Swajpa höger för bildning


En ganska lång distansrelation fick ett abrupt slut efter ett Maxmål förra året. Plötsligt satt jag på tåget hem, äckligt mätt på chili cheese, singel och övertygad om att jag ville leva resten av livet i ensamhet. Orka engagera sig i en ny människa, träffa dennes kompisar och behöva genomgå skräckupplevelsen ”första mötet med föräldrarna”.

Men för en person
som är besatt av dejting-tv – Bachelor, Ensam mamma söker, Bonde söker fru, Tro hopp och kärlek och Gift vid första ögonkastet (ja, samtliga säsonger i alla länder) – var det svårt att hålla sig borta. Jag skaffade Tinder och det blev starten på en bildningsresa likt Horaces och Livs, fast lite mindre pretentiös. Under året har jag fått lära mig hur man ”gömmer” saker för media på regeringskansliet, vad framtida tv-serier på SVT ska handla om, hur man blir en Youtube-kändis, allt om bandyns utveckling i Ryssland och varför ett kraftigt slag mot atlaskotan orsakar död. Helt gratis kvällskurser, utan att behöva ta CSN. Lite öl har det kostat, men det har det varit värt för att få lyssna till spännande människors berättelser om sina liv, yrken och ångestkänslor.

Arbetet som journalist påminner mycket om dejtande. Mötet med intervjupersonen, de spännande historierna och allmänbildningen man får på köpet av att behöva sätta sig in i nya ämnen. Men det finns två väsentliga skillnader – tinderdejten kräver inte att man läser på innan (men det kanske man gör ändå om man är en stalker) och man slipper också det jobbiga arbetet med att behöva skriva en artikel om det efteråt. Eller ja, i värsta fall behöver man nog författa några väl valda ord. Man vill inte vara en ghoster.

Ett år senare är jag fortfarande singel. Kanske var mina berättelser om LAS = lagen om anställningsskydd, gamla hästar (inklusive foder och mankhöjd), fågelägg och preliminärskatt inte tillräckligt intressanta. Inga föreläsningar som satte spår, inget intervjuobjekt värdigt ett reportage. Men det gör inte så mycket. Det finns fortfarande mer att lära innan jag känner mig redo för något föräldramöte.


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-03 09:16
Ergos krönikör Nils Czernich reflekterar över kontrasterna mellan det nya och det gamla, i denna hyllning till…
2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.