Annons
Linné
Eric Axner-Norrman läser konstvetenskap vid Uppsala universitet. Det här är hans första krönika i Ergo.
Foto: Creative commons/privat

Släpp in studenterna i forskningens finrum


Carl von Linné, smålänningen som via Uppsala erövrade den naturvetenskapliga världen, trodde under hela sitt händelserika liv att svalorna mycket väl kunde tänkas övervintra under isen i landets sjöar och vattendrag. Minst lika övertygade var hans samtida kollegor. Numera är denna uppfattning på goda grunder utrotningshotad, det med hjälp av forskare som fortsatte i sina läromästares fotspår, alternativt trampade upp nya stigar att vandra och upptäcka längs. Den värld vi lever i idag är långt mer fascinerande än den gamle Carolus trampade runt i, just därför att vi besitter kunskap som inte fanns för två-trehundra år sedan.

Framtiden sägs ju tillhöra de unga. Det är de som ska fortsätta och ta vid där de äldre slutade. Men vilka möjligheter får egentligen dagens studenter att ta del av forskningen inom deras valda fält? På grundutbildningen går man, förklarligt nog, igenom grunderna men forskning som ligger i framkant och bedrivs av tänkbara framtida kollegor nämns knappt ens. Oavsett om man väljer att fortsätta för att bli fullblodsakademiker eller nöjer sig med en termin så borde det väl vara rimligt att få veta hur det aktuella forskningsläget ser ut? Vad som görs och vad som återstår att göras.

"Att räkna bort en B-uppsats bara för att det är en B-uppsats är dumt och – än mer – trångsynt."


Annons

Annons

Mycket kan man läsa sig till på nätet, men forskningsprojekt kan vara svåra att hitta information om endast genom en sökning på Google. Att som nu hålla utbildning och forskning isär nekar inte bara studenter värdefull insyn in i den akademiska världen, utan berövar också forskningen dyrbar kunskap. En persons möjligheter att bidra till en vetenskaps samlade kunskapsbank borde inte ha att göra med akademiska titlar och högskolepoäng; även en förstaårsstudent kan dra slutsatser och göra framsteg som är viktiga. Att räkna bort en B-uppsats bara för att det är en B-uppsats är dumt och – än mer – trångsynt.

Vi vet redan väldigt mycket om vår omgivning och vårt inre, men det finns såklart mycket som bara väntar på att uppdagas. Det finns det som tyder på att om forskning i framtiden ska ha en chans att kunna leva upp till tidigare, höga och jämna nivåer av genombrott, så krävs det att varje givet tillfälle tas i akt och att studenter tidigt släpps in i finrummen. Frukterna av vetenskaplig forskning tillhör ju trots allt hela mänskligheten. Tänk bara på hur ledsen Linné skulle ha varit om han levat idag och sett hur många arter för honom så förhatliga grodor och paddor vi vet finns och att många fler väntar på att bli upptäckta!

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?