Annons
Ellen Cavallin skriver om semester för studenter
Foto: Unsplash/Luke Richardson

Studenter - vi förtjänar också lite semester


Terminen är igång igen. Uppsala har gått från att vara en stad över sommarmånaderna till att bli en studentstad igen. Kanske hade du drömpraktiken i somras? Eller läste någon superspännande sommarkurs? Eller så skulle bara de CSN-fria månadernas hyra också betalas. Ja, det var det senare eller hur. Från att ha diskuterat vad grekiska filosofer egentligen tänkte ska ens kompetens utnyttjas på bästa sätt genom att memorera plu-koden för bananer. Under sommaren har jag känt mig lite som Harry Potter när han behöver åka tillbaka till familjen Dursley och lämna livet på Hogwarts. Han behövde pausa magin, vännerna och de spektakulära äventyren för att återvända till en minst sagt kämpig vardag i garderoben under trappan. Att återvända och se att domkyrkan står stadigt och ölen fortfarande kostar under trettio spänn får en att känna sig som hemma.

Livet som student är märkligt på många sätt och vis. Man genomgår stora personliga förändringar samtidigt som man ska lägga grunden för hela sin karriär. Det är en parentes till resten av livet men ändå det som gör mest skillnad för den resterande historien. En fråga jag har tänkt på under valrörelsen är huruvida studenter ska få CSN även under sommaren. När jag var på en politisk debatt häromveckan var det en partirepresentant som argumenterade för CSN under sommaren genom att jämföra studenters rätt till semester med sina egna sex veckors semester. En annan representant argumenterade då emot, han blev dock en aning ställd då han skulle förklara för en sal med ca 200 studenter varför heltidsstudier inte är samma sak som ett heltidsjobb.


Annons

Annons

Inte för att låta som en snubbe som precis avslutat filosofi A på gymnasiet, men vad gör egentligen ett jobb till ett jobb? Vi klassas ju inte som arbetslösa utan studenter är sin helt egna kategori. Fast i något slagt limbo. Vad har egentligen studenter för klassificering under sommaren, vi är inte lediga men vi studerar inte heller. Helt sysslolösa. Om Youtubers kan jobba med att typ åka till Marbella och spela in en dans med andra Youtubers är väl jämförelsevis det vi sysslar med ett jobb. Som influencern Antonija Mandir sa efter att ha jobbat ihjäl sig under pandemin: “Vi förtjänar lite semester”.

Är det helt enkelt bara mycket svårare att vara kommunpolitiker än att trycka in hela Sveriges lagbok under loppet av en vecka? De stackarna kanske behöver ledigheten mer än vad vi gör. När jag sitter här i efterhand och klickar hem ett par svindyra sneakers utöver att plikttroget betala elräkningen känns det ändå rätt gött att ha jobbat hela sommaren. Men det slog mig nog inte förrän nu att ledighet är ett minne blott under de närmsta fem åren. Harry hade det rätt bra ändå. Under sommaren behövde han inte lyfta ett finger men hade ändå någonstans att bo. Han fick ju till och med det stora rummet sen! Harry behövde pausa magin under sommaren. Men han fick i alla fall lite semester.

Läs mer

2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…
2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.