Annons

Studenterna och civilisationens förfall


Vad anser Uppsalas studenter om rätt och fel? Inte för att jag gjort någon empirisk studie, utöver mina numera tresiffriga högskolepoäng, men det kan ju vara kul att fundera på saken. En jurist kanske skulle svara att det är rätt att följa den svenska lagboken och fel att inte göra det (men att slita sidor ut biblioteksböcker är självklart godkänt utifrån hänvisning till överlevnad). En filosof, sociolog, antropolog, filolog eller liknande typ som vandrar genom Engelska parkens labyrintiska korridorer skulle kanske säga att rätt och fel blott är en konstruktion vi människor skapat, följt av något Nietzsche-citat likt ”sanningarna är illusioner, om vilka man glömt att de är det”. Själv gillar jag Einsteins kommentar ”Endast två saker är oändliga, universum och människans ignorans, och jag är inte säker på den förstnämnda.”

Vidare hade en läkarstudent kanske sagt att det handlar om att behandla en person oavsett vem den är och vad den gjort, och en lärarstudent kanske svarat med att indoktrinerat citera Skolverkets likabehandlingsplan. En ingenjörsstudent hade garanterat svarat att det är rätt att inte tränga sig före i matlådekön till mikrovågsugnarna på Ångström.

För just vad som är rätt och fel behöver inte vara detsamma som vad som är lagligt och olagligt. Rätt och fel mer än så. Det kan förstås innefatta juridiska lagar men också moraliskt handlande, traditioner, etikett, samhällsnormer och oskrivna koder i ett särskilt sammanhang. Det är till exempel olagligt att stjäla ett paket nudlar från Ica Väst oavsett hur lite du har kvar av CSN, men det är faktiskt inte kriminellt att tränga sig före i den där beryktade matlådekön på Ångström (hoppas att jag inte skapar kravaller nu).

Men varför skriver jag då allt detta, undrar förstås du. Jo, för så här är det: Senaste veckorna har det regnat. När det regnar blir marken blöt. Något annat som också blir blött är cykelsadlar. För att undvika detta finns det mängder med företag som delar ut gratis sadelskydd som reklampryl. Men har du inte lyckats få tag i ett sådant sadelskydd fungerar det lika bra att ta en plastpåse hemifrån, trä på den över sadeln och vips, så har du ett sadelskydd.

Så nu åter till rätt och fel. För att, i piskande regnväder, stjäla en sådan plastpåse från någon annans cykelsadel medan personen är inne i mataffär är inte kriminellt. Att göra det två gånger under en veckas tid är självklart fortfarande inte kriminellt.

Men moraliskt förkastligt, vedervärdigt, blött om rumpan och ett tecken på civilisationens förfall, det är vad det är.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…
2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.