vi definieras inte av våra känslor. Egentligen är det en självklarhet men kanske krävs det en kuggad tenta eller två för att verkligen inse det.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2021-10-01 10:20
Häromveckan började jag gråta. – Vad är det? Frågade min pojkvän. – Inget, sa jag. Det är bara så plågsamt att inse…
2021-09-24 11:31
Angela Merkels tid som kansler nalkas sitt slut. Nu på söndag, den 26 september, går tyskarna till valurnorna och röstar…
2021-09-17 11:30
Under sommaren har jag arbetat som delikatessbiträde. Det är i sig ett ganska anspråkslöst yrke, och väldigt långt ifrån…