Studier
Foto: Pixabay

Dags för universitetsutbildning 2.0 (eller liknande liknelse)


Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om besserwissers, lärande och fårskalliga ungdomar.

Hur lär du dig bäst? Ett högst individuellt svar är att vänta på den frågan. En sak är i varje fall säker: det finns ingen universalkur för bästa möjliga kunskapsintagande. Detta är ett problem som utbildningsväsendet har tampats med ända sedan begynnelsen (eller ja, utbildningsväsendets begynnelse åtminstone). Hur göra för att få de fårskalliga ungdomarna att förstå? Att bli tillsagda vad som är sant och inte från en äldre auktoritet stående på en pulpet (gärna iklädd någon fräck hatt med skarpa kanter) är ett gammalt beprövat knep – men måhända lite förlegat och ålderdomligt, i denna tid av YouTube-dokumentärer och Wikipedia. Hur ska de högre lärosätena göra för att hänga med i utvecklingen och inte se sig själva omsprungna i deras hävdvunna roll som monopolister i bildningsarbetet av de formbara unga?

En möjlig lösning skulle kunna vara en återgång till forna tiders praxis att påbörja de högre studierna innan puberteten och att börja med klassikerna. Skippa helt enkelt högstadiet och gymnasiet och drilla åter de förpubertala småglinen i skolastisk etik och Aristoteles’ logik. Då ska vi nog snart se framväxten av en ny, fräsch generation redo att överta det allt mer avancerade samhällsbyggandet när de äldre generationerna gått hädan och AI tillintetgjort sig självt med kretskortsförintande algoritmer. Kanske är äntligen drömsamhället, med maximal avkastning och minimal investering, då inom räckhåll?

Att skissa framtidsscenarion är vanskligt, nästan lika mycket så som att avgjort påstå att ett sätt att lära sig på är bättre än ett annat. Det finns otaliga sätt att göra saker rätt på, men inte nödvändigtvis otaliga sätt att göra rätt saker på. Vad jag menar med det vet jag inte riktigt, men det är en jädra bra mening att avsluta ett tänkvärt kåseri på, så liksom universitetsledningar och högskolestyrelser gjort i århundraden låter jag lagt kort ligga, och låter det ligga kvar tills någon påflugen besserwisser påpekar att det finns bättre sätt att avsluta kåserier på (eller att ge studenter en god utbildning på för den delen).
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-29 12:16
Universitetsvärldens medeltida traditioner möter dagens studenter iförda sneakers och tuppkam, i detta kåseri av Ergos…
2024-11-27 15:09
I en fullsatt sal i universitetshuset tog Ergo del av kvällssymposiet som välkomnade storslagna namn så som sociologen…
2024-10-30 15:32
En anonym filosofistudent delar med sig av tankar kring att fly, fäkta eller ignorera i dagens krönika. Vilken taktik…