Annons
Annons
Ledare
"Att skratta eller gråta, det är frågan", skriver chefredaktör Lovisa Sjöström Johansson om nyheten att Harry Potter ska bli tv-serie.
Foto: Lovisa Sjöström Johansson

Harry Potter och kullar att dö på


Det var igår kväll nyheten släpptes: HBO Max gör Harry Potter-serie. Twitterreaktionerna lät sig inte väntas på och appens användare gjorde vad de gör bäst - klagade! Men har de en poäng den här gången? 

För den ointroducerade så har det varit snack om en Harry Potter-serie i åratal. Fansen vill ha en serie om Hogwarts grundare eller om Harrys föräldrar och deras vänner, de så kallade "Marodörerna". De senaste åren har dock kampanjandet i den här frågan ebbat av och det har varit nästan total stiltje på havet av brinnande fans i behov av mer material. Detta beror till största del på fansens ökade misstro gentemot författaren J.K. Rowling, som de senaste åren vänt sig till Twitter för att uttrycka sina minst sagt kontroversiella åsikter om transpersoner och deras rättigheter. En kulle som det är högst oklart varför hon har valt att dö på och som hon till varken min eller internets kännedom har någon som helst sakkunnighet kring.

I kölvattnet av detta har hängivna läsare och Harry Potter-fantaster gått från att nästan kräva snarare än önska mer material från Rowling, till att vända henne ryggen. Författarinnan har helt enkelt blivit “cancelled” av den progressiva följarskara vars barn- och ungdom hon varit med och format. 

Snabbspola fram till mars 2023 och rykten började cirkulera på sociala medier att Warner Bros Inc., som äger rättigheterna att i samråd med J.K Rowling utveckla Harry Potter-franchisen, satt i diskussioner med HBO om att skapa en tv-serie. Och inte vilken tv-serie som helst: En reboot. Igår kväll bekräftade HBO Max att förhandlingarna var slutförda och att de kommer att skapa en tv-serie baserat på originalböckerna. En säsong per bok. Jag är kluven. Att skratta eller gråta, det är frågan. Är Harry Potter verkligen en saga för samtiden? Min gissning, baserat på den surnande doften, är att bäst före-datumet passerade för minst ett decennium sen. 

Vi är alla medvetna om den omåttliga succé som både böckerna och filmerna gjorde under 00- och 10-talen. Det var ett aldrig tidigare skådat populärkulturellt fenomen som enade människor över generations-, könstillhörighets- och nationalitetsgränser. Men ur det moderna perspektivet går det att notera många problematiska aspekter av böckerna och ännu fler av Rowling själv. Jag tror därför inte att generationen uppväxt med Harry, Hermione och Ron är redo att se sina hjältar nytolkas. Framförallt inte om detta innebär att stötta Rowling, som enligt utsago kommer att vara delaktig som exekutiv producent. 

Samtidigt måste jag medge att jag förstår Rowling. Sedan hon började sitt TERF-twittrande har i stort sett alla framstående skådespelare från originalfilmerna öppet tagit avstånd från hennes uttalanden. Däribland Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson som spelade huvudkaraktärerna Harry, Ron och Hermione i de åtta filmerna. Jobbigt läge såklart. Tufft. Såklart hon vill hitta några nya fräscha ansikten att spela huvudkaraktärerna när de tidigare så tydligt inte delar hennes åsikter. Hur ska man annars hantera politiska krockar, om inte genom att titta åt andra hållet? 

Men pengar talar såklart. Och jag önskar att jag kunde säga att jag inte kommer se en enda liten scen av serien när den första säsongen om några år dimper ner i våra streamingflöden, men jag är ingen lögnare. Är det något produktionsbolag man vill se fantasy ifrån så är det HBO. Det lär bli visuellt tillfredsställande och berättartekniskt mörkt. Så det är nog bara för mig att acceptera att serien säkert kommer flyga lika bra som Harry på sin Åskvigg. Frågan är bara till vilket pris? 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…