Annons
Annons
Stockholm
Eric Axner-Norrman firar nationaldagen med en snabbgenomgång av Sveriges senaste 500 år.
Foto: Unsplash

500 år av det moderna Sverige – en kortkort summering


Ergos kåsör Eric Axner-Norrman bjuder på en snabb sammanfattning av Sveriges senaste 500 år.

Hipp hurra för Moder Svea, som nu firar ett halvt millenium som myndig! Efter att danskarna, som de halvkontinentaleuropéer de är, styrt och ställt över resten av Norden ett bra tag, så kom en uppländsk (vad annars?) yngling med skarpslipat svärd och lustig frisyr och gjorde Sverige till en förhållandevis modern nationalstat. Hans enda osjälviska krav var att precis alla i landet skulle göra precis det som han sa åt dem att göra, i precis allting. Mindre ska man väl ändå inte räkna med? Är man landsfader så är man. Här följer nu en mycket kort summering av våra femhundra år av frihet från danskarna. Håll i er!

Den 6:e juni år 1523 blir Gustav Eriksson konung av Sverige. Då börjar det hända grejer. Gustav I inför reformationen i Sverige, sannolikt på grund av ekonomisk avundsjuka mot påven i Rom, det första land att göra det. Nu tjänar kyrkan pengar åt statskassan, Gustavs egen skattkista. Katolska smålänningar ställer till med bråk men blir tillrättavisade. Nordtyskar får orimligt inflytande på samhällsapparaten. Kung Gösta dör. Hans något labile son Erik tar över. Erik dör. Hans något mindre labile men något mer katolske broder Johan tar över. Johan dör. Hans katolske son Sigismund tar över. Han blir slagen i krig av sin farbror Karl. Karl tar över. Karl dör. Hans son, Gustav II Adolf, lejonet från Norden, tar över och ger tyskarna stryk i Martin Luthers namn. Han dör i strid och dottern Kristina tar över. Hon blir katolik, abdikerar och flyttar till påven i Rom. Snöpligt för gamle Gösta, kan man tycka.

Sedan avlöser invecklade familjerelationer varandra på slottet i Stockholm. Under tiden blir det många blodiga krig mot diverse grannländer och många dåliga skördar med svår svält som följd. Samt såklart ett stadigt uppbyggande av det av alla svenskar så högt älskade byråkratiska samhällsmaskineriet vi är internationellt ökända för. Saker och ting var verkligen inte bättre förr. Men sedan sker något! År 2000 kan landet sägas nå sin kulmen då Skåne blir svenskt på riktigt genom att Öresundsbron öppnas, med tullavgift för överfart till och från Danmark.

Detta är alltså de första 500 åren av det moderna Sveariket. Varken danskar, tyskar eller katoliker har under någon längre tid lyckats destabilisera det. Och så länge de inte gör gemensam sak i det så blir nog Sverige kvar ett halvt millenium till. Minst.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…