Annons
Annons

När matporren blir vulgär


Finns det någon som inte bloggar idag? Nej, för det verkar inte finnas någon hejd på folks oändliga intresse för sig själva. Det spelar ingen roll hur innehållslös dagen har varit, det anses ändå värt att dokumentera. Allt från närbilder på bäbiseksem och dess utveckling till ingående beskrivningar av avfrostning av frysen – inget ska undgå läsaren.
För läsare finns det. Konstigt nog ”tvingas” man följa allt detta slaviskt, på samma sätt som man bara måste gotta sig i dokusåpor och liknande. Visst kan det vara härligt att följa dessa små betydelselösa vardagsrutiner med en sarkastisk blick, men det kan också lätt utvecklas från att vara ett nöje till att bli en plåga. Idag är matporr och matporrsurfande en stor industri vilket också lett till en stor inflation bland bilderna på mat.

I bloggarna väljs ”dagens outfit” och helgens festbilder ut med stor omsorg, men när det kommer till mat anses vad som helst acceptabelt att visa upp. Vi får till exempel se hur en blek rispilaff tornar upp sig bredvid en fnösketorr Quornfilé, eller hur något som i det närmaste liknar bajs visas upp under namnet järpar. Vad är egentligen meningen? Vad är budskapet? En närbild på trött torskfilé tillsammans med rårivna morötter och burkchampinjoner SER inte gott ut. Alla människor i sverige äter mat och har du inte ätit något som ser aptitligt ut, please don’t show it Därför kommer här en lathund till hur du lyckas tillfredsställa dina läsare med dina matbilder.

• nbsp; nbsp; Tänk färg. Råvaror som broccoli, lax och färgstarka bönor och linser är tacksamma att fota. För extra glans (och smak of course) – slunga i smör strax innan photo session.
• nbsp; nbsp; nbsp; Stek kött och fisk i smör. När protein karamelliseras uppstår den så kallade Maillardreaktionen som ger en fin, gyllenbrun färg. Olja ger inte samma resultat och – självfallet – inte heller samma smak.
• nbsp; nbsp; All god mat är dock inte vacker. Om currygrytan ser ut som diarré, strö över lite koriander. Örter över lag är ett säkert ess i kockrocksärmen.

Slutligen: All mat fastnar inte på bild. Kanske beror det på att maten är äcklig, eller på att den helt enkelt inte är fotogenisk. Det spelar då ingen roll hur mycket du än försöker med timjanruska, citronklyfta och Piffi-allkrydda. Se i stället detta som ett tecken: lägg inte upp bilden på bloggen.

nbsp;


Annons

Annons

Ovan syns en vulgär bild på en traditionell norsk dessert som Sandra serverade när hon arbetade som kock i Norge. Ett klassiskt exempel på ett mission impossible.
”Jag försökte arrangera jordgubbarna lite vackert för att skapa lite liv i en dessert bestående av gelatin och saft, men det gick inte. Gelékreationen i kombination med den fruktansvärt avtändande tallriken gjorde att jag tvingades undvika gästerna resten av kvällen.”

Läs mer

2025-02-28 09:23
Cogito ergo sum. Jag tänker, därför finns jag. Som filosofistudent har jag hört dessa ord otaliga gånger.  Det är…
2025-02-07 09:51
I sitt sista kåseri för Tidningen Ergo skriver Eric Axner Norrman om den eviga frågan: WWVD - What would Voltaire do?
2025-02-05 09:21
Vår anonyme, ständige filosofiestudent är tillbaka med nya betraktelser. Denna gång om kommunikation.